ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελβετικό φράγκο
Φωτογραφία Shutterstock

Ομαδική αγωγή 1.100 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά του Δημοσίου

Ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ κατέθεσε αγωγή για ηθική βλάβη 1.100 δανειοληπτών, μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να ζητήσει διευκρινίσεις από το ΔΕΕ.

Ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) κατέθεσε δια των πληρεξουσίων δικηγόρων του (καθηγητών νομικής) ομαδική αγωγή αποζημίωσης για 1.100 και πλέον μέλη του.
 
Ο πανελλήνιος σύλλογος (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ) εδώ και αρκετά χρόνια διεξάγει βάσιμο δικαστικό αγώνα, για να δικαιωθούν χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στην επαχθή θέση αποπληρωμής των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, δηλαδή των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου. 

Η κύρια νομική βάση των νομικών ισχυρισμών τους είναι το Δίκαιο του Καταναλωτή, όπως αυτό ρυθμίζεται από την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/13/ΕΚ αλλά και την σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
 
Ενώ όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι δανειολήπτες άσκησαν αγωγές ενώπιον των Πρωτοδικείων, εφέσεις στο Εφετείο, ακόμα και αιτήσεις αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, για να δικαιωθούν τα νόμιμα και πάγια αιτήματά τους, προστασίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών, παραμένουν έως και σήμερα απροστάτευτοι σε αντίθεση με τους δανειολήπτες – καταναλωτές όλης της Ευρώπης.
 
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι δανειολήπτες ζητήσαν εγγράφως το αυτονόητο: να αποστείλει ερωτήματα στο ΔΕΕ επί της ορθής εφαρμογής της παραπάνω Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των παραπάνω δανειοληπτών ως καταναλωτών. Και επί τη βάσει των απαντήσεων του ΔΕΕ θα έκρινε έπειτα ο ΑΠ και την βασιμότητα της αίτησης αναίρεσής τους. 

Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση που όχι μόνο απέρριπτε την αγωγή των δανειοληπτών, αλλά αρνήθηκε προηγουμένως να απευθυνθεί στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικώς με την ερμηνεία και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου Προστασίας του Καταναλωτή. 

Το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο αρνήθηκε να πράξει αυτό που έκαναν πολλά άλλα ομόβαθμα δικαστήρια άλλων κρατών μελών της ΕΕ. 

Η μόνη χώρα στην ΕΕ, της οποίας το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο αντιμετώπισε τα παραπάνω νομικά ζητήματα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και δεν απέστειλε ερωτήματα στο ΔΕΕ, είναι ο Άρειος Πάγος (ΑΠ).
 
Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δανειολήπτες, παρά να ζητηθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. 

‘’Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ασκήσουμε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου καθώς: το παραπάνω πολιτειακό όργανο, ο Άρειος Πάγος, αν και ανώτατο δικαστικό όργανο, αρνήθηκε να αποστείλει τα ερωτήματα στο ΔΕΕ και έτσι παραβίασε τις αντίστοιχες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλουν την αποστολή ερωτημάτων στο ΔΕΕ. 

Ασκήσαμε αγωγή για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης τόσων δανειοληπτών-καταναλωτών, οι οποίοι ως διάδικοι στον ΑΠ ανέμεναν δικαίως το αυτονόητο: την αποστολή ερωτημάτων από τον ΑΠ στο ΔΕΕ και την αναμονή της απάντησης από το ΔΕΕ προς πλήρη νομική διαλεύκανση των πάγιων και πολυετών αιτημάτων μας για δικαστική προστασία’’.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1,5 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με 1 δισ. από υπεραπόδοση προϋπολογισμού και 500 εκατ. μέσω ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
CHF_EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση χρέους σε δανειολήπτες ελβετικού: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαχωρισμός οφειλετών σε 4 κατηγορίες, μετατροπή δανείων από φράγκο σε ευρώ σε ευνοϊκή ισοτιμία από 25% έως 10%. Επιτόκια 2,3% έως 2,9% τα νέα δάνεια σε ευρώ. Υποχρεωτική υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό. Καλύτεροι όροι για τους ευάλωτους.