Υπάρχει ελληνική εταιρεία που τα προϊόντα της να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, να έχει διεθνείς συνεργάτες, να κάνει τη μία εξαγορά εταιρείας μετά την άλλη και να την επιλέγουν για συνεργάτη ναυτιλιακοί κολοσσοί; Κι όμως υπάρχει. Αυτή η εταιρεία είναι ο Όμιλος ERMA FIRST, που ιδρύθηκε το 2009 σαν spin-off της Environmental Protection Engineering (EPE) με έτος ίδρυσης το 1977 και είναι κατασκευαστής και πάροχος βιώσιμων ναυτιλιακών λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά συστημάτων επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος.
Συνεργαζόμενος με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ο Όμιλος είναι γνωστός για τα κορυφαίας ποιότητας συστήματά του, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε πάνω από 3.500 πλοία.
Με κεντρικά γραφεία και παραγωγή στην Ελλάδα, γραφεία σε Σανγκάη και Μπουσάν, μέσα στο 2025 θα ανοίξει σε Σιγκαπούρη και Ντουμπάι, και δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών έχοντας αποτύπωμα σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο, ο Όμιλος έχει ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο εξαιρετικά προηγμένων ναυτιλιακών λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στα συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος (ballast water treatment systems) παγκοσμίως και δυναμική παρουσία με λύσεις για την απανθρακοποίηση, αναπόφευκτα ο Όμιλος ERMA FIRST καλύπτει κάθε ανάγκη τωρινή αλλά και μελλοντική στον κλάδο της ναυτιλίας, βλέποντας τα συστήματά του να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια ώρα ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές επενδύσεις άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) για την παραγωγή και εξέλιξη τεχνολογιών και συστημάτων, τα οποία όλα γίνονται στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο BD ο Κίμων Μαδεμλής, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας (Marketing & Communications Director) του Ομίλου ERMA FIRST, από την αρχή της ίδρυσής του, ο Όμιλος ακολούθησε μια πολύπλευρη στρατηγική, η οποία περιελάβανε σε πρώτη φάση τη σημαντική εισχώρηση και εγκαθίδρυση στην αγορά ως ένας κορυφαίος κατασκευαστής ναυτιλιακού εξοπλισμού και στην συνέχεια την επέκταση του Ομίλου μέσω οργανικής ανάπτυξης, διευρύνοντας σημαντικά την προϊοντική του γκάμα, αλλά και μέσω εξαγορών, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο και ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες του. Ο Όμιλος είναι πια το απόλυτο one-stop shop για κάθε πλοίο και πελάτη, καλύπτοντας την κάθε ανάγκη - εμπειρία, τεχνογνωσία, γνώση της αγοράς, πελατοκεντρική προσέγγιση και 24/7 υποστήριξη, συνθέτουν την πρόταση του Ομίλου.
Η μία μετά την άλλη οι εξαγορές
Οι εξαγορές ξεκίνησαν το 2019 με την ελληνική εταιρεία Metis και μέχρι το 2024, προστέθηκαν άλλες τρεις διεθνείς εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Η Metis παρέχει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις στη ναυτιλία μέσω τεχνολογιών συλλογής και καταγραφής δεδομένων, παρακολούθησης και βελτιστοποίησης, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις μεγάλες βάσεις δεδομένων (big data).
Ακολούθησε η εξαγορά της γερμανικής RWO το 2021, η οποία είναι κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας θαλάσσιων λυμάτων και υδάτων, καθώς και της αμερικανικής oneTANK, που κατασκευάζει το μικρότερο και οικονομικότερο σύστημα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος στον κόσμο.
Τον Ιούνιο του 2024, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Ecochlor, η οποία είναι σημαντικός κατασκευαστής συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, χημικών και ανταλλακτικών, ενισχύοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά. Αυτές οι εξαγορές μετέτρεψαν την ERMA FIRST από μια μονοπροϊοντική εταιρεία σε έναν πολυδιάστατο όμιλο, το ERMA FIRST GROUP.
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Μαδεμλής: «Είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι σε βάθος χρόνου τα εναλλακτικά καύσιμα θα αποτελέσουν τη μόνιμη λύση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ωστόσο, για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, η πλειοψηφία των πλοίων θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αυξανόμενες προκλήσεις για τη μείωση των εκπομπών από κανονισμούς όπως το CII, το EEXI και το EU ETS. Οι στόχοι απανθρακοποίησης για το 2030, το 2040 και τελικά το 2050 είναι εφικτοί, εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενεργήσουν έγκαιρα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για νέες τεχνολογίες που μπορούν να παρέχουν βελτιώσεις στη λειτουργία και που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές από τα πλοία.»
Τα προϊόντα που συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων
Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες λύσεων που συμβάλλουν δραστικά και καθοριστικά στην μείωση των ρύπων.
Η πρώτη κατηγορία είναι τα Energy Saving Devices, με την λύση του Ομίλου να ονομάζεται FLEX Series, όπου περιλαμβάνουν το FLEXCAP, ένα πλήρως τροποποιήσιμο «καπάκι» της προπέλας (propeller cap) για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων των πλοίων, τα FLEXFINS, πτερύγια (hull fins) που μπαίνουν στην γάστρα του πλοίου και το FLEXRING, ένας δακτύλιος (duct) που τοποθετείται γύρω από την προπέλα ώστε να ενισχύεται η υδροδυναμική της. Το άμεσο αποτέλεσμα με χρήση των FLEX Series είναι η μείωση της χρήσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων έως και 16%.

Η δεύτερη κατηγορία είναι συστήματα όπου η ενέργεια που καταναλώνουν τα πλοία στα λιμάνια να προέρχεται από «πράσινη» ενεργειακή πηγή στην ακτή (να λαμβάνεται από εγκαταστάσεις στη ξηρά), γνωστό και ως Alternative Maritime Power (AMP) ή Cold Ironing. Μάλιστα η τάση για περιορισμό των εκπομπών ρύπων στους λιμένες αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, με συγκεκριμένους λιμένες στην Καλιφόρνια να απαιτούν ήδη το 80% της ενέργειας που καταναλώνουν τα φορτηγά πλοία, τα reefers και τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια να προέρχεται με την παραπάνω μέθοδο.
Το ERMA FIRST BLUE CONNECT είναι ένα σύστημα AMP που επιτρέπει στα πλοία να συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο ενός λιμανιού για να επιτελούν τις βασικές τους λειτουργίες. Πληρώντας όλα τα πρόσφατα διεθνή πρότυπα, η πρόταση του Ομίλου ERMA FIRST επιτρέπει σε ένα πλοίο να απενεργοποιήσει τις πετρελαιογεννήτριες του για να μειώσει τόσο τις εκπομπές των αέριων ρύπων όσο και τον θόρυβο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι, βελτιώνοντας σημαντικά και τις συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος.
Η τρίτη και πλέον σημαντική κατηγορία είναι στη θάλασσα, πρόκειται για συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης των εκπομπών άνθρακα ή αλλιώς Carbon Capture & Storage (CCS), ως μέθοδο μείωσης των εκπομπών ρύπων των πλοίων, με δύο τεχνολογίες του ίδιου συστήματος ώστε να καλύπτουμε πλοία ανοιχτής θάλασσας αλλά και πλοία κοντινών αποστάσεων, το ERMA FIRST CARBON FIT. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εξασφαλίσει Approval in Principle (AiP) από τον Lloyd’s Register και τον DNV.
Ο όμιλος ERMA FIRST έχει ήδη κάνει την πρώτη εγκατάσταση CARBON FIT συστημάτων, και πιο συγκεκριμένα σε τέσσερα νεόδμητα LCO2 πλοία χωρητικότητας 22.000 m3 από την Capital Gas με παράδοση το 2026 από τα ναυπηγεία Hyundai Mipo. Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, τα συστήματα CCS αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά 15% έως 30%.