ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
πολεοδομικός χάρτης σχεδίαση
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμα μέχρι και 2.000 ευρώ για το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου τις εκκρεμότητές τους στο Κτηματολόγιο.

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν όσους καθυστερήσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, φέρνει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, που θα αλλάξει τον πολεοδομικό χάρτη, τις χρήσεις γης και την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο νομοσχέδιο δίνεται μια τελευταία παράταση σε όσους καθυστερήσει, όμως μετά το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο είναι «υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας» ενώ σημείωσε ότι με τα άρθρα του στηρίζει «την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος για τις χρήσεις γης, ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης από το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι από τα βασικά σημεία του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου, που προβλέπει πρόστιμα για όσους από αμέλεια παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους θα έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να προβούν στις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Μετά το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τα οποία θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ. Πλέον, το ύψος του προστίμου θα συνδέεται και με το χρόνο καθυστέρησης πέρα από τις προδιαγραφές του ακινήτου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργάτης σε οικοδομή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΚ: Επιφυλάξεις και γκρίζες ζώνες στη «μεταρρύθμιση του αιώνα»

Παρά τις διαβεβαιώσεις για θεσμική ασφάλεια και επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, ασάφειες της ρύθμισης και η μεταφορά κρίσιμων αποφάσεων στους δήμους προκαλούν ανησυχία στην αγορά. Γράφουν: Στέλιος Μπούρας, Όλγα Κλώντζα.