ΓΔ: 1953.91 -0.84% Τζίρος: 32.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:33
Επιστήμονας σε εργαστήριο
Φώτο: Shutterstock

Άνοδος 65% στα κρούσματα σύφιλης στην Ελλάδα κατά την πανδημία Covid-19

Μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» έδειξε αύξηση 65% στα περιστατικά σύφιλης στην Ελλάδα μεταξύ 2020-2022, ενώ παρόμοια άνοδος παρατηρείται και σε Ευρώπη και Αμερική.

Ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων σύφιλης παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2022, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of European Academy of Dermatology and Venereology».

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του ΕΚΠΑ, Ηλέκτρα Νικολαΐδου, τα περιστατικά παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 65% μέσα σε δύο χρόνια. Τα σχετικά ευρήματα, τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το ECDC, αναδεικνύουν ότι η τάση αυτή δεν περιορίζεται στη χώρα μας, αλλά απαντάται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αιτίες πίσω από την εκρηκτική αύξηση

Η ανοδική πορεία της σύφιλης και της βλεννόρροιας – που δεν θεωρούνται πλέον «νοσήματα του μεσαίωνα» – οφείλεται, σύμφωνα με την κ. Νικολαΐδου, στην αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και στη μειωμένη χρήση προφυλακτικού. Αντίθετα, στα κονδυλώματα παρατηρείται μείωση, πιθανώς λόγω της ευρείας εφαρμογής του εμβολιασμού για τον HPV τα τελευταία 20 χρόνια. Η καθηγήτρια τονίζει πως, παρά τη σταθερή πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι συνήθειες των πολιτών φαίνεται να έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Η ανάγκη για ενισχυμένη ενημερωτική καμπάνια και τα ύποπτα συμπτώματα

Κρίσιμο στοιχείο πρόληψης παραμένει η εντατικοποίηση των ενημερωτικών εκστρατειών σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Σύμφωνα με την κ. Νικολαΐδου, απαιτείται συνολική κινητοποίηση, με τον ΕΟΔΥ να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού. Επισημαίνεται η ανάγκη για ενημέρωση τόσο σχετικά με την ύπαρξη των νοσημάτων όσο και για τα συμπτώματα που πρέπει να θέσουν τους πολίτες σε εγρήγορση:

  • Εξανθήματα ή πληγές στη γενετική περιοχή
  • Ερυθρότητα ή αλλοιώσεις που μοιάζουν με κρεατοελιές
  • Αύξηση των κολπικών υγρών (γυναίκες)
  • Εκροή υγρού από την ουρήθρα (άνδρες)
  • Εκτεταμένα εξανθήματα στο σώμα, ιδιαίτερα σε παλάμες και πέλματα (τυπικό της σύφιλης)

Τα περισσότερα συμπτώματα των ΣΜΝ εμφανίζονται στη γενετική και την πρωκτική περιοχή, ενώ η σύφιλη συχνά προκαλεί ευρύτερες αλλοιώσεις.

Ο ρόλος του προληπτικού ελέγχου

Επειδή ορισμένα ΣΜΝ εξελίσσονται χωρίς εμφανή σημάδια στην αρχή, η τακτική εξέταση είναι απαραίτητη. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Αιμοληψία για τον έλεγχο HIV, σύφιλης, ηπατίτιδας Β
  • Εξετάσεις σε υλικό από ουρήθρα, κόλπο, τραχηλικό επίχρισμα ή ούρα, προκειμένου να ανιχνευθεί το γενετικό υλικό των παθογόνων μικροβίων μέσω σύγχρονων μεθόδων

Στόχος είναι η διάγνωση ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, προλαμβάνοντας τη διασπορά των νοσημάτων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Υπεύθυνη συμπεριφορά στις καλοκαιρινές διακοπές

Με φόντο την περίοδο των διακοπών, η κ. Νικολαΐδου συνιστά υπευθυνότητα στην επιλογή σεξουαλικών συντρόφων και χρήση προφυλακτικού σε κάθε νέα ερωτική επαφή, τονίζοντας ότι το προφυλακτικό προσφέρει υψηλό –αν και όχι απόλυτο– επίπεδο προστασίας από ΣΜΝ. Η υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης των σχετικών νοσημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ