Την πιο έντονη απαισιοδοξία για την οικονομική τους κατάσταση και την πορεία της εθνικής οικονομίας από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ εκφράζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς περίπου έξι στα δέκα δηλώνουν ότι «μάλις τα βγάζουν πέρα», ότι επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση το προηγούμενο 12μηνο και προβλέπουν ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο, ενώ διατηρούνται οι έντονες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, επηρεασμένα προφανώς από την πρόσφατη επώδυνη εμπειρία της έξαρσης του πληθωρισμού, δεν πείθονται από τα στοιχεία που δείχνουν κάμψη του πληθωρισμού και μείωση προς το 2%, αλλά φοβούνται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ή ταχύτερους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 64% των νοικοκυριών προβλέπουν άνοδο των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, έναντι 57% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε ήπια τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -46,8 μονάδες, έναντι -43,8 μονάδες τον Mάρτιο. Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –36,7 και τη Σλοβενία (-29,3) να ακολουθούν.
Επιδεινώνονται οι επιμέρους δείκτες
Όλοι οι επιμέρους δείκτες για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα, αλλά και τα οικονομικά των νοικοκυριών επιδεινώνονται. Η πρόθεση για μείζονες αγορές περιορίζεται με την αποταμίευση να εξασθενεί επίσης.
Αναλυτικά:
● Ενίσχυση των αρνητικών εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες: Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν στις -46,4 (από -44,8) μονάδες. Το 62% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -10,7 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.
● Ελαφρά πιο απαισιόδοξες και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών: Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν τον Απρίλιο στις -43,4 (από -39,9). Το 58% (από 55%)των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -5,9 και -6,3 μονάδες αντίστοιχα.
● Μικρή εξασθένιση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας: Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ενισχύθηκε τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -49,5 (από –45,8) μονάδες. Το 66% (από 63%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 21% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -32,6 και -33,7 μονάδες αντίστοιχα.
● Υποχώρηση στην πρόθεση για μείζονες αγορές: Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένισε ήπια με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,8 (από -44,7) μονάδες. Το 58% (από 54%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,6 μονάδες στην Ευρωζώνη.
● Εξασθένιση της πρόθεσης για αποταμίευση: Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρά στις –67,2 μονάδες από -62,9 τον Μάρτιο. Το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% (από 17%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +7,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +8,3 στην Ευρωζώνη.
● Ήπια αποκλιμάκωση στις προβλέψεις για την ανεργία: Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο, στις +10,5 μονάδες, από +12,0 τον Μάρτιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 32%, με το 21% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +27,6 και +27,4 μονάδες αντίστοιχα.
● Ενίσχυση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών: Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε ήπια τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις +34,3 μονάδες, έναντι +26,9 μονάδων τον Μάρτιο. Το 64% (από 57%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 15% αναμένει σταθερότητα. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +30,5 και +29,6 μονάδες αντίστοιχα.
● Μικρή εξασθένιση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα»: Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61% (από 63%), ενώ στο 11% (από 8%) διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 8% από 6% τον προηγούμενο μήνα.
● Κλιμάκωση του ποσοστού των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους: Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 59,8% έκρινε τον Απρίλιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 54,4% τον προηγούμενο μήνα.
Βελτίωση των προθέσεων για αγορά/επισκευή κατοικίας
Τον Απρίλιο, καταγράφεται οριακή βελτίωση στις προθέσεις των νοικοκυριών για αγορά, κατασκευή ή επισκευή κατοικίας. Αναλυτικά:
• Οριακή βελτίωση σημειώθηκε στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -93,3 (από -94,1) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στην ΕΕ στις -77,5 και στην Ευρωζώνη στις -78,8 μονάδες, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο. Το 2,3% των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.
• Μικρή βελτίωση καταγράφηκε στο δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις -74,7 (από -79,4) μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -48,4 (από -46,9) μονάδες και στις 51,1 (από -49,4) μονάδες στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που στην ΕΕ δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός έτους διαμορφώθηκε στο 11,1% από 9,1% το προηγούμενο τρίμηνο.