Νέο καμπανάκι κινδύνου χτύπησαν οι υπάλληλοι AFISO που στελεχώνουν τους πύργους των μικρότερων αεροδρομίων της χώρας, βλέποντας να γίνονται οι 105 υπάλληλοι, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών, «μπαλάκι» για να καλύπτονται τα κενά στους περιφερειακούς αερολιμένες.
Ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης, καταγγέλλει μεθόδευση για να συρρικνωθεί ο χρόνος εκπαίδευσης, «αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πτήσεων, των επιβαινόντων και των υπαλλήλων που παρέχουν την υπηρεσία AFIS».
Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «δεν θα υπάρξουμε “Ιφιγένειες” στο βωμό των σκοπιμοτήτων και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν “Αεροπορικά Τέμπη” στην εναέρια κυκλοφορία».
Πρόκειται για την κρίσιμη ειδικότητα που κρατά, επί της ουσίας, ανοιχτά 15 κρατικά αεροδρόμια, ελλείψει στελέχωσης άλλων κλάδων αεροναυτιλίας, συχνά υπερβαίνοντας εαυτόν. Θυμόμαστε τις περιπτώσεις που τα αεροδρόμια Νάξου, Καστελόριζου, Ικαρίας έκλεισαν, ακόμα κι εν μέσω θέρους, γιατί αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου.
Μετά από επανειλημμένες καταγγελίες του Συλλόγου, κι αφού μεσολάβησε η τραγωδία στα Τέμπη, όπως εξηγεί στο BD ο πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντινάκης, έγιναν 20 προσλήψεις, όμως τα κενά παραμένουν. Δεδομένης και της μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης, χρειάζονται ακόμα 22 άτομα, ώστε στους πολύ μικρούς αερολιμένες να υπάρχουν σίγουρα δύο τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι, ενώ στους μεγαλύτερους, όπως της Πάρου, είναι απαραίτητοι τέσσερις με πέντε.
AFISO: «Λεπτομέρεια» η εκπαίδευση
Αυτό που καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι ότι η πρόταση της διοίκησης της ΥΠΑ για την αντικατάσταση του ισχύοντος ΠΔ 304/1996, αφήνει στον «αέρα» την εκπαίδευση που πρέπει να περάσει κάθε τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος για να υπηρετήσει πρώτη φορά σε αεροδρόμιο, όπου δεν έχει ξαναπάει.
Ειδικότερα, πέρα από τη βασική τους εκπαίδευση, οι AFISO εδώ και 29 χρόνια περνούν απαραιτήτως 15ήμερη εκπαίδευση σε κάθε νέα οργανική μονάδα. Με το προτεινόμενο ΠΔ, «αυτό το χρονικό διάστημα εκπαίδευσης στην Μονάδα AFIS θεωρείται λεπτομέρεια, που δεν χρειάζεται να ορισθεί εκ των προτέρων και να τοποθετηθεί στον νόμο (ΠΔ)». Διαβλέπουν, ως εκ τούτου, τη μείωση του χρόνου εκπαίδευσης στον Πύργο Αεροδρομίου, ενδεικτικά σε μόλις δύο ημέρες, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν τους υπαλλήλους πέρα-δώθε, καλύπτοντας πιο γρήγορα τα κενά που προκύπτουν.
Ειδικότερα, βάσει της ανακοίνωσης, στο σχέδιο που προτείνει η διοίκηση της ΥΠΑ (άρθρο 3, παρ. 2 του νέου ΠΔ) αναφέρεται το εξής: «Το πρόγραμμα επιχειρησιακής επάρκειας καταρτίζεται, υλοποιείται και τροποποιείται με απόφαση Διοικητή ΥΠΑ, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του κλάδου….». Ενώ, κατά το σκεπτικό της ομάδας εργασίας, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, τα χρονικά διαστήματα εκπαίδευσης «θα υπολείπονται κατά πολύ αυτών που ισχύουν εδώ και 29 χρόνια και θα υπάρχει αναντιστοιχία με την αύξηση της Εναέριας Κυκλοφορίας και την πολυπλοκότητα του παρεχόμενου έργου».
Πέρα από την κάλυψη της υποστελέχωσης, στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η «προσπάθεια χειραγώγησης της εκπαίδευσης» των AFISO, αποδίδεται και στη «νομική κάλυψη παραβιάσεων του ισχύοντος ΠΔ στο πρόσφατο παρελθόν από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (Δ5) στην Οργανική Μονάδα Καστοριάς, δρώντας ως προπομπός της μείωσης των ημερών εκπαίδευσης», για την οποία έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και καταγγελία στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).
Το επίδομα του Eurocontrol
Υπενθυμίζουν, ακόμη, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και πρόσφατη τροπολογία, με την οποία το μηνιαίο επίδομα του Eurocontrol των AFISO, που την τελευταία τριετία είναι σταθερό, μετατρέπεται επιδότηση της υπηρεσίας AFIS. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για «εξαναγκασμό των συναδέλφων τους σε μετακίνηση για να καλύψουν μέρος της “χασούρας” από το αφαιρεθέν εισόδημα», ζητώντας αυτό να αποσυρθεί.
Αντ’ αυτού να εφαρμοστεί η νομοθεσία «για την ακέραια κατανομή του μηνιαίου επιδόματος του Eurocontrol και στον κλάδο μας, όπως και στους υπόλοιπους κλάδους της Αεροναυτιλίας (ΕΕΚ, ATSEP), με απόδοση 5%, ακέραια κατανομή και επίδομα AFIS 50%, για να γίνει κίνητρο προσέλκυσης προσλήψεων-μετατάξεων στο κλάδο μας».
Γερασμένα, αλλά με πιστοποίηση
Εντωμεταξύ, με τον εκσυγχρονισμό των γερασμένων συστημάτων ασφάλειας των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια να έχει πάρει φύλλο πορείας για το 2029, ενώ πέρσι ξεπεράσαμε τους 79,4 εκατομμύρια επιβάτες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εχθές ανακοίνωσε την πιστοποίηση 10 κρατικών αερολιμένων.
Ουσιαστικά, οι υποδομές και επιμέρους λειτουργίες τους εναρμονίστηκαν με τα πρότυπα πιστοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Πιστοποίηση που δεν είχε μπει στην ημερήσια διάταξη πριν την καμπάνα της Κομισιόν, που κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2023. Οι ρυθμοί, πάντως, ανέβηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες από τις ΥΠΑ και ΑΠΑ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, με τα αεροδρόμια να πιστοποιούνται σταδιακά: στις 24 Ιανουαρίου το Ηράκλειο και η Αλεξανδρούπολη, στις 31 Ιανουαρίου η Σύρος, η Μήλος και τα Ιωάννινα, στις 14 Φεβρουαρίου τα Κύθηρα, η Σητεία και η Χίος και στις 28 Φεβρουαρίου η Κάρπαθος και η Λήμνος.