Την έναρξη ενός εκτεταμένου προγράμματος ενίσχυσης των υποδομών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στην προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού Φυσικών Επιστημών για 1.500 δημόσια Γυμνάσια ανά την Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Σε σχετική δήλωση, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για μια επένδυση με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ελληνική εκπαίδευση. Όπως τόνισε, με τη νέα πρωτοβουλία, επιδιώκεται ένα ενιαίο και οργανωμένο μοντέλο εξοπλισμού των σχολείων με τα αναγκαία εργαλεία, ώστε οι μαθητές να προσεγγίζουν τη γνώση μέσω «εμπειρίας, έρευνας και πειραματισμού».
Αναβαθμισμένος Εξοπλισμός για Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, το πρόγραμμα καλύπτει την προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, κατάλληλου για τις ανάγκες της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας στα Γυμνάσια.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται:
- Ειδικά εργαλεία για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων πειραμάτων και δραστηριοτήτων, όπως ορίζονται από τα επίσημα προγράμματα σπουδών.
- Δημιουργία «πακέτων πειραμάτων», ώστε ο εξοπλισμός να αξιοποιείται ακόμη κι από σχολεία που στερούνται εξειδικευμένου εργαστηρίου.
- Προσαρμογή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για να διασφαλιστεί ότι απευθύνεται ειδικά σε μαθητές Γυμνασίου και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι το μάθημα να γίνει «πιο ζωντανό, διαδραστικό και προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των μαθητών». Παράλληλα, επεσήμανε πως δίνονται νέα μέσα και ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενισχύσουν την ερευνητική σκέψη και την αυτενέργεια των μαθητών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και τη σύνθεση συμπερασμάτων μέσα από το βίωμα.
Ισοτιμία Πρόσβασης και Εθνική Χρηματοδότηση
Επιπλέον, το υπουργείο επισημαίνει πως η παρούσα δράση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025), με χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση σχολείων απομακρυσμένων ή λιγότερο εξοπλισμένων περιοχών, διασφαλίζοντας την ισότητα ευκαιριών στη μόρφωση ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής ή διαμονής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, «η εκπαιδευτική πολιτική δεν μένει στα λόγια, αλλά υλοποιείται με πράξεις που αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις σχολικές αίθουσες», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για διαρκή αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα.