ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Απειλές στη βιωσιμότητα των νέων μονάδων παραγωγής με φυσικό αέριο

Το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, η πράσινη μετάβαση και το κόστος προσαρμογής των μονάδων στις νέες τεχνολογίες αυξάνουν το ρίσκο να εξελιχθούν οι επενδύσεις σε stranded assets.

Αποδυναμώνονται οι προοπτικές των μονάδων φυσικού αερίου της χώρας, όπως και των νέων υποδομών που τις υποστηρίζουν, σύμφωνα με ειδικούς.

Το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, η πράσινη μετάβαση και το κόστος προσαρμογής των μονάδων στις νέες τεχνολογίες οδηγούν ορισμένους αναλυτές να μιλούν ακόμα και για ασύμφορες επενδύσεις που πιθανόν να εξελιχθούν σε stranded assets (απαξιωμένα στοιχεία ενεργητικού).

Το φυσικό αέριο έχει αναμφισβήτητα έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στο ενεργειακό μέλλον της χώρας. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν υποστηρίζεται από πυρηνική ενέργεια και η στοχαστικότητα των ΑΠΕ αποτελεί αδυναμία του ρεύματος, το φυσικό αέριο προσφέρει λύσεις και σταθερότητα.

Όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα των νέων μονάδων στην Ελλάδα υπό τις πρωτοφανείς δοκιμασίες του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Επίσης, η τιμή του άνθρακα (CO2) εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κερδοφορία των έργων ενώ το όριο της διαφάνειας έχει αλλάξει και τοποθετείται πλέον σε ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου στα δέκα χρόνια σε αυτό το νέο ομιχλώδες περιβάλλον.

Επιδεινώνονται τα θεμελιώδη στοιχεία

Ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert, στην Aurora Energy Research αναφέρει στο Business Daily ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία κάποιων μονάδων φυσικού αερίου δείχνουν μια επιδείνωση και ότι ορισμένες νέες μονάδες θα δυσκολευτούν να παρουσιάσουν ικανοποιητική απόδοση (IRR) - ένα κρίσιμο στοιχείο που εξασφαλίζει την χρηματοδότηση μιας επένδυσης.

«Ποιο είναι το ρίσκο εδώ; Μόλις η τιμή του άνθρακα αυξηθεί αρκετά παραπάνω, δηλαδή φτάσει τα 120-130 ευρώ ανά τόνο CO2, μαζί με την σταδιακή αύξηση της τιμής αερίου, σε σταθερά επίπεδα πάνω από τα 35 ευρώ/ΜWh, αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα βγαίνουν τα οικονομικά των μονάδων φυσικού αερίου βασιζόμενα στις σημερινές αγορές. Επίσης οι συμβατικοί σταθμοί αερίου προβλέπεται να μετατραπούν ώστε να κάνουν χρήση υδρογόνου από το 2040 και μετά», υπογραμμίζει ο κ. Κεφάλας.

Η εγκατεστημένη ισχύς του φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι περίπου 6,7 GW. Αν υπολογίσουμε τη μονάδα των Motor Oil - TΕΡΝΑ που θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και ο σταθμός 840 MW που κατασκευάζεται από τη κοινοπραξία ΔEΗ - ΔΕΠΑ - Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στις 8 GW μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Μία ακόμη επένδυση για την οποία αναμένει νέα η αγορά και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αγορά είναι η λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ που μπορεί να μετεξελιχθεί σε μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης του ομίλου.

«Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την βιωσιμότητα τους είναι αν θα υπάρξει ένα capacity remuneration mechanism στην Ελλάδα. Είναι κάτι που περιμένουμε να έρθει τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας μηχανισμός ισχύος που πληρώνει για την διαθεσιμότητα μονάδων και σε περιπτώσεις αιχμής ο διαχειριστής μπορεί να τις καλέσει για διασφάλιση του συστήματος. Είναι ένα πρόσθετο έσοδο που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι μονάδες αερίου πέρα από την συμμετοχή τους στην χονδρεμπορική αγορά», συμπλήρωσε ο κ. Κεφάλας.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται και νέες επενδύσεις στις υποδομές. Σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, συνολικές επενδύσεις ύψους 1,37 δισ. ευρώ προβλέπονται για την περίοδο 2024-2033 (αυξημένες από τα 1,27 δισ.ευρώ του προηγούμενου σχεδίου για την περίοδο 2023-2032).

Το πρόγραμμα των επενδύσεων συμπεριλαμβάνει τα εξής: αναβάθμιση και επεκτάσεις ΕΣΦΑ (820 εκατ. ευρώ), έργα διασύνδεσης με υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (31,4 εκατ ευρώ), επεκτάσεις για εξυπηρέτηση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (24 εκατ. ευρώ), επεκτάσεις του δικτύου για εξυπηρέτηση νέων περιοχών (315 εκατ ευρώ), βελτιώσεις υποδομών (152 εκατ. ευρώ)

Περισσότερα κέρδη σε λιγότερο χρόνο

Ειδικοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο είναι με τις καινούργιες μονάδες, διότι οι παλαιές, ειδικά τώρα με τις πολύ υψηλές τιμές, έχουν βγάλει υψηλά κέρδη και έχει ολοκληρωθεί η απόσβεση της επένδυσης.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα τοπίο, όπου η απόσβεση επενδύσεων που κυμαίνονται στα 300 εκατ ευρώ μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία.

Στρατηγικής σημασίας είναι επίσης το γεγονός, επίσης, ότι η χώρα έχει αποκτήσει εξαγωγικό προφίλ στην ενέργεια (από πέρυσι) και οι νέες μονάδες CCGT θα στοχεύουν στις αγορές του εξωτερικού καθώς η ζήτηση της εσωτερικής αγοράς είναι καλυμμένη.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα πρώτα 10 χρόνια μιας επένδυσης. Η πρώτη δεκαετία είναι η πιο σημαντική περίοδος υπό εξέταση για μια τράπεζα, γνωρίζοντας την μεγάλη αβεβαιότητα στο project timeline όσο μεγαλώνει η διάρκεια, ειδικά για μονάδες αερίου όπου ο ρόλος τους στο σύστημα είναι αβέβαιος μετά το 2035», καταλήγει ο κ. Κεφάλας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αναλαμβάνει έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Η Σωληνουργεία Κορίνθου της Cenergy Holdings συμμετέχει στον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.
PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.