Πλώρη για τζίρο 100 εκατ. ευρώ έως το 2028 έβαλε το «Καραβάκι» της Παπουτσάνης. Και οι τέσσερις τομείς δραστηριότητας -προϊόντα προσωπικής και οικιακής φροντίδας, πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, παραγωγή για τρίτους και πωλήσεις σαπωνομαζών- κινούνται ανοδικά και κερδίζουν μερίδια αγοράς σύμφωνα με τη διοίκηση.
Σε συνδυασμό με τη γεωγραφική επέκταση που σχεδιάζεται αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων το management θεωρεί πως ο στόχος για πωλήσεις 100 εκατ. μέσα στην επόμενη τριετία -από 66 εκατ. το 2024- θα επιτευχθεί και ενδεχομένως να ξεπεραστεί.
Στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης Μενέλαος Τασόπουλος υποστήριξε πως η εταιρεία βρίσκεται σε μια πολύ καλή περίοδο της ιστορίας της, με υγιή ισολογισμό και δυνατές συνεργασίες κυρίως στον τομέα παραγωγής για τρίτους που φέρνει και το μεγαλύτερο τζίρο στον όμιλο.
Με την εξαγορά του brand AΡΚΑΔΙ στην οικιακή φροντίδα έχει εισέλθει σε μια αγορά 500 εκατ. ευρώ και τα σήματά της κερδίζουν θέσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το ΑΡΚΑΔΙ όταν εξαγοράστηκε το 2022 έκανε τζίρο 2 εκατ. ευρώ, το 2024 έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ και το 2025 αναμένεται διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης.
Στα παραδοσιακά προϊόντα (σαπούνι, κρεμοσάπουνο, αφρόλουτρο) έχει ενισχύσει τα μερίδια αγοράς κατά 4,5% τα τελευταία χρόνια. Στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό είδε το περιθώριο κέρδους ebitda να βελτιώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες -από 18% στο 22%- ενώ οι πωλήσεις σαπωνομαζών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς το 2022 με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας η Παπουτσάνης κάλυψε τις ανάγκες της Ευρώπης και υποκατέστησε τις ασιατικές εξαγωγές αλλά κατάφερε να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με αρκετούς πελάτες έως σήμερα.
Το πλάνο των εξαγορών και η τιμολογιακή πολιτική
Όπως αποκάλυψε η διοίκηση υπάρχει σχεδιασμός για εξαγορές και έχουν εντοπιστεί κάποιες ευκαιρίες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Απλώς επισήμανε ότι αν γίνει εξαγορά στην Ελλάδα θα αφορά σε brand, ενώ τυχόν εξαγορά στο εξωτερικό θα είχε νόημα αν αφορούσε παραγωγική δραστηριότητα.
Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, το management υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλάνο για ανατιμήσεις και η ανάπτυξη θα προέλθει από την πώληση μεγαλύτερου όγκου προϊόντων. Παραδέχτηκε όμως ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μείγμα πωλήσεων της Παπουτσάνης που αποτελεί τη μεγαλύτερη σαπωνοποιία της Ευρώπης είναι 45% Ελλάδα, 40% Ευρώπη, 9% Βόρεια Αμερική, 3% Ασία και 3% Αφρική. Για την αγορά των ΗΠΑ ο κ. Τασόπουλος είπε ότι είναι μια καλή αγορά που τους ενδιαφέρει, η πιθανότητα επιβολής δασμών τους απασχολεί, αλλά προς το παρών οι πωλήσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Το 2024 ο τζίρος της Παπουτσάνης ανήλθε σε 66 εκατ. ευρώ (+6,3%), τα κέρδη ebitda στα 10,6 εκατ. ευρώ (+16%) και τα καθαρά κέρδη στα 5,3 εκατ. ευρώ (+29%), Σχετικά με τη μερισματική πολιτική η διοίκηση ανέφερε πως το 2025 θα δοθεί μέρισμα τουλάχιστον 0,07 ευρώ σε σχέση με τα 0,06 ευρώ πέρσι.