ΓΔ: 1955.66 -0.75% Τζίρος: 199.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:10:33
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Θα δώσει ισχυρή ώθηση η ΕΚΤ στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης

Αυξημένα έσοδα από τόκους θα έχουν οι τράπεζες του Νότου, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οφέλη και από το εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών.

Κερδισμένες από την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη δημιουργία νέου εργαλείου στήριξης για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων οικονομιών θα βγουν οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, καθώς θα αυξηθούν τα έσοδά τους από τόκους και θα ενισχυθούν οι τιμές των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα σχολίου από τον οίκο Moody's, που δημοσιοποιείται ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι δράσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια και για τα σπρεντ του δημόσιου χρέους θα στηρίξουν τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

Ειδικότερα, στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι:

  • Στις 21 Ιουλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα θέσει σε εφαρμογή μια προαναγγελθείσα απόφαση να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης και θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για έναν νέο μηχανισμό για τον περιορισμό της διεύρυνσης των διαφορών αποδόσεων των κρατών της ζώνης του ευρώ, γνωστού ως εργαλείο «κατά του κατακερματισμού».
  • Αναμένουμε ότι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι και από τα δύο μέτρα.
  • Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι η πρώτη της ζώνης του ευρώ εδώ και 11 χρόνια. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να δώσει συνέχεια με περαιτέρω αυξήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
  • Τα υψηλότερα επιτόκια θα ωφελήσουν σημαντικά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών και τη συνολική κερδοφορία τους, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σταδιακό και θα ποικίλλει μεταξύ των χωρών.
  • Αναμένουμε από τις τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από ό,τι οι ομόλογοί τους στη Βόρεια Ευρώπη. Δεδομένου ότι ένα υψηλότερο ποσοστό τραπεζικών δανείων σε αυτές τις χώρες φέρει κυμαινόμενα επιτόκια, η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο έντονη αύξηση των τραπεζικών εσόδων. Αντιστρόφως, η υποστηρικτική επίδραση στα έσοδα θα είναι πιο σταδιακή και μετριοπαθής στα τραπεζικά συστήματα με δάνεια κυρίως σταθερού επιτοκίου, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Σουηδία.
  • Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης έχουν επίσης γενικά χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις και υψηλότερα αποθέματα ασφαλείας ρευστότητας από τους ομολόγους τους στη Βόρεια Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, θα λάβουν μεγαλύτερα οφέλη εσόδων από υψηλότερες αποδόσεις των ρευστών περιουσιακών τους στοιχείων και δεν θα υποστούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης χάρη στις άφθονες καταθετικές βάσεις τους, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κινήσεις των επιτοκίων.

Το εργαλείο για στήριξη των υπερχρεωμένων

  • Στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ θα κοινοποιήσει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το νέο της εργαλείο «κατά του κατακερματισμού», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη διεύρυνση των διαφορών αποδόσεων των κρατών στη ζώνη του ευρώ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία, αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τα γερμανικά bunds αναφοράς, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του πληθωρισμού.
  • Το μέτρο κατά του κατακερματισμού θα ωφελήσει επίσης κυρίως τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες κατέχουν μεγάλους όγκους εγχώριων κρατικών ομολόγων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μεταβλητότητα των σπρεντ. Στο τέλος του 2021 οι ιταλικές τράπεζες κατείχαν σχεδόν 300 δισ. ευρώ εγχώριων κρατικών ομολόγων, ενώ οι ισπανικές τράπεζες κατείχαν 246 δισ. ευρώ, οι πορτογαλικές τράπεζες 42 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες 30 δισ. ευρώ.
  • Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των διαφορών αποδόσεων του δημοσίου -τα οποία πιθανότατα θα συνεπάγονται την αγορά κρατικών τίτλων- δικαιολογούνται από την ανάγκη προστασίας της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χωρίς έναν τέτοιο «μηχανισμό προστασίας της μετάδοσης», η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πέραν του επιπέδου που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει στρεβλώσεις που θα εμπόδιζαν την κεντρική τράπεζα να εκπληρώσει την εντολή της για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να τροφοδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
  • Η ΕΚΤ εκφράζει επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ορισμένες χώρες σε ευμετάβλητα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου να βλάψει την πιστοληπτική τους ικανότητα και να περιορίσει την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιάνουν οροφή τα spread των τραπεζών μετά τις μεγάλες αυξήσεις

Σταθεροποιούνται τα περιθώρια επιτοκίων που έφεραν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily οι σχετικές διεργασίες για την τρίτη ανανέωση της θητείας είναι σε προχωρημένο στάδιο, εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ περιμένουν οι τράπεζες για 2025 - 2027

Μικρές μειώσεις του euribor 3 μηνών προβλέπουν οι τράπεζες. Σε χαμηλότερα πλέον επίπεδα από το «πάγωμα» στο 2,85% που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες για την προστασία των δανειοληπτών.