ΓΔ: 1951.25 -0.97% Τζίρος: 29.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:33
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily οι σχετικές διεργασίες για την τρίτη ανανέωση της θητείας είναι σε προχωρημένο στάδιο, εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ

Την προοπτική ανανέωσης της θητείας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για 3ή φορά εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.

Ο κ. Στουρνάρας υπηρετεί την Τράπεζα της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014 ενώ τον Μάιο του 2020 η κυβέρνηση ανανέωσε τη θητεία του για μια ακόμα 6ετία η οποία και ολοκληρώνεται στα μέσα του 2026.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες σε προχωρημένο στάδιο για την τρίτη ανανέωση της θητείας εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του κ. Στουρνάρα στη δύσκολη περίοδο της κρίσης, όπου το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε οριακές καταστάσεις, όσο και μετέπειτα στην εξυγίανση και ανάταξη των εγχώριων τραπεζών.

Ωστόσο η συζήτηση για την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα έχει και μια συμβολική διάσταση καθώς το 2028 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, επέτειος που θα εορταστεί με λαμπρότητα.

Η παραμονή του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή για τον εορτασμό του ορόσημου των 100 ετών της κεντρικής τράπεζας κρίνεται ως σημαντική δεδομένης της προσφοράς του στην ΤτΕ αλλά και ευρύτερα στη χώρα δεδομένης της συμβολής του τόσο στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και την παραμονή της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Τα 100 χρόνια της ΤτΕ

Η ​​​​​​​​​Τράπεζα της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ιδρύθηκε το 1927 αναλαμβάνοντας το εκδοτικό προνόμιο από την Εθνική Τράπεζα για την οποία αποφασίστηκε να παραμείνει καθαρά εμπορική τράπεζα και να παραιτηθεί του προνομίου.

Οι εργασίες της ΤτΕ ξεκίνησαν τον Μάιο του 1928 και η δημιουργία της αποτέλεσε σημαντική μεταρρύθμιση στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα και, παρά τις αρχικές δυσκολίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εδραιώθηκε ως ρυθμιστής του τραπεζικού τοπίου και θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Με την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη​​​​​ του ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πλέον μέλος του Ευρωσυστήματος, που αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ. Από τη θέση αυτή, συμμετέχει στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ και εποπτεύει το ελληνικό χρηματοπιστωτικόσύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» κυβέρνησης - τραπεζών για τις προμήθειες

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με αφορμή την πώληση 850 εκτός δικτύου ΑΤΜ της Πειραιώς. Στόχος, ο τερματισμός υπερβολικών χρεώσεων. Για παρενέργειες από τον μηδενισμό των διατραπεζικών χρεώσεων προειδοποιούν οι τράπεζες.
Γ. Στουρνάρας σε οικονομικό συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 και ο ρόλος της ΤτΕ

Ο διοικητής της ΤτΕ ανακαλεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως ένα από τα πλέον κρίσιμα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Σημειώνει ότι το κόστος της αδιέξοδης διαπραγμάτευσης ανήλθε σε περίπου 85 δισ. ευρώ.
Στεγαστικό δάνειο υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έριξαν στο μηδέν οι τράπεζες τον κίνδυνο των νέων στεγαστικών δανείων

Εξαιρετικά αυστηρά τα κριτήρια των χορηγήσεων, μόνο 0,2% των δανείων χαρακτηρίζονται από την ΤτΕ ως υψηλού κινδύνου. Γιατί οι τράπεζες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν νέα γενιά «κόκκινων» στεγαστικών, τι αλλάζει το 2025.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ανησυχίες της αγοράς και οι περιπλοκές ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες

Απίθανος ένας έκτακτος φόρος στις τράπεζες. Δυσανάλογες θα ήταν οι επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας, το χρηματιστήριο και το επενδυτικό κλίμα. Η κυβέρνηση ζητά κινήσεις από τις τράπεζες για περισσότερα δάνεια και φθηνότερες συναλλαγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Περισσότερα χρήματα για επενδύσεις σε ομόλογα παρά σε νέα δάνεια

Παρά την αύξηση χορηγήσεων το 2024, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα είναι διπλάσιες των δανείων. Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων, φοροδιαφυγή και υψηλά NPEs τα μεγάλα εμπόδια στη δανειοδότηση ΜμΕ και επαγγελματιών.