«Όποιος νομίζει ότι θέλουμε να μπούμε στον FTSE 100 στο Λονδίνο για να ανέβει η μετοχή, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Από τότε που η Morgan Stanley και η City ανέλαβαν τις διαδικασίες για την εισαγωγή μας έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση όχι από τις αγορές κεφαλαίου αλλά από τις πραγματικές αγορές. Όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας και διευκολύνονται πολύ οι δουλειές μας. Παλιά χτυπάγαμε εμείς πόρτες, αλλά σήμερα έρχονται οι άλλοι σε εμάς».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο στη μετοχή από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι άλλο είναι το status του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και άλλο το να μπεις στις 100 επιχειρήσεις του FTSE 100, όπως είναι και η πρόθεση της εταιρείας, όπου τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά.
«Σήμερα στις μετοχές του FTSE 25 στο ελληνικό χρηματιστήριο τα passive funds συμμετέχουν με 7%. Στον FTSE 100 είναι 23%. Η ένταξή μας λοιπόν στον δείκτη θα τριπλασιάσει τη συμμετοχή των passive funds στη μετοχή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Θα είμαστε στα screens όλου του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος.
Ο επικεφαλής του ομίλου διευκρίνισε πως η εισαγωγή στον FTSE 100 δεν θα συνοδευτεί από αύξηση κεφαλαίου, καθώς η ρευστότητα του ομίλου είναι μεγάλη, ενώ επανέλαβε πως η έδρα θα είναι στην Ελλάδα και οι μετοχές θα διαπραγματεύονται παράλληλα σε Λονδίνο και Ελλάδα με νόμισμα το ευρώ.
Εbitda 2 δισ. ευρώ μόνο από την οργανική ανάπτυξη
Ο κ. Μυτιληναίος ανάφερε πως οι εργασίες του ομίλου πάνε πολύ καλά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς ενόψει της εισαγωγής η πληροφόρηση από την εταιρεία πρέπει να είναι φειδωλή.
Επανέλαβε όμως τις προβλέψει που είχαν διατυπωθεί και στο investor day, σύμφωνα με τις οποίες μεσοπρόθεσμα τα κέρδη EBITDA του ομίλου θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ μόνο με οργανική ανάπτυξη και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εξαγορές στις οποίες θα προχωρήσει ο όμιλος.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στους τέσσερις τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία, δηλαδή ενέργεια, μεταλλουργία, άμυνα και υποδομές.
Πώς ο όμιλος προστατεύεται από τις μηδενικές τιμές ενέργειας
Στην ενέργεια, ερωτώμενος σχετικά με την επιβάρυνση που έχει ο όμιλος από τις μηδενικές τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της μεγάλης προσφοράς των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο, υποστήριξε πως μόνοι μας κλείνουμε τα φωτοβολταϊκά πριν μας το ζητήσουν για να γλιτώσουμε λειτουργικά κόστη και προμηθευόμαστε δωρεάν ενέργεια από το δίκτυο.
Το πλεονέκτημα της εταιρείας, όπως υποστήριξε, είναι ότι ελέγχει το «κλειδί» της ζήτησης: Τόσο με το Αλουμίνιο της Ελλάδος που έχει κατανάλωση όσο η Πάτρα, όσο και με το 30% μερίδιο αγοράς στην προμήθεια. «Έτσι έχουμε την κρίσιμη μάζα για να διοχετεύουμε την ενέργειά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μυτιληναίος πρόβλεψε πως η προσφορά από τις ΑΠΕ θα συνεχίσει να μεγαλώνει και η κατάσταση θα χειροτερεύει και εκτίμησε πως στην Ισπανία το blackout προήλθε από υπερφόρτωση του δικτύου που αποσταθεροποίησε το δίκτυο για δέκατα του δευτερολέπτου. «Στην Ισπανία ο διαχειριστής άφησε τις ΑΠΕ να δουλεύουν και μηδένισε την προσφορά από μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες όμως κρατούν το δίκτυο σε ισορροπία», είπε ο επικεφαλής της Metlen.
Παραγωγή μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει για τον όμιλο είναι τα κυκλικά μέταλλα. «Είμαστε ο παραγωγός αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος στην Ευρώπη», εξήγησε ο πρόεδρος και υποστήριξε ότι στα κυκλικά μέταλλα -αυτά που προέρχονται από ανάκτηση- το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τα πρωτογενή μέταλλα. Η Metlen έχει αναπτύξει ιδιόκτητη τεχνολογία (πατέντες) για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα με μεγάλο ποσοστό ανακτησιμότητας.
«Στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε τη βιομηχανική διαδικασία. Πάμε καλά και γρήγορα», επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου. Μόνο στο εργοστάσιο στη Ρουμανία υπάρχουν πέντε εκατ. τόνους κατάλοιπα από χαλκό, ψευδάργυρο και ασήμι (σ.σ. από εκεί βγάζουν γερμάνιο) και αρκετούς τόνους αλουμίνας στην Ελλάδα (σ.σ. από όπου βγαίνει σκάνδιο). Η εκτίμηση είναι πως αυτή η δραστηριότητα θα δώσει σε βάθος χρόνου κέρδη EBITDA στον όμιλο ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Ο Μητσοτάκης στο Βόλο για το Defense Hub
Για τον τομέα της άμυνας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως στον Βόλο ο όμιλος στήνει ένα Defense Hub με πέντε εργοστάσια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύουν παράλληλα σε πέντε διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ο όμιλος περιμένει από τον τομέα της άμυνας EBITDA της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μυτιληναίος προανήγγειλε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη στο Βόλο για να δει ο ίδιος τη βιομηχανική βάση της εταιρείας. Ο κ. Μυτιληναίος είχε όμως να πει πολύ καλά λόγια και για τη ΜΕΤΚΑ που έχει κάνει focus στις κατασκευές και «διανύει μια δεύτερη νεότητα με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Νέο μοντέλο αμοιβής
Στη συνέλευση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο νέο μοντέλο αμοιβής του κ. Μυτιληναίου ο οποίος δεν θα έχει μισθό και μπόνους για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά η αμοιβή του από τον τρίτο χρόνο θα είναι συνάρτηση της αύξησης της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. «Θα περάσω στην πλευρά σας. Θα κερδίζω μόνο αν κερδίζει η εταιρεία», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στους μετόχους, δείχνοντας με αυτή την κίνηση στο πόσο πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας.
Η συνέλευση ενέκρινε την καταβολή στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε επιλέξιμο αμοιβής 8,8 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης του 2024. Το ποσό, που αντιστοιχεί σε αμοιβές προς μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, περιλαμβάνεται στις αναλύσεις της Έκθεσης Αποδοχών για τη χρήση 2024 και δεν αποτελεί καταβολή επιπλέον αμοιβής προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την ίδια χρήση 2024. Επίσης, η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ μικτό, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 26 Ιουνίου και η πληρωμή στις 2 Ιουλίου.