Η Φινλανδία βιώνει μια από τις πιο ακραίες θερμικές περιόδους στην ιστορία της, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σταθερά άνω των 30 βαθμών Κελσίου για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Το φετινό καλοκαίρι καταρρίπτει προηγούμενα ρεκόρ των τελευταίων πέντε δεκαετιών, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των κλιματικών αλλαγών στη Σκανδιναβία.
Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας, ο υδράργυρος ανήλθε στους 30,3 βαθμούς Κελσίου πριν το μεσημέρι στην περιοχή Παρίκαλα της ανατολικής Φινλανδίας. Αυτή η θερμοκρασία σηματοδοτεί το νέο ρεκόρ παρατεταμένων ημερών υψηλής ζέστης, καθώς για 14 συναπτές ημέρες η χώρα ξεπέρασε το όριο των 30 βαθμών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 13 ημερών που είχε σημειωθεί το 1972.
Ιστορική επίδοση στις θερμοκρασίες – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη καταγραφής των δεδομένων το 1961», ανακοίνωσε το φινλανδικό ινστιτούτο μέσω της πλατφόρμας Χ.
Η Σκανδιναβική χώρα βιώνει αυτή την περίοδο ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης εξαιρετικής έντασης και διάρκειας, εξέλιξη που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής αλλά και τις οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις σε βασικές υποδομές.
Ο μετεωρολόγος Βιλ Σιισκόνεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), τόνισε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να προκαλέσει πιο συχνά και παρατεταμένα κύματα καύσωνα σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, επισήμανε πως απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες ώστε να εξακριβωθούν οι ακριβείς αιτίες του φετινού ακραίου φαινομένου.
«Τα κύματα ζέστης θα διαρκούν περισσότερο και θα είναι πιο πολλά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.
Η Λαπωνία και το φαινόμενο του θερμότερου καλοκαιριού των δύο τελευταίων χιλιετιών
Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο ρεκόρ ακολουθεί το καταγεγραμμένο ιστορικά θερμότερο καλοκαίρι στη Λαπωνία, βόρεια της Φινλανδίας, αλλά και τμημάτων της Νορβηγίας και της Σουηδίας, το 2024. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης τόσο θερμών περιόδων κατά περίπου 100 φορές σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάληψη δράσης σε επίπεδο πολιτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη.