ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Ελένη Πολυχρονοπούλου
Φωτο: Ελένη Πολυχρονοπούλου προέδρος του Erma Tech Group.

Ελ. Πολυχρονοπούλου (Erma Tech Group): Ελληνική καινοτομία στη ναυτιλία

Η πρόεδρος του ομίλου Erma Tech Group, Ελένη Πολυχρονοπούλου μιλά στο BD για το όραμά της και τη θέση που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα ως παγκόσμιος κόμβος ναυτιλιακής και περιβαλλοντικής καινοτομίας.

Σε μια εποχή που η παγκόσμια ναυτιλία καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της απέναντι στις αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις αυστηρές ρυθμίσεις για το κλίμα, η Ελλάδα διεκδικεί θέση πρωταγωνιστή όχι μόνο στη διαχείριση στόλων, αλλά και στην παροχή καινοτόμων, «πράσινων» τεχνολογικών λύσεων. 

Στο επίκεντρο αυτής της μεταστροφής βρίσκεται το Erma Tech Group, ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος όμιλος, που ενοποιεί κορυφαίες εταιρείες του ναυτιλιακού τομέα με κοινό όραμα: την τεχνολογική πρωτοπορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Η κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου και Αντιπρόεδρος της SEA Europe, ηγείται μιας στρατηγικής που συνδυάζει το βάθος τεχνογνωσίας, την καινοτομία και την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας. 

Κάτω από την «ομπρέλα» του Erma Tech Group, εταιρείες όπως η ERMA FIRST, η EPE, η Metis, η RWO και η Ecochlor ενώνουν δυνάμεις, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο one-stop-shop ναυτιλιακών λύσεων με επίκεντρο τον πελάτη, το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση.

Με αφορμή την πρόσφατη ίδρυση του ομίλου και τη σταθερή επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη, η κ. Πολυχρονοπούλου μίλησε στο BD, για το όραμά της, τις τεχνολογικές λύσεις που διαμορφώνουν το αύριο της ναυτιλίας, και τη θέση που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα ως παγκόσμιος κόμβος ναυτιλιακής και περιβαλλοντικής καινοτομίας.

  • Ποια ήταν η στρατηγική σκέψη πίσω από τη δημιουργία του ERMA TECH GROUP και πώς αυτή η ενοποίηση ενισχύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλιακής τεχνολογίας;

Ο Όμιλος έχει στην «ομπρέλα του» μια σειρά από εταιρείες, οι οποίες ξεκίνησαν, σε διαφορετικά χρονικά σημεία, κυριολεκτικά από το μηδέν, με κοινό στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά δραστηριοποιούνται σε ξεχωριστά πεδία. Σήμερα όλες οι εταιρείες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ ορισμένες από αυτές είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην αγορά του ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Η ERMA FIRST δημιουργήθηκε το 2009 με σκοπό την κατασκευή κορυφαίων συστημάτων επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος (BWTS) κατέχοντας πλέον ένα σημαντικότατο μερίδιο αγοράς και καθιστώντας την εταιρεία παγκόσμιο ηγέτη αλλά ταυτόχρονα έχει «ανοίξει» την προϊοντική της ομπρέλα δημιουργώντας ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο με λύσεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας με προηγμένες τεχνολογικά και «έξυπνες» λύσεις.

Η Environmental Protection Engineering (EPE), ιδρυθείσα το 1977 όντας από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως στην περιβαλλοντική προστασία των θαλασσών και στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, είναι πλέον ένας κορυφαίος πάροχος ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών. 

Η Metis εντάχθηκε στον Όμιλο το 2019 και αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους παρόχους ψηφιακών λύσεων για τη διαχείριση της απόδοσης στόλου, με έμφαση στην αξιοποίηση δεδομένων τηλεμετρίας και τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). 

Η RWO, ιδρυθείσα το 1975 με έδρα την Γερμανία, εντάχθηκε στον Όμιλο το 2021 και είναι ένας κορυφαίος πάροχος συστημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας νερού. 

Η Ecochlor, κατασκευαστής προηγμένων συστημάτων διαχείρισης θαλασσίου έρματος (BWTS) και έδρα τις ΗΠΑ, εντάχθηκε στον Όμιλο το 2024 για να συμπληρώσει την κορυφαία γκάμα BWTS του Ομίλου.

Οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν την ανάγκη για προσαρμογές που θα αποδώσουν τα μέγιστα οφέλη τόσο στους πελάτες μας, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ναυπηγεία, όσο και στον ίδιο τον όμιλο προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, να καταστεί περαιτέρω λειτουργικός, και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η ναυτιλία.

Η διαμόρφωση λοιπόν ενός ομίλου που προσφέρει καινοτόμες πράσινες λύσεις για τη ναυτιλία, σε πολλά επίπεδα, ενισχύει κατά πολύ την πελατοκεντρική μας προσέγγιση, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία με τους πελάτες, οι οποίοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν άμεσα αλλά και άψογα, στη λογική ενός one-stop shop. Στο «εσωτερικό μέτωπο» ο Όμιλος επιτυγχάνει την ενοποίηση των operational points (Sales, Service, Commissioning, Training), ενώ βελτιώνει την μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και της υποστήριξης στο After Sales μεταξύ των εταιρειών.  Εξέλιξη που δίνει την δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε περισσότερα σημεία ανά τον κόσμο (50+ operational points). Ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακας και φάσματος σε όλα τα επίπεδα. Μετατρέπουμε τις εταιρείες σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πάροχο ναυτιλιακών λύσεων. 

  • Ο Όμιλος επενδύει το 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας στον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών;

Ο τομέας της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) είναι στο DNA μας. Άλλωστε πάνω από όλα, είμαστε ένας Όμιλος με ξεκάθαρες Engineering καταβολές και απόλυτο σκοπό την παροχή πράσινων, βιώσιμων και κορυφαίων τεχνολογικά λύσεων για τη ναυτιλία. Συνεπώς, όντως ο Όμιλος επενδύει ένα πολύ υψηλό ποσοστό του τζίρου του στο R&D. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην εξέλιξη νέων προηγμένων τεχνολογιών που δίνουν λύσεις στις τωρινές ανάγκες του κλάδου, ενώ προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε στο μέλλον.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος έχει επενδύσει άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών και προηγμένων περιβαλλοντικών λύσεων, σε διεθνής και εγχώριες εξαγορές, σε στρατηγικές συνεργασίες, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των υποδομών του, όπως και στην δυναμική στελέχωση, στοχευμένη εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά τους επόμενους στόχους μας, σχεδιάζουμε ήδη την ένταξη επιπλέον λύσεων στο προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο εντός του 2026, αλλά και στα επόμενα χρόνια. Όλες βασισμένες σε προηγμένη τεχνολογία, στοχεύοντας στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας και στο περίφημο net-zero.

Ο Όμιλος όντας διαρκώς μπροστά από τις εξελίξεις θα συνεχίσει να εξελίσσει και να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του με λύσεις εστιασμένες στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την απανθρακοποίηση του κλάδου. Συνδυαστικά με τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύσσουμε και τα οποία προσφέρουν «έξυπνες» λύσεις για την μείωση της κατανάλωσης των πλοίων και βελτιστοποιημένη απόδοση και λειτουργία τους.

  • Πώς ανταποκρίνεται το Erma Tech Group στις αυστηρές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας και πώς υποστηρίζει τους πελάτες του στη μετάβαση σε μια «πράσινη» εποχή;

Έχουμε ένα πολύ ικανό Scientific Department, με μακρόχρονη εμπειρία, όπου καθοδηγεί όλη μας την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) νέων προϊόντων και λύσεων με βάση τις εξελίξεις και μελλοντικές ρυθμίσεις και κανονισμούς, ώστε ότι λύση λανσάρουμε στους πελάτες μας να είναι απόλυτα συμβατή όχι μόνο με τα τωρινά δεδομένα, αλλά να καλύπτει και τις μελλοντικές τους ανάγκες σε δείκτες όπως το CII, EEXI, κτλ. Συνεπώς, σαν Όμιλος παρέχουμε μια πολύ ευρεία γκάμα περιβαλλοντικών λύσεων στη ναυτιλία καλύπτοντας όλες τις ανάγκες με βάση τους τωρινούς κανονισμούς, αλλά και μελλοντικές ρυθμίσεις.

Ο Όμιλος ήδη σχεδόν μισό αιώνα πίσω με την Environmental Protection Engineering κατασκευάζοντας Διαχωριστές Νερού-Πετρελαίου και Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων - από τα πρώτα συστήματα παγκοσμίως – και φυσικά με την ERMA FIRST, όταν πολύ πριν την δημιουργία κανονισμών από τον IMO και USCG, επένδυσε σημαντικά κεφάλαια σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) για την κατασκευή ενός προηγμένου συστήματος εξεργασίας θαλασσίου έρματος (BWTS) και φυσικά έγινε ένα από τα πρώτα παγκοσμίως που πιστοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (U.S. Coast Guard) από το 2017.

Απόδειξη των παραπάνω, ότι δηλαδή η καινοτομία και η ανάγκη για εξέλιξη είναι βαθιά χαραγμένες έννοιες στο DNA του Ομίλου, είναι και η σημαντική επένδυση που γίνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ανάπτυξη ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου που στοχεύει στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει λύσεις οι οποίες είναι και πάλι μπροστά από τους κανονισμούς, όπως το BLUE CONNECT - σύστημα σύνδεσης του πλοίου με τη στεριά για παροχή εναλλακτικής ενέργειας (τεχνολογία βασισμένη στο cold ironing) προκειμένου να μην λειτουργούν οι κύριες μηχανές του πλοίου όντας αγκυροβολημένο εντός λιμένα.

Ένα ακόμα προηγμένο σύστημα με καθοριστική συμβολή στην απανθρακοποίηση – αυτή τη φορά εν πλω – είναι το CARBON FIT, σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ο οποίος παράγεται από την καύση των μηχανών του πλοίου, για ενναλακτική χρήση με ειδική επεξεργασία σε βιομηχανίες εκτός ναυτιλίας (κατασκευαστικός κλάδος ή κλάδος συσκευασίας ποτών και τροφίμων) συμβάλλοντας καθοριστικά και την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Το σύστημα αυτό θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε 4 νεότευκτα πλοία υγροποιημένου φυσικού αεριού (LNG Carriers), τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα στην κατηγορία τους παγκοσμίως, της Capital Gas μέσα στο 2026.

Επιπλέον, ο Όμιλος παρέχει λύσεις και για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας μέσω εξοπλισμού που τοποθετείται πάνω στην προπέλα (propeller cap), γύρω από αυτήν (duct) ή επάνω στη γάστρα του πλοίου (hull fins), τα οποία εκμεταλλευόμενα την ροπή από τον στροβιλισμό που δημιουργείται κατά την λειτουργία της προπέλας, συμβάλλουν σε μειωμένη καύση των μηχανών κρατώντας παράλληλα σταθερή την ταχύτητα πλεύσης.

Τέλος, μέσω της Metis, ο Όμιλος προσφέρει ψηφιακές λύσεις που ενισχύουν ουσιαστικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων και στη μείωση του κόστους, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν και αυτοματοποιούν την τεκμηρίωση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

  • Ποιο είναι το όραμά σας για τη συμβολή της Ελλάδας στη ναυτιλιακή και περιβαλλοντική καινοτομία τα επόμενα χρόνια;

Φιλοδοξία μας είναι να συνεισφέρουμε και εμείς όσο μπορούμε περισσότερο ώστε η Ελλάδα, εκτός από παγκόσμια πρωτεύουσα στην πλοιοδιαχείριση να εξελιχθεί και σε ένα διεθνούς εμβέλειας Κέντρο (Hub) υποστήριξης της ναυτιλίας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον  διεθνή ανταγωνισμό, η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε ισχυρό πυλώνα στήριξης της ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στρατηγική γεωγραφική θέση, η χώρα έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ένα πλήρες ναυτιλιακό οικοσύστημα, με επίκεντρο την τεχνολογική και περιβαλλοντική καινοτομία. Η ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου και των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για αυτόν τον μετασχηματισμό.

Η SEA Europe, η ευρωπαϊκή ένωση ναυπηγείων και κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, στην οποία έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, έχει απευθύνει ισχυρές εκκλήσεις προς την Κομισιόν για τη χάραξη μιας συνεκτικής στρατηγικής υπέρ του κλάδου, προτείνοντας λύσεις  ειδικά για τη ναυπηγική βιομηχανία. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και η ανάσχεση της αποβιομηχάνισης που προκαλεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από Ασία.

Η Ευρώπη, αντιμέτωπη με αυτό το περιβάλλον, καλείται να προστατεύσει την στρατηγική της αυτάρκεια στον τομέα της ναυπηγικής τεχνολογίας και να διασφαλίσει ισότιμους όρους για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Επιτρόπου Μεταφορών, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, προσδίδει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική. Με δηλωμένη πρόθεση να προωθήσει μια νέα «Συμφωνία για τη Ναυτιλία», η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για στοχευμένες πολιτικές στήριξης της ναυτιλιακής και ναυπηγικής αλυσίδας αξίας στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα, εφόσον κινηθεί στρατηγικά, μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό ωφελούμενο αυτής της στροφής. Η επανεκκίνηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η δυναμική παρουσία ελληνικών εταιρειών στον τομέα του εξοπλισμού και η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης αποτελούν θεμέλια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Κέντρου (Hub) που θα υποστηρίζει τη ναυτιλία με καινοτόμες, πράσινες και «ευφυείς» λύσεις.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και γεωπολιτικό: μια Ελλάδα με ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βάση και τεχνολογική εξειδίκευση στον ναυτιλιακό εξοπλισμό μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αυτονομία στον στρατηγικό αυτό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ