ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελληνικά ευρώ και σημαία
Φωτό: Shutterstock

Φόροι χωρίς αντίκρισμα: Γιατί οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι

Παρά την οικονομική πρόοδο, οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι λόγω αυξημένης φορολόγησης και χαμηλής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών. Τι σημειώνει ο Chief Economist της Piraeus, Ηλίας Λεκκός.

Τους αθέατους, πιθανούς λόγους, της απαισιοδοξίας των Ελλήνων παρά την θετική πορεία της εγχώριας οικονομίας ανέφερε ο Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Piraeus, Ηλίας Λεκκός, σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics  

Όπως σημείωσε παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η απαισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη στάση των ελληνικών νοικοκυριών. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10%, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα σημείωσε αύξηση 8,8% από το 2019 έως το 2024. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία φαίνεται να μην αρκούν για να μεταστρέψουν τη διάθεση των πολιτών προς την αισιοδοξία.

Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι σύνθετη και ίσως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο μπορεί να αποδοθεί σε δύο βασικούς λόγους: τη φορολογική συμμόρφωση και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Πρώτον, η βελτίωση της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει οδηγήσει σε θεαματική μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» – από 25,4% το 2018 σε μόλις 13,7% το 2022, με περαιτέρω μείωση σχεδόν βέβαιη για το 2024. Αν και η εξέλιξη αυτή ενισχύει τα δημόσια οικονομικά, έχει ταυτόχρονα αυξήσει τον «αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση» στο 21,7%, έναντι 17,2% στην υπόλοιπη ΕΕ. Δηλαδή, οι πολίτες πληρώνουν πλέον πολύ περισσότερο φόρο για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες, γεγονός που περιορίζει την πραγματική τους καταναλωτική δύναμη.

Δεύτερον, την ίδια ώρα που οι φόροι αυξάνονται, το κράτος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται επαρκώς στις βασικές ανάγκες των πολιτών. Η δημόσια κατανάλωση – δηλαδή οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως υγεία και παιδεία – έχει μειωθεί στο 18,3% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (22,6%). Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον έξοδα για τα νοικοκυριά, που καλούνται να καλύψουν ιδιωτικά ό,τι δεν παρέχεται δημοσίως: δαπανούν το 7,7% των μηνιαίων εξόδων τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (έναντι 3,7% στην ΕΕ) και το 3,4% για εκπαίδευση (έναντι 0,9%).

Η πραγματική αιτία της κοινωνικής δυσαρέσκειας, επομένως, δεν βρίσκεται μόνο στο ότι οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερους φόρους. Βρίσκεται στο ότι το νέο μοντέλο υψηλής φορολογικής συμμόρφωσης δεν έχει συνοδευτεί από μια ανάλογη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται σε μια ημιτελή μετάβαση: από ένα παρελθόν με χαμηλή φορολογική συμμόρφωση και περιορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, σε ένα παρόν με αυξημένη συμμόρφωση, αλλά χωρίς το προσδοκώμενο κοινωνικό αντίκρισμα.

Εν ολίγοις, η επιφυλακτικότητα των ελληνικών νοικοκυριών ίσως δεν είναι παράλογη. Είναι η φυσική αντίδραση μιας κοινωνίας που πληρώνει περισσότερα, αλλά ακόμη δεν λαμβάνει όσα δικαιούται.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» κυβέρνησης - τραπεζών για τις προμήθειες

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με αφορμή την πώληση 850 εκτός δικτύου ΑΤΜ της Πειραιώς. Στόχος, ο τερματισμός υπερβολικών χρεώσεων. Για παρενέργειες από τον μηδενισμό των διατραπεζικών χρεώσεων προειδοποιούν οι τράπεζες.
businessdaily-Piraeus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε 850 «εξωτερικά« ATM στην Cashflex

Η Πειραιώς διαχειριζόταν υπέρογκο αριθμό ATM που ξεπερνούσαν τα 2.100 λόγω της απορρόφησης 10 τραπεζικών ιδρυμάτων. Τι ισχύει για τις χρεώσεις αναλήψεων: Μειώνεται η προμήθεια από 0,60 σε 0,50 ευρώ.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.
Βασίλης Κουτεντάκης, Chief Retail Banking της Πειραιώς και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουτεντάκης (Πειραιώς): Ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση της καινοτομίας

«Η λιανική τραπεζική αποτελεί πραγματικό καταλύτη όταν είναι σε θέση να στηρίζει τον πελάτη σε όλο το επιχειρηματικό κύκλο ζωής του», υπογράμμισε ο Chief Retail Banking της Πειραιώς.
Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια: 35% στην Ουκρανία με πόλεμο, 50% στην Ελλάδα με ειρήνη

Πώς η υπονόμευση της κουλτούρας πληρωμών στην κρίση γιγάντωσε τα «κόκκινα» δάνεια, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις τράπεζες. Οι υποχρεωτικές πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και η ιστορική απώλεια των μεγάλων επενδύσεων στα Βαλκάνια.