ΓΔ: 1951.25 -0.97% Τζίρος: 29.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:33
Ελληνική οικονομία κέρματα
Χρυσά κέρματα μπροστά από την ελληνική σημαία, σύμβολο της ελληνικής οικονομίας

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις

Οι αγορές είχαν αγνοήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο πρόσφατα, όμως πλέον αυξάνονται οι ανησυχίες για μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία.

Δυναμικά στο προσκήνιο έχει επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές είχαν μέχρι πρότινος υποτιμήσει τον σχετικό κίνδυνο. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνουν φόβους για ενδεχόμενη περιφερειακή σύγκρουση με ευρείες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές επαναξιολογούν τους κινδύνους, απομακρύνονται από πιο επισφαλή τοποθετήματα και στρέφονται στα παραδοσιακά «ασφαλή καταφύγια».

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαιτίας της αβεβαιότητας στον Περσικό Κόλπο και του ενδεχόμενου κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ (απ’ όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου), ενισχύει την ανησυχία για επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $100 ανά βαρέλι, φθάνοντας ακόμα και τα $120 σε ακραίο σενάριο, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την πορεία αποκλιμάκωσης του παγκόσμιου πληθωρισμού. Ήδη, μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου κινείται κοντά στα $77/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 20% σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Επιπτώσεις στη ελληνική οικονομία: Ανθεκτικότητα με αστερίσκους

Η περαιτέρω πορεία του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνεπειών για την ελληνική οικονομία σε ενδεχόμενη νέα κρίση στην ενέργεια. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε πως προς το παρόν δεν επηρεάζεται ο σχεδιασμός, αλλά ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ εκτιμάται «εξαιρετικά αρνητική επίπτωση».

Σύμφωνα με ανάλυση της Optima Bank, κάθε άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά $10 ανά βαρέλι συνεπάγεται μείωση 0,4% στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ άνοδος κατά €10/MWh στη τιμή του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντίστοιχα μείωση 0,3% του ΑΕΠ.

Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρό αναπτυξιακό αφήγημα. Τα δημοσιονομικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 43 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 καταγράφηκε μεταστροφή από έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ το 2023 σε πλεόνασμα 1,3%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ — επίδοση που υπερβαίνει σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις και αποτελεί ιστορικό ορόσημο των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Η Ελλάδα ξεχώρισε στην Ε.Ε. σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ — 10,3 ποσοστιαίες μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 153,6%. Παράλληλα, οι φορολογικές εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 7% και οι κρατικές δαπάνες μειωμένες, διαμορφώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. στο πεντάμηνο. Οι εκτιμήσεις θέλουν τον προϋπολογισμό του 2025 να κλείνει με υπερπλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ.

Αγορές ομολόγων: Πρωταγωνιστικός ρόλος για τα ελληνικά ομόλογα

Σε διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητά τους. Το τελευταίο διάστημα, ενώ διεθνείς αγορές ομολόγων έχουν δεχθεί πιέσεις, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσιάζουν ράλι και οι αποδόσεις τους διαμορφώνονται ευνοϊκά.

Ενδεικτικά, το spread έχει υποχωρήσει στις 73 μονάδες βάσης — από 90 στην αρχή του έτους — ενώ η Ελλάδα σήμερα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και σχεδόν όσο η Γαλλία.

Σημειωτέον ότι οι δανειακές ανάγκες για το 2024 έχουν σχεδόν καλυφθεί, με το ελληνικό κράτος να έχει ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών χρηματοδοτικών αναγκών. Η JP Morgan παραμένει «ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θεωρεί κορυφαία επενδυτική επιλογή λόγω της μακροοικονομικής σταθερότητας και του περιορισμένου χρηματοδοτικού ρίσκου στη χρονιά.

Χρηματιστήριο και τραπεζικός τομέας: Διατηρείται η δυναμική

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι επτά μηνών (+30% γενικός δείκτης, +60% τράπεζες), εμφανίζει περιορισμένη διόρθωση παρά την κρίση. Πολλοί διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι το ΧΑ παραμένει ελκυστικό καθώς οι αποτιμήσεις του προσφέρονται με σημαντικό discount σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές.

Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ανέρχεται σε περίπου 125 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 50% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2025 (240 δισ. ευρώ). Η JP Morgan συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των σημαντικότερων αγορών με επενδυτικές ευκαιρίες, αν κάποιος λάβει υπόψη τη σχέση της κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ.

Οι ελληνικές τράπεζες, από «αχίλλειο πτέρνα» στο παρελθόν, παρουσιάζουν πλέον ισχυρή θωράκιση. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, αν και έχουν διαγράψει άνοδο άνω του 40% το 2024, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές και τα κέρδη τους ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Η οργανική κερδοφορία παραμένει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, με ισχυρές επιδόσεις στην πιστωτική επέκταση και τα έσοδα από προμήθειες. Η Alpha Finance εκτιμά ότι οι τράπεζες διαθέτουν επιπλέον κεφαλαιακά περιθώρια άνω των 4 δισ. ευρώ για πιθανές μελλοντικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εξαγορών για ενίσχυση των μεγεθών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το δομικό bull market παραμένει ζωντανό και για το 2025

Η εντυπωσιακή κερδοφορία αποτελεί το «καύσιμο» που ουσιαστικά συντηρεί την θεμελιώδη αισιοδοξία για αρκετές εισηγμένες, ενώ το φετινό και πολυετές υψηλό των 1.502 μονάδων δεν βρίσκεται και σε «απαγορευτική» απόσταση. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.
bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το «γαλλικό σύνδρομο» στις αγορές και η αναζήτηση γραμμών άμυνας στο ΧΑ

Ζητούμενο η σταθεροποίηση για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις πιέσεις που εξανέμισαν 210 δισ. από τις γαλλικές μετοχές και έφεραν το spread στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Αντίδραση στις 1.400 μονάδες ψάχνει το ΧΑ.