Στα μέσα του 2027 θα τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο καλωδίων της Cenergy στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και από το 2029 θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 250-300 εκατ. δολάρια με περιθώριο κέρδους EBITDA κοντά στο 15%.
Αυτό τόνισε η διοίκηση της Cenergy (Eλληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και σύντομα θα ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μπένο, οικονομικό διευθυντή της Cenergy, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αφού τοποθετεί τον όμιλο σε μια τεράστια αγορά.
«Η επένδυση αποφασίστηκε μετά από τετραετή μελέτη και θα αφορά στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων μεσαίας και υψηλής τάσης. Στο μέλλον, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα τοποθετήσουμε γραμμή παραγωγής και για υποβρύχια καλώδια. Στις ΗΠΑ αγορά είναι ελλειμματική. Ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται 50 εβδομάδες για να προμηθευτεί καλώδια. Ετσι, υπάρχει χώρος για την επένδυση της Cenergy σε μια αγορά που τζιράρει ετησίως 14 δισ. δολάρια. Πρόβλημα με τους δασμούς ενδεχομένως να έχουμε το 2026 όταν θα εισαχθούν στις ΗΠΑ τα πρώτα μηχανήματα για το εργοστάσιο», πρόσθεσε ο κ. Μπένος.
Το επενδυτικό πλάνο και το ανεκτέλεστο των 3,5 δισ. ευρώ
Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα στα Καλώδια, η διοίκηση ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις στη μονάδα των υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και έχει επιτευχθεί ο διπλασιασμός της παραγωγής ενώ μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις σε Θήβα (χερσαία καλώδια) και Ελεώνα Βοιωτίας (χερσαία καλώδια χαμηλής τάσης και οπτικές ίνες) με στόχο επίσης τον διπλασιασμό της παραγωγής.
Πέρσι οι επενδύσεις ανήλθαν σε 259 εκατ. ευρώ (217 για τα καλώδια και 42 εκατ. για τις σωλήνες χάλυβα). «Φέτος οι επενδύσεις θα είναι λιγότερες και από το 2026 οι επενδύσεις θα αφορούν σε εργασίες συντήρησης. Το project στο Μέριλαντ είναι ξεχωριστό και μέσα από τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήσαμε θα χρηματοδοτήσουμε την επένδυση», επισήμανε ο κ. Μπένος.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ (3,07 δισ. καλώδια και 0,43 δισ σωλήνες) το οποίο όπως αναφέρει η διοίκηση είναι διαφοροποιημένο προϊοντικά, χρονικά και γεωγραφικά ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από έναν ή δύο πελάτες. Με τα 3,07 δισ. ανεκτέλεστο στα καλώδια καλύπτεται η παραγωγή στο εργοστάσιο της Κορίνθου μέχρι το 2028, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει νέα έργα. Περίπου για 1,5 χρόνο μπροστά εκτείνεται και το ανεκτέλεστο στα Σωληνουργία Κορίνθου.
Όπως τόνισε ο κ. Μπένος, το ανεκτέλεστο των καλωδίων στις ΗΠΑ σήμερα είναι μόλις 3% το οποίο εκτελείται κανονικά και σταδιακά μειώνεται. Σχετικά με τα Σωληνουργία Κορίνθου ο κ. Μπένος επισήμανε ότι το πλεονέκτημα του τομέα σε αντίθεση με τα καλώδια είναι ότι έχει λίγους ανταγωνιστές καθώς είναι από τους market leaders στους αγωγούς και οι πελάτες της (Shell, BP κ,α) εισέρχονται και στις ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι ενώ ο τομέας είχε μικρή αύξηση τζίρου τα κέρδη ebitda ενισχύθηκαν κατά 50%, από 64 εκατ. σε 96 εκατ. ευρώ.
Στις ΗΠΑ για τα Σωληνουργεία Κορίνθου δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος από τους δασμούς αφού στα υφιστάμενα συμβόλαια που εξυπηρετούνται υπάρχει ρήτρα τους δασμούς να τους πληρώνει ο πελάτης.
Παραμένει η καθοδήγηση για EBITDA 300-330 εκατ. το 2025
Ο όμιλος το 2024 κατέγραψε ebitda 272 εκατ. ευρώ (+27%) και για το 2025 έχει δώσει guidance για EBITDA μεταξύ 300-330 εκατ. ευρώ. Για τη μερισματική πολιτική -φέτος θα διανεμηθεί το 21% των καθαρών κερδών του 2024 που αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,14 ευρώ, αυξημένο κατά 75% σε σχέση με το 2023- ο κ. Μπένος υποστήριξε ότι «είμαστε μια βιομηχανία με επενδυτικές ανάγκες και δεν μπορούμε να δίνουμε μεγάλο ποσοστό των καθαρών κερδών ως μέρισμα. Ωστόσο το μέρισμα είναι μια ανταμοιβή προς τους μετόχους και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια σταθερή μερισματική πολιτική».
Η διοίκηση έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας πως ο όμιλος είναι πολύ καλά τοποθετημένος στην αγορά και ευνοείται από την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη των δικτύων και των υποδομών. Τα καλώδια έχουν μεγάλες παραγγελίες λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αιολικών πάρκων αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης δικτύων, ενώ μέσα από τους αγωγούς των σωλήνων χάλυβα θα μεταφέρεται τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια φυσικό αέριο και υδρογόνο.
Επίσης για τα Σωληνουργεία ανοίγεται άλλη μια ενδιαφέρουσα αγορά, αυτή της δέσμευσης και μεταφοράς CO2. Για αυτό και το management υποστηρίζει πως τα επόμενα χρόνια τα ικανοποιητικά margins στα EBITDA της τάξης του 14%-15% θα διατηρηθούν.