Η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,3% για το 2025, όπως προκύπτει από την τακτική ανάλυση “Note on the Greek Economy”, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Παρά τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση καταγράφει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για το 2025, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, ενώ για το 2026 και το 2027 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% και στο 2,1% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας ενίσχυση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στον τομέα των τιμών, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) θα διαμορφωθεί στο 2,5% το 2025, κυρίως λόγω της επίμονης ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες. Η αύξηση των μισθών, των ενοικίων και η έντονη τουριστική ζήτηση ασκούν ανοδικές πιέσεις.
Παράλληλα, ο δομικός (πυρηνικός) πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά, φτάνοντας στο 2,2% έως το 2027, χάρη κυρίως στη μείωση των τιμών των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.
Η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να αποκτήσει επεκτατικό χαρακτήρα το 2025, εξαιτίας της ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ωστόσο, η Τράπεζα επισημαίνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης περιβάλλονται από σημαντικές αβεβαιότητες, κυρίως γεωπολιτικές, εμπορικές και κλιματικές.
Θετική είναι η εικόνα και στο μέτωπο της πιστοληπτικής ικανότητας. Το 2024 και το 2025 σημειώθηκαν νέες αναβαθμίσεις τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για τον τραπεζικό τομέα, γεγονός που η Τράπεζα αποδίδει στη συνεχή υπεραπόδοση σε δημοσιονομικό επίπεδο και στη δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες μέσα στο 2024. Η αρχική υποχώρηση στην αρχή του έτους αντισταθμίστηκε από άνοδο στο τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας των διεθνών τάσεων στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που επηρέασαν το ευρωπαϊκό τοπίο.