Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά της σοκολάτας, καθώς εάν και δεν είναι βασικό προϊόν διατροφής, θεωρείται «αναντικατάστατη», γεγονός που αποδεικνύεται από την ανελαστικότητά της, ως προς τις μεταβολές του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ωστόσο, σήμερα, η σημαντική αύξηση της τιμής του κακάο, που είναι η βασική πρώτη ύλη της, εκτιμάται ότι θα αυξήσει περαιτέρω την τιμή της, δημιουργώντας αβεβαιότητα ως προς την προβλεπόμενη ζήτησή της. Τα παραπάνω αναφέρονται στην κλαδική μελέτη «Σοκολάτα», που εκπόνησε πρόσφατα η Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.
Το κακάο και η ζάχαρη είναι χρηματιστηριακά προϊόντα. Οι τιμές του κακάο και της ζάχαρης ακολουθούν τόσο τους μεγάλους κύκλους των τιμών των εμπορευμάτων (commodity supercycles) με ανοδικές και καθοδικές δεκαετίες, όσο και μικρότερους κύκλους ανάλογα με τις οικονομικές και καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι η τιμή του κακάο αυξήθηκε ραγδαία, με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) 45% την τριετία 2022-2024.
Η μέση τιμή εξαγόμενης σοκολάτας αυξήθηκε με ΜΕΡΜ 5,9% την περίοδο 2015-2023, ενώ η μέση τιμή εισαγόμενης σοκολάτας αυξήθηκε λιγότερο (ΜΕΡΜ 2015-2023: 3,1%).
Όπως αναφέρει η Ευφροσύνη Σουπιώνη, Consultant της Στόχασις, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς σοκολάτας (τιμές χονδρικής) ξεπέρασε τα 30 εκατ. κιλά το 2023, παρουσιάζοντας οριακά αρνητικό (-0,03%) ΜΕΡΜ την περίοδο 2015-2023, καθώς και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Η πορεία της εν λόγω αγοράς δεν παρουσιάζει πάντα την ίδια τάση με το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές.
Μεσοπρόθεσμα, η εγχώρια αγορά σοκολάτας, σε ποσότητα, προβλέπεται ότι θα κινηθεί ανοδικά με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) 0,5% τη χρονική περίοδο 2024-2026. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η σημαντική αύξηση της τιμής του κακάο, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς τη ζήτηση του εξεταζόμενου προϊόντος, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα.

Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, προκύπτει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξάνονται έως το 2019, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, κινούμενα σε ικανοποιητικά επίπεδα στην εξεταζόμενη περίοδο.
Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, δείχνουν ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιθανές αρνητικές μεταβολές οικονομικού περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση του λειτουργικού κόστους σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων των σοκολατοβιομηχανιών το 2023 σε σχέση με το 2022, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών την ίδια περίοδο. Αυτό «αποτυπώνεται» στα περιθώρια λειτουργικού και καθαρού κέρδους.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σημείωσαν τις παρακάτω επιδόσεις το 2023:
