ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος. Φωτο: BusinessDaily.gr

ΤτΕ: Πληθωρισμός 2,5% το 2025 στην Ελλάδα, σημαντική διαφορά από ευρωζώνη

Σημαντική διαφορά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα έχει το 2025 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Άνοδος στο 3,3% τον Μάιο.

Άνοδο στο 3,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο του 2025, από 2,6% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια διαφοροποίηση από την τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στην Ευρωζώνη, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο μηνιαίο δελτίο της για τον πληθωρισμό.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας, καθώς και στην λιγότερο αρνητική επίδραση της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος και θα διαμορφωθεί σε 2,5%.

Ο συνολικός πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - ΕνΔΤΚ) στην ευρωζώνη, υποχώρησε στο 1,9% τον Μάιο του 2025, από 2,2% τον Απρίλιο. 

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές υπηρεσιών και ανεπεξέργαστων τροφίμων, παρά την αύξηση στον πληθωρισμό των επεξεργασμένων τροφίμων. Ο δομικός πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ εκτός ενέργειας και τροφίμων) μειώθηκε επίσης στο 2,3% από 2,7%, κυρίως λόγω της ομαλοποίησης των τιμών των υπηρεσιών μετά την περίοδο του Πάσχα.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, φτάνοντας το 2,4% τον Μάιο του 2025, από 2,3% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός ΔΤΚ παρέμεινε σταθερός στο 2,8%.

Στην Ελλάδα, ο ΕνΔΤΚ αυξήθηκε σημαντικά στο 3,3% τον Μάιο του 2025, από 2,6% τον Απρίλιο. Αυτή η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας, καθώς και σε μια λιγότερο αρνητική επίδραση της ενέργειας. 

Αντίστοιχα, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,0% από 3,8%, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης στον πληθωρισμό των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφανίζει μια σημαντική θετική διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη, η οποία διευρύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, καθώς οι αντίστοιχες τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Ο πληθωρισμός τον Μάιο

inflation

Εξελίξεις στις Αγορές Εργασίας

Η αύξηση των αποζημιώσεων ανά εργαζόμενο εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, αν και εξακολουθούν να υφίστανται αξιοσημείωτες διαφορές στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των χωρών μελών.

Τιμές Εμπορευμάτων

Οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, με εξαίρεση τις τιμές των γεωργικών εμπορευμάτων, οι οποίες καταγράφουν πτώση.

Προβλέψεις Πληθωρισμού

Οι προβλέψεις πληθωρισμού για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σύμφωνα με την τελευταία άσκηση του Ευρωσυστήματος (Ιούνιος 2025). Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,0% το 2025 και στο 1,6% το 2026, πριν επανέλθει στο 2,0% το 2027. 

Αντίθετα, για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, διαμορφούμενος στο 2,5%, 2,1% και 2,4% αντίστοιχα για τις ίδιες περιόδους. Η αύξηση το 2027 σχετίζεται με νέα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Αναμενόμενος πληθωρισμός βάσει αγοράς

Ο αναμενόμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει σταθερά κάτω από το 2% και μειώθηκε περαιτέρω εν μέσω χαμηλότερων του αναμενόμενου στοιχείων πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς η αύξηση της πραγματικής συνιστώσας των ονομαστικών αποδόσεων, εν μέσω ισχυρότερων του αναμενόμενου οικονομικών στοιχείων, αντιστάθμισε την πτώση του αναμενόμενου πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, οδηγούμενες από την αύξηση της πραγματικής συνιστώσας, ενώ ο αναμενόμενος πληθωρισμός βάσει αγοράς, ο οποίος αποκλίνει σημαντικά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από τον στόχο του 2%, δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Προσδοκίες για Επιτόκια

Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Οι προσδοκίες των επενδυτών για το επίπεδο των επιτοκίων έως το τέλος του 2025 αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με πριν από ένα μήνα.

Στις 5 Ιουνίου, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%. Συνολικά, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης το 2025, μετά από συνολικές μειώσεις 100 μονάδων βάσης το 2024. Επί του παρόντος, οι αγορές αναμένουν με σχεδόν βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα επιτόκια της στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου, και με 79% πιθανότητα ότι έως το τέλος του 2025 θα μειώσει τα επιτόκια μία ακόμη φορά κατά 25 μονάδες βάσης. Η πιθανότητα για μια δεύτερη μείωση επιτοκίων έως το τέλος του 2025 θεωρείται πλέον απίθανη (25% πιθανότητα έναντι 48% στις 6 Μαΐου).

Η Federal Reserve έχει διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων (FFR) το 2025 μέχρι σήμερα, μετά από συνολικές μειώσεις 75 μονάδων βάσης το 2024. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον εύρος 4,25%-4,50% στην συνεδρίαση της FOMC τον Ιούνιο. Μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάθε φορά, αναμένονται στις συνεδριάσεις της FOMC τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Πριν από ένα μήνα αναμένονταν τρεις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους (η πιθανότητα για μια τρίτη μείωση επιτοκίων είναι τώρα 20% έναντι 74% πριν από ένα μήνα).

Βασικές δηλώσεις και ειδήσεις

Στις 5 Ιουνίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Περιορισμένη η επίπτωση στον πληθωρισμό από μία μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μια μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ θα επηρέαζε ελάχιστα τον πληθωρισμό, ενώ σε συνδυασμό με διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική και σταθερή αποκλιμάκωσή του.
yiannis stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επιβράδυνση στην Ευρώπη, φόβοι για πληθωρισμό κάτω του 2%

Έχει εξασθενήσει η οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα ανησυχητική μείωση εμπιστοσύνης σε Γερμανία και Γαλλία. Επιμένει στην πρόβλεψη για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων ο διοικητής της ΤτΕ.
Inflation, plithorismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμό 9,9% (!) το επόμενο 12μηνο «βλέπουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Τεράστιες διαφορές στις πληθωριστικές προσδοκίες μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης διαπιστώνει η ΤτΕ και την αποδίδει στην απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει η ΤτΕ με ρυθμό ανάπτυξης +2,2%

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχιστεί η καλύτερη πορεία της οικονομίας έναντι της ευρωζώνης. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 3%.