ΓΔ: 1949.57 -1.06% Τζίρος: 25.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:33
Φωτο: Shutterstock

Μέτρα για επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας των δημοσίων υπαλλήλων

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων με ένα νέο πειθαρχικό όργανο, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μέτρα για την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων με ένα νέο πειθαρχικό όργανο, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον.

Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας, είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.

Δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.

Επέρχονται επίσης τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.

Βασικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις παραμένει το πρόβλημα με τις χρονίζουσες υποθέσεις. Όπως ανέφερε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, σήμερα εκκρεμούν περισσότερες από 2.500 υποθέσεις σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές δεν έχει αρχίσει ακόμη η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Πρόσβαση στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανατρέχοντας στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και κόσμο, ο υπουργός Επικρατείας κατέδειξε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες και στις 5 ηπείρους, εκ των οποίων 20 στην Ευρώπη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

«Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία αλλά και την ιστορική ευθύνη να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.
Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος- διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς - Πέτσας: Κάναμε ένα βήμα μπροστά

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για τη στέγαση στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο Ν. Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τους βουλευτές να προτείνουν ιδέες για διαφάνεια και σωστή διαχείριση της περιουσίας τους.