Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιοποίησε εγκύκλιο σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, την Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025. Η εγκύκλιος περιγράφει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη χώρα.
Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ένα σύνολο τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όπως αυτά προτείνονται στην εγκύκλιο με αριθμό 34666/03.06.2024 και τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων». Τα μέτρα αυτά, αν και ενδεικτικά, είναι απαραίτητα για την αποτροπή κινδύνων που προκύπτουν από υψηλές θερμοκρασίες για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους
Ένα από τα βασικά σημεία της εγκυκλίου είναι η υποχρεωτική παύση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, μεταξύ 11:00 και 17:00, στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Το μέτρο αφορά χειρωνακτικές εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, αλλά και δραστηριότητες διανομής προϊόντων με δίκυκλα οχήματα (όπως delivery), εκτός μιας σειράς περιοχών όπως τα νησιά του Ιονίου, Δυτική Μακεδονία, Π.Ε. Ιωαννίνων και τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους εργαζομένους που εμπλέκονται σε σχετικές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών που προβλέπει το άρθρο 68 του ν. 4808/2021. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις διανομής (delivery), η παύση εργασιών καλύπτει όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με φυσικό κατάστημα ή αποκλειστικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Εξαιρείται η παραλαβή παραγγελίας από το κατάστημα (takeaway) και η διανομή με κλιματιζόμενα οχήματα, εκτός δικύκλων και μοτοποδηλάτων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Εξαίρεση από την παύση εργασίας αποτελούν δραστηριότητες που σχετίζονται με κοινωνικά κρίσιμες υποδομές (υγεία, μεταφορές, κοινή ωφέλεια), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και η οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Σε περίπτωση παράβασης των παραπάνω, η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Διευκολύνσεις για τηλεργασία και προσωπικό υψηλού κινδύνου
Για εργαζομένους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως καθορίζονται στο Παράρτημα 2 της εγκυκλίου 34666/2024) και εργάζονται σε περιοχές όπου εφαρμόζεται η παύση εργασιών, οι εργοδότες οφείλουν να διασφαλίζουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας), όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων του εκάστοτε εργαζόμενου.
Οργάνωση χρόνου εργασίας και καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ
Για τις επιχειρήσεις στις επηρεαζόμενες περιοχές, ο εργοδότης μπορεί να μην καταχωρεί εκ των προτέρων στο ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή σχετικά με τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού, δίνοντας έτσι ευελιξία στην οργάνωση του εργασιακού ωραρίου κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.