Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, ενισχύεται καίρια το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς ιδρύονται 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σταθμό για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και αναβαθμίζει το ελληνικό σχολείο, προσεγγίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για μια πραγματικά συμπεριληπτική εκπαίδευση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα. Ζαχαράκη, επισημαίνοντας το όραμα για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση, ανεξάρτητα από τυχόν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες.
Το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει τη δράση αυτή ως «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος». Η εφαρμογή της οδηγεί σε εντυπωσιακή αύξηση κατά 89,6% του συνολικού αριθμού των Τμημάτων Ένταξης, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στήριξης μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές ή επικοινωνιακές δυσκολίες.
Η Υπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να απολαμβάνει ίση μεταχείριση και τα ίδια εκπαιδευτικά εφόδια:«Η παρουσία σταθερού εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής σε κάθε σχολείο - με ιδιαίτερη έμφαση στα Νηπιαγωγεία - δεν είναι απλώς απαραίτητη, είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, τη συνεχή υποστήριξη και την έγκαιρη παρέμβαση», σημείωσε. Επιπλέον, η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης βασίστηκε σε τεκμηριωμένες εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των ΚΕΔΑΣΥ, με στόχο τη δίκαιη κατανομή ανά την επικράτεια. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία μόνιμων θέσεων για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, αναβαθμίζοντας τόσο τη σταθερότητα όσο και την ποιότητα του δημόσιου σχολείου.
Εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής υποδομής σε όλη την Ελλάδα
Η ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης καλύπτει και τις 13 περιφέρειες, επεκτεινόμενη σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα ΕΠΑΛ. Έμφαση δίνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου παραδοσιακά καταγράφονται ελλείψεις σε δομές ειδικής αγωγής στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μάλιστα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την ίδρυση 682 νέων Τμημάτων Ένταξης εντός Γυμνασίων, ανταποκρινόμενη σε ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση των Λυκείων και των ΕΠΑΛ, καθώς το ποσοστό νέων ιδρύσεων αγγίζει το +600% και +750% αντίστοιχα, στοιχείο που αναδεικνύει τη βαρύτητα που δίνεται πλέον στην συνεχή και ισότιμη στήριξη των μαθητών αυτών των βαθμίδων.
Σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο χωρίς αποκλεισμούς
Το ΥΠΑΙΘΑ επισημαίνει πως «η διαφορά αυτή αποτελεί τεκμήριο συνειδητής πολιτικής απόφασης», που αντανακλά τη δέσμευση της πολιτείας για ένα λειτουργικό μοντέλο ενταξιακής εκπαίδευσης. Στόχος είναι να ενσωματώνονται όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνοντας βαρύτητα στην πραγματική καθημερινότητα των σχολείων και τη διδακτική πράξη, με έμφαση στη κοινωνική ενσωμάτωση.
Ταυτόχρονα, η ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης αποτελεί «έμπρακτη επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς χαμένες διαδρομές, χωρίς φραγμούς στην πρόσβαση στη γνώση». Ενισχύεται έτσι η προσπάθεια του δημόσιου σχολείου προς την ισότητα, τη κοινωνική δικαιοσύνη και την ουσιαστική παιδαγωγική φροντίδα.
Οφέλη και βασικοί στόχοι της παρέμβασης
Με τη νέα Υπουργική Απόφαση:
- Ενισχύεται η πρώιμη παρέμβαση στη προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση
- Διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εφηβεία και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
- Δημιουργούνται δομές σύγχρονης υποστήριξης για νέες εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν εντός των σχολικών μονάδων, με καταρτισμένο προσωπικό και εξατομικευμένα σχέδια παρέμβασης. Οι μαθητές μπορούν, όπου απαιτείται, να παρακολουθούν και τη γενική τάξη με πρόσθετη υποστήριξη, προάγοντας τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες.
Η ανακοίνωση συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με τα σχετικά αριθμητικά στοιχεία ανά κατηγορία και Περιφέρεια.