ΓΔ: 1951.31 -0.97% Τζίρος: 17.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:33
Φωτο: BusinessDaily.gr

Θερμαίνεται επικίνδυνα η Μεσόγειος – Ρεκόρ για τον Ιούνιο στους 26°C

Η Μεσόγειος Θάλασσα καταγράφει ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να ενταθούν. 

Σύμφωνα με τη γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 30 Ιουνίου 2025 η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου έφτασε τους 26,04°C, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για μήνα Ιούνιο. 

Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος έως και 5°C στις θαλάσσιες περιοχές της Κυανής Ακτής, της Κορσικής, του Κόλπου των Λεόντων και των Βαλεαρίδων. 

Το κύμα καύσωνα επηρεάζει κυρίως το δυτικό τμήμα της Μεσογείου, με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde να προειδοποιεί για σοβαρό πλήγμα στη θαλάσσια ζωή και την πιθανότητα ενίσχυσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως εξηγεί ο ωκεανογράφος Τιμπό Γκιναλντό από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών της Γαλλίας, οι θαλάσσιοι καύσωνες δεν είναι πλέον μεμονωμένα γεγονότα. 

Από σπάνιες και τοπικές εμφανίσεις, έχουν εξελιχθεί σε φαινόμενα που επαναλαμβάνονται κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ετησίως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. 

«Η θάλασσα γίνεται ολοένα και πιο ζεστή, και δεν επαναφέρουμε ποτέ το ρολόι», σημειώνει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μαζικής θνησιμότητας οργανισμών όπως αχινοί, κοράλλια και μύδια.

Ο Τζουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βαρκελώνης, υπογραμμίζει ότι τα είδη που είναι πιο «σταθερά» σε συγκεκριμένες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν σε πιο δροσερά νερά. 

Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί μαζική θνησιμότητα, έχει διαπιστωθεί επίδραση στις διαδικασίες αναπαραγωγής, όπως πρόωρη ωοτοκία στα οστρακοειδή, ενώ η έλλειψη οξυγόνου στο θερμότερο νερό αποτελεί μια επιπλέον απειλή.

Η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 0,4°C ανά δεκαετία, σύμφωνα με τον ωκεανογράφο Ζαν Πιερ Γκατουζό, οδηγώντας σε φαινόμενο «τροπικοποίησης»

Πάνω από 1.200 νέα είδη, όπως λεοντόψαρα, μέδουσες και πλαγκτόν, έχουν εισέλθει από την Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία 20 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε ακτές της Τουρκίας, της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας.

Η θερμότερη θάλασσα έχει επίσης σημαντικές συνέπειες στο κλίμα της περιοχής. Ο ζεστός και υγρός αέρας αποτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας τις «τροπικές νύχτες», ενώ παράλληλα ενισχύει τη σφοδρότητα καταιγίδων και των λεγόμενων «μεσογειακών επεισοδίων», καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που συμβαίνουν κυρίως το φθινόπωρο.

Όπως προειδοποιεί ο Γκατουζό, η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Η Μεσόγειος είναι μια «εστία» αυτών των αλλαγών και οι επιπτώσεις της θερμικής της επιβάρυνσης είναι ήδη εμφανείς, τόσο στη φύση, όσο και στις ανθρώπινες κοινωνίες που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαφτάρ-Λιβύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη απορρίπτει τις θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες

Η Λιβύη με ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τα εξωτερικά όρια των θαλάσσιων ζωνών της, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις ενέργειες Ελλάδας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο.