Με μικρή μείωση των εσόδων από τόκους, χάρη και στην ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας στη Eurobank και σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν το πρώτο τρίμηνο αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους κατά 3,5%,, ενώ το 2024 ξεπέρασαν κατά πολύ τις τράπεζες της ευρωζώνης σε αποδοτικότητα (δείκτης απόδοσης κεφαλαίου).
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει την ανθεκτικότητα των τραπεζών στο περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων, καθώς τα έσοδα από τόκους το πρώτο τρίμηνο είχαν πολύ μικρή μείωση (-2,9%), ενώ τα έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες (προμήθειες και συναλλαγές) εκτινάχθηκαν σχεδόν 20% υψηλότερα.
Οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ πιο αποδοτικές από τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 12,2%, σχεδόν τρεις μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (9,5%).
Οι δείκτες αποδοτικότητας

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΤτΕ στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχουν τους επιχειρησιακούς τους στόχους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και, εξαιτίας αυτού, περαιτέρω αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό τους.
Το 2024 τα καθαρά κέρδη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών (συστημικά σημαντικές και λιγότερο σημαντικές) βελτιώθηκαν, λόγω της αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους, σε συνάφεια με την αυξημένη καθαρή χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία, αλλά και λόγω της ενίσχυσης της διαφοροποίησης των εσόδων και των μειωμένων προ βλέψεων για πιστωτικό κίνδυνο.
Αντίστοιχα, το 2024 καταγράφηκε άνοδος της κερδοφορίας και της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Το α΄ τρίμηνο του 2025 η κερδοφορία όσων ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη δημοσιεύσει στοιχεία αυξήθηκε σε ετήσια βάση, αντανακλώντας κυρίως την άνοδο των εσόδων από προμήθειες και τη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, παράγοντες που είχαν επίσης συμβάλει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2024.
Το α΄ τρίμηνο του 2025 τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, παρά τις μειώσεις στα βασικά επιτόκια του Ευρωσυστήματος, λόγω της αύξησης της καθαρής χρηματοδότησης. Σημειώνεται βέβαια ότι, αν εξαιρεθεί η συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας στα καθαρά έσοδα από τόκους ώστε να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία, παρατηρείται μείωση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024.
Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή κατά το 2025, με τις συστημικά σημαντικές τράπεζες να στοχεύουν σε σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεών τους προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων και στην υποστήριξη των σχεδίων τους για επιτάχυνση της απόσβεσης των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (deferred tax credits – DTCs).
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών
