ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Φωτο: Ευάγγελος Μυτιληναίος, Κύκλος Ιδεών 2025

Η Metlen στην «αφρόκρεμα» του FTSE 100: Όλο το χρονοδιάγραμμα

Αρχίζει σήμερα η δημόσια πρόταση και ολοκληρώνεται στις 25 Ιουλίου. Παράλληλη διαπραγμάτευση σε Λονδίνο και Αθήνα από 4 Αυγούστου. Τι σηματοδοτεί η είσοδος της μετοχής στον FTSE 100 που έχει κεφαλαιοποίηση 2,5 τρισ. ευρώ.

Στο τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο φτάνει η Metlen και σε 39 ημέρες από σήμερα θα φιγουράρει στον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. 

Στην «αφρόκρεμα» δηλαδή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αφού η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου δείκτη ανέρχεται στα 2,5 τρισ. ευρώ και περιλαμβάνει εταιρείες όπως η AstraZeneca, η Shell, η HSBC και η Unilever. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 6,7 δισ. ευρώ, η ελληνική εταιρεία θα μπορεί να πλασαριστεί στην 83η θέση του FTSE 100.

Η διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετρά αντίστροφα, με την ενεργοποίηση σήμερα της δημόσιας πρότασης από την αγγλική Metlen PLC που συστάθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στην Αγγλία με σκοπό να αποκτήσει το 100% της ελληνικής Metlen. 

Είναι μια διαδικασία ώστε να διευκολυνθεί η εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο. Μια πρακτική που ακολουθήθηκε και από άλλες εταιρείες, όπως η Τιτάν, που ενόψει της εισαγωγής της στο Euronext η εταιρεία Titan Cement International με έδρα τις Βρυξέλλες απέκτησε τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας.

Η απόκτηση του 100% των μετοχών της ελληνικής εταιρεία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Μια μετοχή της Μetlen PlC για μια μετοχή της ελληνικής Metlen, ώστε στο τέλος της ημέρας οι μετοχές της ελληνικής εταιρείας να αποτελέσουν και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της Metlen PLC. H Μetlen PLC έχει υποβάλει και αίτημα οι μετοχές της να διαπραγματεύονται δευτερογενώς στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Παραμένει η φορολογική έδρα στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και εταιρείες συμφερόντων του, που συνολικά ελέγχουν το 21,59% της Metlen δήλωσαν πως θα παραδώσουν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης. Το ίδιο έπραξε και η Fairfax, δηλώνοντας πως θα παραδώσει το 6,42% των μετοχών που κατέχει στην ελληνική εταιρεία. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στόχος της παραπάνω διαδικασίας είναι η συγκέντρωση του ομίλου υπό μια νέα απώτατη μητρική εταιρεία, τη Metlen PLC, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρώντας παράλληλα το εύρος δραστηριοτήτων, τους στρατηγικούς στόχους και τις δεσμεύσεις του ομίλου με επίκεντρο την Ελλάδα. 

Όπως είχε διευκρινίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη γενική συνέλευση, η εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο δεν φέρνει αλλαγές ούτε στην έδρα του ομίλου, ούτε στη φορολογία, αφού η φορολογική έδρα θα είναι στην Ελλάδα.

Τότε μάλιστα  ο κ. Μυτιληναίος είχε υποστηρίξει πως η ένταξη της μετοχής στον FTSE 100 θα βοηθήσει στην προβολή της εταιρείας, καθώς θα είναι στις οθόνες των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών στον κόσμο και κατ΄ επέκταση θα ανοίξει δρόμους για ακόμη μεγαλύτερη ανάληψη έργων σε όλη την υφήλιο. 

«Σήμερα στις μετοχές του FTSE 25 στο ελληνικό χρηματιστήριο τα passive funds συμμετέχουν με 7%. Στον FTSE 100 είναι 23%. Η ένταξή μας λοιπόν στον δείκτη θα τριπλασιάσει τη συμμετοχή των passive funds στη μετοχή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Θα είμαστε στα screens όλου του κόσμου», τόνισε  ο κ. Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υπολογίζεται ότι θα φέρει καθαρές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή ύψους 408,1 εκατ. δολ.  Πρόκειται για ένα "game changer" για τη μετοχή της Metlen, όπως τονίζει ο οίκος, καθώς η ένταξη σε δείκτες όπως ο FTSE 100 και ο MSCI Europe συνεπάγεται σημαντική αύξηση ζήτησης από παθητικά κεφάλαια, σε πολλαπλάσιο του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών της μετοχής.

Ποιοι είναι οι στόχοι της δημόσιας πρότασης

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κύριοι στόχοι της δημόσιας πρότασης είναι να:

  • αντικατοπτριστεί κατά τρόπο ουσιαστικό και πιο ακριβή η διεθνής διάσταση και το διεθνές αποτύπωμα του ομίλου, ενισχύοντας την προβολή του στις διεθνείς αγορές και στη διευκόλυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση.
  • υποστηριχθεί ο μετασχηματισμός του ομίλου, δια της μετάβασής του σε ένα πιο θεσμικό μοντέλο λειτουργίας που να συνάδει με το διεθνές αποτύπωμα του ομίλου,
  • διευρυνθεί η πρόσβαση διεθνών επενδυτών, μέσω της πρωτογενούς εισαγωγής του ομίλου στο μεγαλύτερο και με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα χρηματιστήριο της Ευρώπης, στο οποίο διαπραγματεύονται ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών διεθνών εκδοτών.
  • ενισχυθεί περαιτέρω η εμπορευσιμότητα των κατόχων μετοχών της εταιρείας με την ένταξη των μετοχών του Προτείνοντα στην Κατηγορία ESCC της Επίσημης Λίστας και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο LSE και να διευκολυνθεί η ένταξη των Μετοχών του Προτείνοντα στο δείκτη FTSE UK Index Series,
  • διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση του Ομίλου στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων.

Οι προβλέψεις για την εμπορευσιμότητα της μετοχής

Σε ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητα της μετοχής, αν κρίνουμε από την συμπεριφορά της μετοχής της Coca Cola HBC που είναι η μοναδική έως τώρα ελληνική εταιρεία που μετέχει στον FTSE 100, όντως το dual listing την έχει βοηθήσει. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Coca Cola κάνει 20πλάσιες συναλλαγές σε σχέση με τις μετοχές που αλλάζουν χέρια στο ΧΑ. 

Αντιθέτως, οι άλλες μετοχές με διπλή διαπραγμάτευση όπως Τιτάν, Viohalco και Cenergy στο Euronext και η Austriacard στη Βιέννη κάνουν ελάχιστες συναλλαγές στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί δεν μετέχουν σε κάποιο δείκτη.

Όπως αναφέρουν από τη Metlen, οι κάτοχοι των μετοχών της εταιρείας που θα αποδεχθούν εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση θα έχουν την επιλογή να λάβουν για κάθε μετοχή της εταιρείας που έχει νόμιμα και έγκυρα προσφερθεί, μία μετοχή του ανταλλάγματος (Metlen PLC) σε άυλη μορφή, μέσω είτε του CREST, το οποίο είναι το ηλεκτρονικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τον άυλο διακανονισμό πωλήσεων και αγορών τίτλων και για τη τήρηση κινητών αξιών που δεν ενσωματώνονται σε μετοχικό τίτλο, είτε του Ελληνικού Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.). 

Η δημόσια πρόταση αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουλίου. Την 1η Αυγούστου θα γίνει η εκκαθάριση της Δημόσιας Πρότασης και έκδοση των μετοχών του ανταλλάγματος - πίστωση των μετοχών της Metlen PLC στους λογαριασμούς στο CREST και στο Σ.Α.Τ.  Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή και έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Metlen PlC στο LSE και στο Χ.Α..

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία

Γεγονός

26.06.2025Έγκριση και δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου από την ΕΚ
27.06.2025Έναρξη της Περιόδου Αποδοχής
25.07.2025Λήξη της Περιόδου Αποδοχής – Προθεσμία για Αίρεση Εισαγωγής & Προϋπόθεση Αποδοχής
29.07.2025Ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης
01.08.2025Ολοκλήρωση και εκκαθάριση – Πίστωση Μετοχών Ανταλλάγματος σε CREST & Σ.Α.Τ.
04.08.2025Έναρξη διαπραγμάτευσης των Μετοχών του Προτείνοντα σε LSE και Χρηματιστήριο Αθηνών
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Γιατί είναι κρίσιμο να πιαστεί το 90% στη δημόσια πρόταση

Με το 90% θα ενεργοποιηθεί το squeeze out και δεν θα υπάρξει το φαινόμενο να διαπραγματεύονται δύο Μetlen στην Ελλάδα, η ΑΕ και η PLC. Στις 25 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση, στις 4/8 ξεκινάει η διαπραγμάτευση των «νέων» μετοχών της Metlen PLC.
Ευάγγελος-Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Τι σημαίνει για τη Metlen η είσοδος στο Λονδίνο

Το μεγάλο οφέλη όχι μόνο για τη μετοχή της Metlen αλλά και για την επιχειρηματική της δραστηριότητα από την εισαγωγή στον FTSE-100 του Λονδίνου εξήγησε ο Ευ. Μυτιληναίος. Οι προοπτικές σε ενέργεια, μεταλλουργία, άμυνα και υποδομές.
Ευάγγελος-Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς το Λονδίνο θα ενισχύσει τη ρευστότητα στη μετοχή της Metlen

Η ένταξη στον δείκτη FTSE 100, εκτός από το γόητρο, θα συμβάλλει στην αύξηση των συναλλαγών στο εξωτερικό και στην περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας. Τι κάνουν σήμερα οι «διεθνείς» μετοχές.
Ευάγγελος-Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Mytilineos: Placement του 3,1% των μετοχών από τον Ευ. Μυτιληναίο

Τη συναλλαγή, που έχει στόχο την ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας έχουν αναλάβει η Citi και η Morgan Stanley. Οι ίδιες τράπεζες έχουν αναλάβει και τον σχεδιασμό ενδεχόμενης παράλληλης εισαγωγής στο Λονδίνο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σερί οκτώ ημερών ανόδου παρά την τραπεζική διόρθωση και το ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ

Το θετικό πρόσημο του Δείκτη χωρίς στήριξη από τις τράπεζες, τα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos, η κάμψη της Πειραιώς μετά το ράλι και ενόψει placement, τα κέφια των Viohalco - Elvalhalcor και το «ξύπνημα» της Βιοκαρπέτ.