Η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων, η γεωγραφική εξάπλωση, η διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους και οι στοχευμένες εξαγορές θα είναι οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Austriacard τα επόμενα χρόνια, όπως τα περιέγραψε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μανώλης Κόντος σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.
Η Αustriacard είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Αθήνας, έχει παρουσία σε 35 χώρες -σε εννέα από αυτές έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις- και δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: στην ταυτοποίηση και παραγωγή καρτών για τράπεζες (identity & Payment Solutions), στις ψηφιακές λύσεις (Digital Transformation) και στην ασφάλεια εγγράφων ( Document Lifecycle Management).
Κατά την περίοδο 2019-2024, σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 23,3% στα έσοδα, 33,4% στα EBITDA και 67,5% στα προσαρμοσμένα κέρδη, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά το δανεισμό (καθαρός δανεισμός/EBITDA στο 1,7x το 2024). Την περσινή χρήση ο κύκλο εργασιών αυξήθηκε κατά 9,7% στα 383,5 εκατ. ευρώ, το EBITDA κατά 11,4% στα 54,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 16,6% στα 19,8 εκατ. ευρώ.
Πώς θα κινηθούν οι τρεις τομείς δραστηριότητας
Σύμφωνα με τον κ. Κόντο, η εταιρεία έχει καταφέρει να μεγαλώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και είναι δύσκολο να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών, αλλά η δυναμική παραμένει και στους τρεις τομείς δραστηριότητας.
Η έκδοση καρτών των συστημικών τραπεζών αυξάνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό 3%-4%, ενώ των fintech τραπεζών και των neobanks κατά 15% και αυτό γιατί η κάρτα είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μιας τράπεζας fintech με τον πελάτη.
Ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας είναι η ψηφιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων λόγω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάπτυξης. Το 2024 ο τομέας αναπτύχθηκε σε ποσοστό 70% στα 27,4 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διεκδικεί και νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η Austriacard μέσα από την τελευταία της εξαγορά, επέκτεινε τις προϊοντικές λύσεις στο Digital Transformation και ενσωμάτωσε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στις λύσεις που αναπτύσσει.
Ο τομέας των εγγράφων ασφαλείας (ψηφοδέλτια εκλογών, δελτία μαθητικών εξετάσεων κ.α.) εμφανίζει επίσης, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η εταιρεία επικεντρώνεται στις αγορές της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κόντος, στόχος του management είναι «ο τομέας αυτός να αρχίσει να μας φέρνει επαναλαμβανόμενα έσοδα». Πέρσι συνεισέφερε στον τζίρο με 135,3 εκατ. ευρώ.
Γενικότερα, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 75%-80% των πωλήσεων με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την έκδοση καρτών, όπου το μερίδιο αγοράς της Austriacard κυρίως στις neobanks (π.χ. revolut) ξεπερνά το 50% στην Ευρώπη και το 10% στις ΗΠΑ. Στον τομέα των καρτών, ο όμιλος παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα όπως οι μεταλλικές κάρτες και οικολογικές κάρτες, ενώ παράλληλα το τμήμα R&D του ομίλου είναι σε θέση σε συνεργασία με τράπεζες να εξελίσσει πρωτόκολλα καρτών.
Όπως εξήγησε ο κ. Κόντος, οι κάρτες ανανεώνονται όχι επειδή χαλάνε αλλά επειδή οι τράπεζες οφείλουν να αλλάζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. O κλάδος του payment πέρσι συνεισέφερε περίπου τα 2/3 του τζίρου με 227 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις neobanks.
Ο σχεδιασμός για εξαγορές και η περίπτωση της Τουρκίας
Η εταιρεία, όπως δήλωσε ο κ. Κόντος θα συνεχίσει τις εξαγορές ώστε να συμπληρώσει τις δραστηριότητές της. Διαθέτει ανοικτή πιστωτική γραμμή 180 εκατ. ευρώ -έχει αξιοποιήσει περίπου τα μισά- ώστε να χρηματοδοτησει τις εξαγορές και να καλύψει το κεφάλαιο κίνησης.
Οι μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας είναι η Ρουμανία με 100 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Τουρκία με 35 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα με περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Στην Τουρκία η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς 40% στις ιδιωτικές τράπεζες, αλλά τελευταία αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από κινέζικες εταιρείες που έχουν «χτυπήσει» τις τιμές.
Η ελληνική εταιρεία Inform Lykos και ο βασικός της μέτοχος Νίκος Λύκος έκαναν το μεγάλο βήμα το 2007 και εξαγόρασαν την αυστριακή Austriacard. Εκτοτε ο όμιλος έχει επεκταθεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές: Στη γεωγραφική περιοχή της Τουρκίας, της Μέση Ανατολής και της Αφρικής που πέρυσι είχε έσοδα 72,1 εκατ. ευρώ (+34,4%), στη γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Σκανδιναβικών χωρών και Αμερικής με έσοδα 130,9 εκατ. ευρώ (+12,8%) και στην περιοχή της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης με έσοδα 224,9 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα σε σχέση με το 2023.
Βασικός μέτοχος είναι ο κ. Ν. Λύκος με ποσοστό 71,52%, ποσοστό 3,5% ελέγχουν μέτοχοι εταιρειών που έχουν εξαγοραστεί και η ελεύθερη διασπορά είναι στο 25%. Η διοίκηση θα είναι σε θέση να δώσει guidance για το 2025 στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.