Για όγδοη φορά μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών για έναρξη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 2% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ελάφρυνση στις δόσεις των δανείων τους θα δουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης και τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Η απόφαση, αν και ευρέως αναμενόμενη, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξε μία μειοψηφία στο Συμβούλιο.
Παρ’ όλα αυτά, η Λαγκάρντ τόνισε ότι: «Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και μια βελτίωση στη δυναμική των τιμών. Αυτό μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ περιέγραψε μια οικονομική συγκυρία με ανάμεικτα σήματα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη: «Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη βραχυπρόθεσμα. Ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνεται, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί και το ισχυρότερο ευρώ επιβαρύνουν τις εξαγωγές».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι κάποιες δημόσιες επενδύσεις ενδέχεται να λειτουργήσουν ως αντίβαρο: «Οι επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές θα τονώσουν την ανάπτυξη».
Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εξωτερικά ρίσκα: «Παραμένουν σημαντικά ρίσκα για την ανάπτυξη. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομία της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση».
Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε τις προοπτικές «περισσότερο αβέβαιες από το συνηθισμένο», επισημαίνοντας: «Ο κατακερματισμός των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό, ενώ ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ασκήσουν μεσοπρόθεσμα και οι αυξημένες επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές».
Κλείνοντας, η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τα οικονομικά δεδομένα: «Θα πορευτούμε συνεδρίαση προς συνεδρίαση, χωρίς προκαθορισμένη πορεία. Η νομισματική μας πολιτική θα διαμορφώνεται βάσει των στοιχείων και της αξιολόγησης των κινδύνων».
Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων ήρθε σε μια περίοδο που άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, τηρούν πιο επιφυλακτική στάση, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα.
Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού μπαίνει σε νέα φάση, με έμφαση πλέον στην τόνωση της ανάπτυξης, χωρίς όμως εφησυχασμό ως προς τις πληθωριστικές απειλές.