Αγορές με μετρητά, πληρωμές μέσω POS και δεδομένων myDATA, μαύρο χρήμα, αμφισβητίες του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστροφές φόρου, καθώς και «πλούσιοι» φορολογούμενοι τέθηκαν στο στόχαστρο των «έξυπνων» και στοχευμένων φορολογικών ελέγχων που δρομολογήθηκαν για φέτος.
Συνολικά, οι προγραμματισμένοι για φέτος φορολογικοί έλεγχοι ανέρχονται σε 184.100 από τις φορολογικές και τις τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίοι καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη λεπτομερή εξειδίκευση που έγινε από την ΑΑΔΕ και αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο του 2025, που παρουσιάζει το BD.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, δίδοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, οι οποίες ξέφευγαν από την προσοχή των εφοριακών τα προηγούμενα χρόνια, ή θεωρείτο πως στις συγκεκριμένες συναλλαγές δεν γίνεται φοροδιαφυγή.
Παράδειγμα είναι η χρήση των πληρωμών με POS και η διαβίβαση των δεδομένων στο myDATA, η βεβαίωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε μεταβιβαζόμενα ακίνητα και η επιλογή των ελεγχόμενων με νέα κριτήρια.
Το πλάνο ελέγχων
Αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες του ελεγκτικού πλάνου της ΑΑΔΕ, για το 2025 είναι οι ακόλουθες:
1. Διενέργεια τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα αμφισβητήσουν (και θα συμπληρώσουν τον σχετικό κωδικό στη φορολογική δήλωση) το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα.
2. Το 5% των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης του τρέχοντος έτους θα διενεργείται σε φορολογούμενους με ιστορικό παραβατικότητας, οι οποίοι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις την προηγούμενη τριετία και θα επιλέγονται με την αξιοποίηση του risk analysis.
3. Διενέργεια 10.718 μερικών ελέγχων με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων POS, myData, ενδοκοινοτικών συναλλαγών, κ.α. για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους. Η ΑΑΔΕ θα επιλέξει μέσα από τη «δεξαμενή» των ηλεκτρονικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει, ορισμένα δεδομένα τα οποία θα διασταυρωθούν με άλλα, προς αναζήτηση αδήλωτων συναλλαγών και εισοδημάτων.
4. Διενέργεια 500 ελέγχων σε περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι, πως απέκτησαν στο έντυπο Ε1 και θα διερευνηθεί εάν πληρώθηκαν με μετρητά. Σημειώνεται πως απαγορεύονται οι πληρωμές με μετρητά αξίας αγαθών άνω των 500 ευρώ, όπως και η καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτων. Επίσης θα ελεγχθούν και υποθέσεις αγορών με μετρητά, οι οποίες προκύπτουν από στοιχεία τρίτων και δεν εμφανίστηκαν στις δηλώσεις των υπόχρεων.
5. Διενέργεια τουλάχιστον 100 ελέγχων σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, για το αν διεκπεραίωσα μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικό καταβολής ΕΝΦΙΑ.
6. Διενέργεια 4.200 στοχευμένων ελέγχων, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που είχαν επιστροφές ΦΠΑ.
7. Διενέργεια ελέγχων σε 1.500 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές άλλων φόρων. Συνολικά οι επιστροφές φόρων για το 2025 υπολογίζονται σε 7,53 δισ. ευρώ.
8. Διενέργεια 2.000 στοχευμένων ελέγχων βάσει αποφάσεων που θα εκδοθούν κατόπιν εισηγήσεων των προϊσταμένων των Φορολογικών Ελεγκτικών Υπηρεσιών.
9. Διενέργεια 82 στοχευμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας υπόχρεων προσώπων. Αφορούν στην διακρίβωση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τους προληπτικούς ελέγχους στις συναλλαγές που «μυρίζουν» μαύρο χρήμα.
10. Διενέργεια 1.500 ελέγχων κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και εκθέσεων ελέγχου/έρευνας των ΥΕΔΔΕ (εισηγήσεις των προϊσταμένων των Φορολογικών Ελεγκτικών Υπηρεσιών). Οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων, ελέγχουν μεγάλες υποθέσεις και ειδικά επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές, με στόχο την απάτη στον ΦΠΑ και τους «εξαφανισμένους εμπόρους».
11. Διενέργεια 500 στοχευμένων ελέγχων σε κλάδους με μεγάλο φορολογικό κενό. Πρόκειται για τομείς δραστηριότητας οι οποίοι με βάση άλλα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΑΑΔΕ από άλλες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, τράπεζες κ.λπ.) δεν καταβάλλουν τον ανάλογο ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος.
12. Διενέργεια διασταύρωσης για την ακρίβεια των στοιχείων βάσει των οποίων χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, μέχρι τις 31/12/2025.
13. Διενέργεια τουλάχιστον 8.470 ελέγχων από τα ΕΛΚΕ. Τα Ελεγκτικά Κέντρα ελέγχουν φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον διαθέτουν ακίνητη περιουσία ( ο υπόχρεος ή ο/η σύζυγος) από 1.000.000 έως 1.500.000 ευρώ ή η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης είναι μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ ή αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 200.000 έως 400.000 ευρώ ή απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ,
14. Διενέργεια τουλάχιστον 1.480 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Το ΚΕΜΕΦ που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2025, ελέγχει φορολογουμένους όλης της επικράτειας με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, άνω των 10.000.000 ευρώ, τον / την σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του φορολογουμένου που πληροί τις ελεγκτικές προϋποθέσεις, τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, οι οποίοι διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ή με συνδεδεμένα πρόσωπα, τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, με αξία ακίνητης περιουσίας του ιδίου ή της/του συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους είναι άνω 2.000.000 ευρώ, βαρύνονται με τεκμήρια τουλάχιστον 150.000 ευρώ, προέβησαν σε αγορές τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε ένα έτος από το 2020 και μετά ή απέστειλαν κατά την τελευταία πενταετία ή απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ και άνω, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2020 και μετά.