Σημαντική πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ελλάδα, καθώς υποχώρησε οριακά και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες από 106,2 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την ΕΕ έφθασε στις 94,5 μονάδες, με πτώση κατά 1,7 μονάδες, ενώ για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 93,7 μονάδες, με υποχώρηση 1,9 μονάδων.
Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση (ΕΕΙ), επίσης, ακολούθησε πτωτική πορεία, με αυτόν για την ΕΕ να φθάνει στις 98,4 μονάδες και στην ευρωζώνη στις 97,3 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης για την Ελλάδα είχε θετική πορεία και έφθασε στις 114 μονάδες τον Δεκέμβριο από 110,1 που ήταν τον Νοέμβριο του 2024.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η υποχώρηση του δείκτη ESI οφείλεται στη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, τις κατασκευές και μεταξύ των καταναλωτών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες. Η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ο ESI μειώθηκε αισθητά στη Γαλλία (-3 μονάδες), τη Γερμανία (-2,5 μονάδες) και την Ιταλία (-1,1 μονάδες), ενώ βελτιώθηκε στην Ισπανία (+0,9 μονάδες). Η εμπιστοσύνη παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη στην Πολωνία (+0,1 μονάδες) και Ολλανδία (-0,2 μονάδες).


Η βιομηχανική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο (-2,2 μονάδες), αντανακλώντας σημαντική μείωση και στις τρεις συνιστώσες (δηλαδή τις προσδοκίες των διευθυντών για την παραγωγή και τις εκτιμήσεις τους για το τρέχον επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων). Μεταξύ των ερωτήσεων που δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη εμπιστοσύνης, οι διευθυντές ήταν αισθητά πιο απαισιόδοξοι για τις πρόσφατες αλλαγές στην παραγωγή του παρελθόντος, ενώ οι απόψεις τους για τα βιβλία παραγγελιών εξαγωγών παρουσίασαν μικρή βελτίωση.
Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών βελτιώθηκε ελαφρώς (+0,6 μονάδες), υποστηριζόμενη από τη σημαντική άνοδο των εκτιμήσεων των διευθυντών για τη ζήτηση του παρελθόντος. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση των προσδοκιών για τη ζήτηση. Η αξιολόγηση της παρελθούσας επιχειρηματικής κατάστασης από τους διευθυντές παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα (-1 μονάδα). Οι καταναλωτές έγιναν αξιοσημείωτα πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τη γενική οικονομική κατάσταση στη χώρα τους και τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές. Αντίθετα, οι απόψεις των καταναλωτών για την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και την προηγούμενη οικονομική κατάσταση παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή (+0,1 μονάδα). Οι λιανοπωλητές ανέφεραν βελτιωμένες επιχειρηματικές προσδοκίες για τους επόμενους 3 μήνες και ελαφρώς ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τον όγκο των αποθεμάτων. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά αντισταθμίστηκαν ως επί το πλείστον από τις επιδεινωμένες απόψεις για την παρελθούσα επιχειρηματική κατάσταση.
Η εμπιστοσύνη στις κατασκευές εξασθένησε ελαφρώς τον Δεκέμβριο (-0,5 μονάδες), λόγω των πιο επιφυλακτικών προσδοκιών των κατασκευαστών για την απασχόληση, ενώ οι απόψεις τους για το βιβλίο παραγγελιών τους παρέμειναν αμετάβλητες. Το ποσοστό των διευθυντών κατασκευών που ανέφεραν την ανεπαρκή ζήτηση ως περιοριστικό παράγοντα υποχώρησε ελαφρώς (-0,5 μονάδες σε 32,8%), μαζί με το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ελλείψεις εργατικού δυναμικού (-0,6 μονάδες σε 25,2%) και χρηματοδοτικούς περιορισμούς (-0,5 μονάδες σε 7,9%). Το ποσοστό των κατασκευαστών που ανέφεραν την έλλειψη υλικών/εξοπλισμού ως περιοριστικό παράγοντα παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό (+0,2 μονάδες σε 6,8%).
Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση (-1 μονάδα) υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο επίπεδό του, αντανακλώντας την επιδείνωση των σχεδίων απασχόλησης σε όλους τους διευθυντές βιομηχανίας, υπηρεσιών και κατασκευών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από μια μικρή βελτίωση στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ανεργία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο δείκτη, επιδεινώθηκαν αισθητά.
Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύθηκε (+1,1 μονάδες σε 17,2) τον Δεκέμβριο, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες. Η αβεβαιότητα για τη μελλοντική επιχειρηματική κατάσταση στις κατασκευές, καθώς και η αβεβαιότητα των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές.