ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βιολογικά τρόφιμα διατροφή
Φώτο: Shutterstock

Καλαμάτα: Διεθνές επίκεντρο μεσογειακής διατροφής στις 13-14 Οκτωβρίου

Η Καλαμάτα φιλοξενεί το 6ο συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean στις 13-14 Οκτωβρίου 2025, με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, σεφ και φορέων για τη μεσογειακή διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα.

Η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean, το οποίο εστιάζει στην κληρονομιά, το παρόν και το μέλλον της μεσογειακής διατροφής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2025, φέρνοντας στη Μεσσηνία επιστήμονες, πολιτικούς, σεφ και επαγγελματίες της γαστρονομίας από όλο τον κόσμο.

Το 6ο διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 (TTM 2025) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσφέροντας μια πλατφόρμα διαλόγου για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής σε θέματα υγείας, βιωσιμότητας, αγροδιατροφής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διοργάνωση ανήκει στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera, που αποτελεί πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Μεταξύ των ομιλητών θα βρίσκονται διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες, όπως οι καθηγητές Frank Hu και Walter Willett από το Harvard, η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramón Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ο Στέφανος Φωτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και πολιτικοί, όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο του προγράμματος θα βρεθούν επίσης διακεκριμένοι σεφ, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Μπαξεβάνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, María José San Román, Joris Larigaldie, Diane Kochilas και Semsa Denizsel. Μέσα από live cooking sessions, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια, θα αναδειχθούν οι γευστικές καινοτομίες και ο πλούτος της μεσογειακής διατροφής.

Ο Διονύσης Παπαδάτος, επικεφαλής συντονισμού δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, επισήμανε ότι η συνδιοργάνωση του Tomorrow Tastes Mediterranean στη Μεσσηνία αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της περιοχής ως πρότυπο μεσογειακής διατροφής και την ενίσχυση του διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Όπως σημείωσε, η UNESCO έχει εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον "Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας", αναγνωρίζοντας την Κορώνη στη Μεσσηνία ως μία από τις εμβληματικές κοινότητές της.

Από την πλευρά του, ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, τόνισε τη σημασία του συνεδρίου ως συνδυασμό επιστημονικής γνώσης, γαστρονομικής εμπειρίας, πολιτικής, περιβαλλοντικής διάστασης και παράδοσης. Όπως ανέφερε, «η μεσογειακή διατροφή επανασυστήνεται στον κόσμο, ερχόμενη από το παρελθόν για να μας δείξει τον δρόμο προς το μέλλον».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο: https://tomorrowtastes

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ