Με τη χαρακτηριστική φράση «We make AKTOR great again», ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου AKTOR, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου. Απαντώντας στην αμφισβήτηση που είχε αρχικώς εκφραστεί για τη στρατηγική της διοίκησης, θύμισε ότι η πάλαι ποτέ Intrakat είναι σήμερα πενταπλάσια σε μέγεθος, έχοντας ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο επικεφαλής του ομίλου περιέγραψε επιγραμματικά την πορεία προς την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, που τοποθετείται και τυπικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Ως τότε θα έχουν σχηματοποιηθεί, μέσα από μια σειρά αποσχίσεων και γενικών συνελεύσεων, οι πέντε πυλώνες της AKTOR Group of Companies, ήτοι οι κλάδοι κατασκευών, παραχωρήσεων, ΑΠΕ, real estate και facility management. Όσο για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, προσδιόρισε την ολοκλήρωσης της στα μέσα Αυγούστου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Εξάρχου στην τεχνική ετοιμότητα που επέδειξε ο όμιλος AKTOR τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρότι αυτή αμφισβητήθηκε από τον ανταγωνισμό. Έφερε ως παράδειγμα το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και το «σπριντ» που πέτυχε στην κατασκευή της Πατρών - Πύργου, εκτελώντας το τμήμα που του αντιστοιχεί στον μισό χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των δύο πρώτων τμημάτων που θα παραδοθούν στο τέλος Ιουλίου.
Στόχος η κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου
Ως προς τις προοπτικές του ομίλου, που αναμένεται να γράψει το 2025 κύκλο εργασιών ύψους 1,48 δισ. ευρώ και EBITDA 200 εκατ. ευρώ. Ο κ. Εξάρχου έθεσε ως στόχο ο όμιλος AKTOR να γίνει σε μια πενταετία κορυφαίος στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας εν γένει.
«Η επίτευξη το 2024 κύκλου εργασιών 1,3 δισ. ευρώ δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά και ικανότητας παραγωγής έργου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό στοίχημα που κέρδισε ο όμιλος ήταν να ξυπνήσει τον κοιμώμενο ως πριν ενάμιση χρόνο γίγαντα της ΑΚΤΩΡ. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε πως ο όμιλος τρέχει το μόνο έργο του ΒΟΑΚ που σήμερα έχει εργοτάξια σε όλο το μήκος του.
«Δεν δημιουργούμε απλώς ένα κέλυφος», σημείωσε, επενδύοντας για το μέλλον τόσο στην αγορά της Ρουμανίας όσο και στη σημαντική δραστηριότητα του ομίλου στο Κατάρ, για την οποία μάλιστα εκτίμησε ότι θα συμβάλλει με ασφαλή τρόπο στα αποτελέσματα του ομίλου.
Προκειμένου να διασφαλίσει υγιή δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο όμιλος αναπτύσσει προηγμένα συστήματα λειτουργίας και ελέγχου, σε συνεργασία με έμπειρους συμβούλους όπως η Bain και η Deloitte. Το νέο οργανόγραμμα του ομίλου θα ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου, ενώ τα συστήματα SAP και Primavera, θα είναι έτοιμα σε μία διετία.
Όπως εξήγησε, στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης είναι ο όμιλος να έχει και απομακρυσμένα την αίσθηση των ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να γίνεται η βέλτιστη διαχείριση. «Μόλις ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός και τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα, τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε επαρκώς τα έργα στο εξωτερικό χωρίς να ξεφύγουμε οικονομικά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», επισήμανε.