Με τις καλύτερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας πωλούν τα ψάρια τους -κυρίως τσιπούρα και λαβράκι- οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Η τάση αυτή που δίνει «ανάσα» στον ταλαιπωρημένο κλάδο άρχισε από το 2024 και συνεχίζεται και το 2025.
Όπως αναφέρουν στο BD παράγοντες ελληνικών επιχειρήσεων οι τιμές για την τσιπούρα και το λαβράκι κυμαίνονται πλέον μεταξύ 6,20 -6,50 ευρώ το κιλό. Και τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιες μικρές περιόδους είχαν επιτευχθεί τέτοιες τιμές αλλά δεν είχαν τη διάρκεια που παρατηρείται τους τελευταίους τουλάχιστον 12 μήνες.
Η ποιότητα των ελληνικών ψαριών ψαριών και η προτίμηση των καταναλωτών στη μεσογειακή διατροφή είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη νέα αυτή ευχάριστη κατάσταση για τον κλάδο, ο οποίος διαχρονικά βγάζει τα μάτια μόνος του, αφού πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν πωλούσαν κάτω του κόστους για να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν.
Με τα κόστη παραγωγής να βρίσκονται λίγο πάνω από τα 5 ευρώ είναι φανερό πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «βγάζουν» μετά από καιρό λεφτά. Οι εξαγωγές του κλάδου (πάνω από το 80% της συνολικής παραγωγής) ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ το 2024 κατευθυνόμενες κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και στο νότο της Αγγλίας.
Η παραγωγή μάλιστα το 2024 υποχώρησε περίπου στους 120.000 τόνους από 130. 000 τόνους το 2023, γεγονός που συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η Avramar.
Κλείνει το deal της Avramar
Η καλή πορεία της αγοράς βοηθάει και το deal για την εξαγορά της Avramar από την αραβική Aqua Bridge. Eίναι μεν μια «κλεισμένη» συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες που είναι οι πωλητές, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν δεν πέσουν οι υπογραφές.
Με τις τιμές στα ύψη, ο μεγαλύτερος παραγωγός ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα έχει βελτιώσει τα μεγέθη του και σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα αφού έχει ολοκληρωθεί και το due diligence.
Υπενθυμίζεται πως συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» των δανείων -προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ- άνω του 65% αλλά οι προμηθευτές θα αποζημιωθούν κανονικά. Η πρόταση των αραβικών επενδυτικών κεφαλαίων προτιμήθηκε γιατί προβλέπει πως σταδιακά θα τοποθετηθούν στην εταιρεία 75-80 εκατ. ευρώ που είναι ικανά να «αναστήσουν» τον μεγαλύτερο όμιλο στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί περίπου 2.000 εργαζόμενους και από το 2022 εμφάνιζε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Οι προτάσεις των άλλων διεκδικητών προέβλεπαν χρηματοδότηση της εταιρείας αλλά μέσω δανεισμού.
Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές των Τούρκων μέσω Ελλάδας
Οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές τα τελευταία χρόνια έχουν «μεγαλώσει» πολύ, χάρη και στις επιδοτήσεις του κλάδου από το κράτος που μειώνει το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να διοχετεύεται σε ανταγωνιστικές τιμές σε άλλες χώρες και πλέον τα ελληνικά ψάρια βρίσκουν παντού μπροστά τους σε παραδοσιακές αγορές για εμάς τους Τούρκους.
Οι τελευταίοι όμως έχουν βρει και άλλον έναν τρόπο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική διείσδυση στις αγορές της Ευρώπης. Εχουν «στήσει» σταδιακά δύο εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και μέσω αυτών διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.
Μέχρι και σήμερα όλες οι ελληνικές εταιρείες είναι πελάτες μιας μεταφορικής επιχείρησης που διανέμει τα ψάρια στις ξένες αγορές. Οι Τούρκοι έγιναν και αυτοί πελάτες της μεταφορικής εταιρείας και «άκοπα» χρησιμοποιούν τα παραδοσιακούς δρόμους του ελληνικού δικτύου για να μεταφέρουν τα ψάρια τους στην Ευρώπη.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διπλασιάσει τις εξαγωγές τους από την Ελλάδα στους 20.000 τόνους. Μια σημαντική επίδοση, δεδομένου ότι αντιστοιχούν στο 17% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Από αυτούς τους 20.000 τόνους, μόνο οι 500 καταναλώνονται στην Ελλάδα.