ΓΔ: 1959.58 -0.55% Τζίρος: 150.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:33
Φωτο: Shutterstock

Υπό αμφισβήτηση οι μπαταρίες για ΑΠΕ: Τα δύο σοβαρά προβλήματα

Χαμηλό το ενδιαφέρον των παραγωγών ΑΠΕ για την αποθήκευση ενέργειας στις υφιστάμενες μονάδες. Το ρίσκο της επένδυσης και οι αμφιβολίες για την απόδοση των μπαταριών.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά με φιλόδοξα σχέδια που εισάγουν την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα, παρατηρείται μια μείωση εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των μπαταριών να προσφέρουν λύση στην αστάθεια των ΑΠΕ και ισορροπία στο σύστημα ρεύματος.

Η αποθήκευση ενέργειας βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Για πολλούς η μπαταρία είναι που θα κάνει τη διαφορά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ, δηλαδή θα το καταστήσει πιο λειτουργικό, οικονομικό και βιώσιμο, αν και έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα υλοποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τώρα κατασκευάζονται τα πρώτα έργα αντλησιοταμίευσης, όπως το έργο της Terna Energy στην Αμφιλοχία, ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τις μπαταρίες stand alone, που λειτουργούν αυτόνομα και προσφέρουν υπηρεσίες εξισορρόπησης δικτύου συνολικά στο σύστημα.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τις μπαταρίες που θα τοποθετούνται στις υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ, πίσω από έναν μετρητή. Και εδώ είναι ο αδύναμος κρίκος στο κρίσιμο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς εκφράζονται όλο και περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μπαταρίας.

Η τοποθέτησή της απαιτεί ένα επιπλέον κόστος που δεν είχαν αρχικά υπολογίσει πολλοί παραγωγοί, εξηγούν ειδικοί.

Από τη μια, η μπαταρία συμβάλλει στη μείωση των περικοπών που υφίστανται οι παραγωγοί, κάτι που ενισχύει τα έσοδα, ενώ από την άλλη πρόκειται για μια επένδυση με ρίσκο αφού περιέχει διάφορες άγνωστες πτυχές, όπως οι μελλοντικές τιμές του ρεύματος και το πότε θα κάνει απόσβεση της μπαταρίας ο παραγωγός.

Επίσης, η απόδοση των μπαταριών αμφισβητείται, καθώς προσφέρουν μέγιστη διάρκεια εκφόρτισης τεσσάρων ωρών, αν και οι περισσότερες στην αγορά λειτουργούν για 1-2 ώρες.

Με αποτέλεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μπαταρίες να παραμένει υποτονικό, εκεί που μέχρι πρόσφατα παρουσιαζόταν ως βασικό κομμάτι της λύσης στις αυξομειώσεις τιμών (και προσφοράς) που προκαλούν τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

«Οι μπαταρίες δεν αποτελούν πανάκεια», αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς ΑΠΕ στο Business Daily. «Έχει ένα ρίσκο η επένδυση σε μπαταρίες στις υφιστάμενες μονάδες που πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν. Προτιμούν να περιμένουν για τα stand alone έργα που θα εξυπηρετούν ολόκληρο το δίκτυο από το να αναπτύξουν δικές τους κοστοβόρες μπαταρίες», προσθέτει ο ίδιος.

Υπάρχει επίσης στην αγορά μια δυσπιστία ως προς τις νέες λύσεις που θα προσφέρει η τεχνολογία στον τομέα της μπαταρίας, ικανές να προσφέρουν την απόδοση και σιγουριά που απαιτούν οι επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά τα όποια εμπόδια εκτιμάται ότι η χώρα θα πετύχει εύκολα τους στόχους που έχει θέση για τα επόμενα χρόνια σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες της χώρας αναμένεται να ανέλθει στα 4,3 GW έως το 2030.

Η στροφή

Καθώς αυξάνεται η «γκρίνια» για τις αδυναμίες των  μπαταριών σε μονάδες ΑΠΕ τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους παραγωγούς, ορισμένοι μιλούν για την αυξημένη σημασία που έχει ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα με το φυσικό αέριο να μπαίνει ακόμα περισσότερα στο προσκήνιο.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα. Μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει ισόρροπα με την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας, τονίζοντας ότι το ορυκτό αέριο θα είναι απαραίτητο έως και για τα επόμενα 50 χρόνια.

Μια σκέψη που αντανακλάται και στις κινήσεις της  κυβέρνησης, όπως η απόφαση του ΥΠΕΝ να αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική εταιρεία Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και να προχωρήσει και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Κινήσεις που δείχνουν ότι η σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί και με λιγότερες μπαταρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασαν μπροστά οι Ανανεώσιμες τον Μάρτιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού

Παρά τη μείωση του αερίου το Μάρτιο, το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα ορυκτά καύσιμα έφτασαν τις 8,147 GWh. Αντίστοιχα, παρά τη μηνιαία αύξηση της παραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά, η καθαρή ενέργεια περιορίστηκε στις 6,445 GWh.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από την πρωτοπορία στο φυσικό αέριο, βασικός «παίκτης» στις ΑΠΕ

Η εταιρεία αναδεικνύεται σε έναν ολοκληρωμένο, περιφερειακό, καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, ο οποίος μέσα από επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,2 δισ. και συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
ygroilektriko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάχωμα στις υψηλές τιμές ρεύματος με περισσότερα μικρά υδροηλεκτρικά

Απόφαση του ΥΠΕΝ υποστηρίζει την ανάπτυξη του κλάδου, όπως τονίζει στο BD ο Ηλίας Κακιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΣΜΥΕ. Αναζητούνται λύσεις για μείωση της συμμετοχής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.