ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Xardouvelis
Φωτο: ΕΤΕ

Γκίκας Χαρδούβελης: Απάντηση στις ΗΠΑ με πολιτικές που δεν κοστίζουν

Μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VIII» ο Πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας εξήγησε ότι υπάρχουν κινήσεις, υπάρχουν πολιτικές που δεν κοστίζουν που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ.

«Η θετική αντίδραση της ΕΕ στις ενέργειες των ΗΠΑ θα είναι να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Να ανοίξουμε τις αγορές και να δούμε πως θα ενσωματώσουμε ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο» απάντησε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο ερώτημα τι περιθώρια έχει η Ευρώπη για να απαντήσει στις ΗΠΑ. 

Μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VIII» για το πώς πρέπει να κινηθεί η ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε ότι υπάρχουν κινήσεις, υπάρχουν πολιτικές που δεν κοστίζουν που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ. «Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Αν θέλουμε να είμαστε επιθετικοί απέναντι στην απειλή των ΗΠΑ ότι θα βάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, η σωστή αντίδραση είναι να αρχίσουμε να επιμένουμε σε πολιτικές που δεν κοστίζουν, σε πολιτικές ανοίγματος της εσωτερικής αγοράς. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να επιβάλλουμε δασμούς στην αμερικανική τεχνολογία. Αλλά αυτό δεν θα ήταν η σωστή αντίδραση» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας. 

Αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι εφόσον υπάρξουν δασμοί από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και από την ΕΕ στις ΗΠΑ, τότε στα επόμενα δύο χρόνια το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,5% από μια αύξηση των δασμών κατά 10%, ενώ αν αυτό συνεχιστεί για περισσότερο, θα δούμε ξανά στον κόσμο ότι είδαμε τη δεκαετία του ’30, όπου οι χώρες και οι οικονομίες κλείστηκαν στον εαυτό τους. 

«Οφείλουμε να πάμε σε ανοικτές αγορές. Να τα βρουν οι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους. Οι κ.κ. Ντράγκι και Λέτα τα έχουν περιγράψει στις εκθέσεις τους» συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές ιδέες που δεν κοστίζουν, όπως η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής τράπεζας για την άμυνα. 

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική ένωση της Ευρώπης. Να δούμε πως θα ενοποιήσουμε αποταμιεύσεις και δαπάνες. Την Ένωση των Κεφαλαιαγορών τη συζητάμε δέκα χρόνια και δεν την κάνουμε επειδή η κάθε χώρα επιθυμεί αυτή να αποτελέσει χρηματοοικονομικό κέντρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξεταστεί και η αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων περνώντας από την πολιτική τουveto στη σχετική πλειοψηφία, «ώστε να κινητοποιηθούμε πιο γρήγορα και να λάβουμε άμεσα λογικές αποφάσεις». 

Μιλώντας για την Ελλάδα, επ΄ ευκαιρία της συζήτησης για τις αμυντικές δαπάνες και το ευρωομόλογο, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει ήδη 3% για την άμυνα και δεν έχει μεγάλο περιθώριο να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες λόγω του υψηλού της δημοσίου χρέους,ενώ η Ευρώπη είναι στο 2% και μπορεί να ξοδέψει παραπάνω». 

Σημείωσε, ωστόσο, με έμφαση ότι αν η απάντηση στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα για αύξηση των αμυντικών δαπανών» είναι κοινωνικές περικοπές, τότε η Ευρώπη θα αποκτήσει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. 

Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους που αντιμετώπισε στο παρελθόν. «Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να ζει με ελλείμματα, η οικονομία έχει αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά, αν και επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει θέμα ανταγωνιστικότητας.Γι΄ αυτό προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να στραφούν προς την ψηφιακή οικονομία, κοιτώντας την ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο την ελληνική. 

Κατέληξε λέγοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό καταγράφοντας υγιή κερδοφορία,και δεν υπάρχει κίνδυνος για μία κρίση στην οικονομία που θα προέλθει από τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως έγινε στη διεθνή κρίση του 2008. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδούβελης: Προκλήσεις για την οικονομία στην εποχή Τραμπ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι οι τράπεζες διεθνώς έχουν συγκριτικά μικρότερο μέγεθος κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρίες-κολοσσούς.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη

Η Βουλγαρία αναδεικνύεται ως κορυφαίος παραγωγός μαύρου χαβιαριού στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενη ισάξια τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του βουλγαρικού συνδέσμου εμπορίας χαβιαριού Εμίλ Αραμπάντζιεφ.