ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

WSJ: Νέα σελίδα για τις τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή»

Το «Σχέδιο Ηρακλής» σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών funds για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, βοηθούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξυγιανθεί, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε αλλαγή σελίδας προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευα της «Wall Street Journal», καθώς συνεχίζουν τα προγράμματα πώλησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους (NPLs), παρά τα νέα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι οι παράγοντες – κλειδιά που έχουν βοηθήσει στη μείωση των NPLs για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο: 

  • Η εφαρμογή του «Σχεδίου Ηρακλής» και 
  • Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά τιτλοποιημένων NPLs. 

Εξετάζοντας την πορεία κάθε τράπεζας αναφέρεται ότι η Alpha Bank προχώρησε στα τέλη Νοεμβρίου στην πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ στο fund Davidson Kempner Capital Management.  Την ίδια ώρα Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στοχεύουν να πουλήσουν δάνεια ύψους επτά δισ. ευρώ η καθεμιά εντός του 2021.

Όπως εξηγεί στην αμερικανική εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας «οι τρεις συναλλαγές στηρίζονται σε ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, τον Ηρακλή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Eurobank τον Ιούνιο, για να ξεφορτωθεί 7,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και στις άλλες τράπεζες».

Άλλωστε, συνεχίζει η Wall Street Journal, η κρίση στην ευρωζώνη  και τα προβλήματα που δημιούργησε στις τράπεζες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ορισμένων από τα μεγαλύτερα αμερικανικά επενδυτικά funds, όπως Pimco, Cerberus Capital Management και την Apollo Global Management τα οποία έσπευσαν να αγοράσουν τιτλοποιήσεις NPLs σε πολύ χαμηλές τιμές. 

«Το σημείο – κλειδί (σ.σ: για τις ελληνικές τράπεζες) ήταν η εφαρμογή του «Σχεδίου Ηρακλής», το οποίο έχει ως βάση του ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και μέσω του οποίου οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισής τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Όπως, δε, τονίζει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου «επειδή επιτρέπεται στις τράπεζες να λαμβάνουν εγγυήσεις για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) με μια λογική προμήθεια, οι αποτιμήσεις των τιτλοποιημένων δανείων του Ηρακλή είναι πολύ καλύτερες από ό,τι αν γίνονταν απλές πωλήσεις και δεν δημιουργούνται κεφαλαιακά βάρη».

Σαφώς οι συναλλαγές αυτές είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, με εκτίμηση ότι το σύνολο των NPLs από το ζενίθ στο οποίο βρέθηκε το 2016 έχει μειωθεί στο περίπου 35%, ενώ θα μπορούσε να έχει υποχωρήσει και στο 20%, εάν είχε υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός των τραπεζών. 

Αιτία της καθυστέρησης και η επέλαση της πανδημίας, με τους αναλυτές αλλά και τραπεζικά στελέχη να εμφανίζονται βέβαιοι ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 τα περισσότερα προγράμματα μείωσης NPLs θα έχουν ολοκληρωθεί

Την ίδια ώρα, πάντως, οι τράπεζες εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργηθούν περί τα πέντε δισ. ευρώ νέα NPLs, επίπεδο που δεν είναι βέβαια αμελητέο, με στελέχη τους να υπογραμμίζουν ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στον «χειρισμό» αυτής της κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. 

Ο κ. Νίκος Κουτσογιάννης, οικονομικός διευθυντής της Attica Bank, τονίζει ότι το ύψος των επισφαλών δανείων της τράπεζας υποχώρησε στο 45% από 62% που ήταν το υψηλό του, χάρη στις τιτλοποιήσεις που μπόρεσε να πραγματοποιήσει μέσω του «Σχεδίου Ηρακλής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CHF_EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση χρέους σε δανειολήπτες ελβετικού: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαχωρισμός οφειλετών σε 4 κατηγορίες, μετατροπή δανείων από φράγκο σε ευρώ σε ευνοϊκή ισοτιμία από 25% έως 10%. Επιτόκια 2,3% έως 2,9% τα νέα δάνεια σε ευρώ. Υποχρεωτική υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό. Καλύτεροι όροι για τους ευάλωτους.
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος τραπεζικής κρίσης στη Ρωσία, νάρκη τα κόκκινα δάνεια

Αυξάνεται ο κίνδυνος να υπάρξει μια κρίση χρέους που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και να προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα. Οι φόβοι για ύφεση της ρωσικής οικονομίας.
Πλειστηριασμός -ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες και servicers βγάζουν ακίνητα στην αγορά: Όλες οι πλατφόρμες

Οι τράπεζες και οι servicers έχουν καταστεί οι μεγαλύτεροι «ιδιοκτήτες» ακινήτων στην Ελλάδα, διαχειριζόμενες δεκάδες χιλιάδες ακίνητα από πλειστηριασμούς. Ποιες είναι οι πλατφόρμες για τη διάθεση των ακινήτων.