Στην εναρκτήρια τελετή του Green Transition Forum 5.0, το οποίο φέτος είχε ως θέμα την «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Καινοτομίας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης» συμμετείχε o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ροξάνα Μίνζατου, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέκο Στάνκοφ, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και εισηγητής της Έκθεσης για το Μέλλον της Ενιαίας Αγοράς.
Κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε πως η ενεργειακή διαχωριστική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα για την ίδια την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η άμεση ενεργοποίηση της ομάδας κρούσης, πρωτοβουλία που είχε εισηγηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2025. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών του βορρά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμα από μια πραγματική ενεργειακή ένωση, καθώς η αγορά παραμένει κατακερματισμένη και οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών-μελών είναι ελλιπείς». Επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση του Ενρίκο Λέτα, που σημειώνει ότι «η ενιαία αγορά είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής». Ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι «πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια και να δημιουργηθεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά, προκειμένου οι αποταμιεύσεις να διοχετεύονται σε επενδυτικές ανάγκες, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να οικοδομηθεί μια νέα συμμαχία κρατών-μελών για την επίτευξη της απανθρακοποίησης».
Ο στρατηγικός ρόλος των ενεργειακών δικτύων
Ο υπουργός επισήμανε ότι «η Νοτιοανατολική Ευρώπη βιώνει σταθερά υψηλότερες τιμές ενέργειας, με τις αποκλίσεις στην τιμολόγηση να απειλούν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και να πλήττουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα». Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, κατάφερε να φέρει το ζήτημα των δικτύων στο προσκήνιο ως θέμα στρατηγικής σημασίας, ζητώντας επείγουσες ενέργειες και απτά αποτελέσματα. Καρπός αυτής της προσπάθειας υπήρξε η συμφωνία για τη δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που οφείλει να λειτουργήσει άμεσα και συστηματικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε: «Ο κοινός μας στόχος είναι ένα ασφαλέστερο, διασυνδεδεμένο και κλιματικά ουδέτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα που θα ωφελεί όλα τα κράτη-μέλη. Και η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα».
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπασταύρου, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ενέργειας, κ. Νίκο Τσάφο, αναμένεται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.