Λαβράκια βγάζουν οι έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών που διενεργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντοπίζοντας φορολογούμενους να δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα, αλλά την ίδια στιγμή να προβαίνουν σε καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Στην πλειοψηφία τους οι έλεγχοι των καταθέσεων γίνονται από το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είναι αυτοματοποιημένοι, καθώς μετά τη συλλογή των στοιχείων, απαιτείται διασταύρωση με τα εισοδήματα.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το υπερόπλο της ΑΑΔΕ, το BANCAPP, το οποία θα αντλεί στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και θα τα συσχετίζει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων.
Ο «πέλεκυς» για όσους εντοπίζονται με αδήλωτα εισοδήματα είναι αρκετά βαρύς, με το καταλογιζόμενο ποσό να ξεπερνά και το 50% των αδικαιολόγητων καταθέσεων ή εμβασμάτων.
Με εισόδημα 2,90 ευρώ, καταθέσεις 86.000 ευρώ
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος ελέγχθηκε για πέντε φορολογικά έτη, από 2018 έως και το 2022, στα οποία τα υπόλοιπα των καταθέσεών του και οι κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών (εμβάσματα, αναλήψεις κ.λπ.) ήταν σε όλα τα έτη αισθητά υψηλότερα των εισοδημάτων που δήλωνε.
Μάλιστα, σε ένα έτος δήλωσε εισόδημα μόλις 2,90 ευρώ (δύο ευρώ και ενενήντα λεπτά) και το ίδιο έτος προέβη σε καταθέσεις 86.000 ευρώ.
Ο εν λόγω φορολογούμενος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από την Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) η οποία με τη χρήση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών έλεγξε τα τραπεζικά δεδομένα των λογαριασμών στους οποίους συμμετέχει ο ελεγχόμενος.
Όταν τα τραπεζικά δεδομένα συσχετίστηκαν με τις φορολογικές του δηλώσεις, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και κοινοποιήθηκαν στο 1ο ΕΛΚΕ Αττικής για τον καταλογισμό των φόρων και των προστίμων.
Ειδικότερα:
- Για το φορολογικό έτος 2018 καταλογίστηκε σε βάρος του προσφεύγοντος, διαφορά φόρου εισοδήματος ύψους 30.636,80 ευρώ, πλέον προστίμου ποσού 15.318,40ευρώ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ύψους 6.032,61ευρώ, πλέον προστίμου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ύψους 3.016,31ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό για καταβολή, ύψους 55.004,12 ευρώ. Η διαφορά φόρου προέκυψε καθώς από τον έλεγχο προσδιορίσθηκε το φορολογητέο εισόδημα του προσφεύγοντος στο ποσό των 96.462,37 ευρώ έναντι του δηλωθέντος 3.623,58 ευρώ.
- Για το φορολογικό έτος 2019 καταλογίστηκαν σε βάρος του προσφεύγοντος φόροι και πρόστιμα ύψους 19.274,45 ευρώ. Η διαφορά φόρου προέκυψε καθώς από τον έλεγχο προσδιορίσθηκε το φορολογητέο εισόδημα του προσφεύγοντος στο ποσό των 39.928,26 ευρώ έναντι του δηλωθέντος 7.490,79 ευρώ.
- Για το φορολογικό έτος 2020 καταλογίστηκαν σε βάρος του προσφεύγοντος φόροι και πρόστιμα ύψους 49.999,58 ευρώ. Η διαφορά φόρου προέκυψε καθώς από τον έλεγχο προσδιορίσθηκε το φορολογητέο εισόδημα του προσφεύγοντος στο ποσό των 85.673,83 ευρώ έναντι του δηλωθέντος 2,90 ευρώ.
- Για το φορολογικό έτος 2021, καταλογίστηκαν σε βάρος του προσφεύγοντος φόροι και πρόστιμα ύψους 10.782,53ευρώ. Η διαφορά φόρου προέκυψε καθώς από τον έλεγχο προσδιορίσθηκε το φορολογητέο εισόδημα του προσφεύγοντος στο ποσό των 22.512,56 ευρώ έναντι του δηλωθέντος 1.643,72 ευρώ.
- Για το φορολογικός έτος 2022 καταλογίστηκαν σε βάρος του προσφεύγοντος φόροι και πρόστιμα ύψους 152.043,48ευρώ. Η διαφορά φόρου προέκυψε καθώς από τον έλεγχο προσδιορίσθηκε το φορολογητέο εισόδημα του προσφεύγοντος στο ποσό των 256.116,77 ευρώ έναντι του δηλωθέντος 11.875,46 ευρώ.
Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε ανήλθε σε 287.104,16 ευρώ, ενώ η Διεύθυνση Επίλυσης διαφορών στην οποία προσέφυγε «κούρεψε» το ποσό κατά 42.866,91 ευρώ και η τελική υποχρέωση διαμορφώθηκε σε 244.237,25 ευρώ.
Η μείωση του ποσού οφείλεται στην ακύρωση ορισμένων ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που καταλόγισαν οι ελεγκτές του ΕΛΚΕ, τα οποία η ΔΕΔ έκρινε ότι ήταν λάθος.
Πώς λειτουργεί το ΣΜΤΛ
Το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών της ΑΑΔΕ παρέχει τον δίαυλο στις τράπεζες για να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα πληροφορίες για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ύποπτων φορολογουμένων.
Το σύστημα αυτό παρέχει επίσης πληροφορίες για τις πάσης φύσεως συναλλαγές των ελεγχόμενων μέσω «πλαστικού χρήματος» και για τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών), όπως επίσης και για την ενδεχόμενη κατοχή τραπεζικών θυρίδων στις οποίες φυλάσσονται χρήματα, κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, πλάκες χρυσού κ.λπ.). Ωστόσο οι θυρίδες ανοίγουν με ειδική διαδικασία, οι οποίες ωστόσο, ανοίγουν με ειδική διαδικασία.
Με το ΣΜΤΛ οι φορολογικές αρχές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για αναλήψεις και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτουν οι ελεγχόμενοι και μπορούν πιο εύκολα να προσδιορίζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά και να τεκμηριώνουν φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό κ.λπ.
Το υπερόπλο BANCAPP
To ΣΜΤΛ εντοπίζει τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων, αλλά δεν τα συσχετίζει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και απαιτεί πρόσθετους ελέγχους και διασταυρώσεις.
Τη διαδικασία του εντοπισμού των κινητών περιουσιακών στοιχείων και την αυτόματη συσχέτιση με τα δηλωθέντα φιλοδοξεί να αναλάβει το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» ή BANCAPP .
Το εν λόγω σύστημα τέθηκε σε λειτουργία από τις αρχές του 2024 και στο προσεχές διάστημα πρόκειται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, αντικαθιστώντας το ΣΜΤΛ.
Στόχος του είναι η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης.