Η Γαλλία αναμένεται να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.
Με αυτή την πρωτοβουλία, το Παρίσι επιδιώκει να δημιουργήσει ευρύτερη πολιτική δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις διεθνώς, με το Ισραήλ να την καταδικάζει σφοδρά, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσημα την απόρριψή τους.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε πως η κίνηση της Γαλλίας «επιβραβεύει τον τρόμο» και υποστήριξε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν συνύπαρξη, αλλά αντικατάσταση του Ισραήλ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, «απορρίπτουν σθεναρά» τη γαλλική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας πως πρόκειται για «ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αψήφιστη» και αντίθετη με την προοπτική ειρήνης στην περιοχή.
Σε επίσημη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι παραμένει «πιστός στη δέσμευση για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή» και γνωστοποίησε πως η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με τη Σαουδική Αραβία, σε διεθνή σύνοδο κορυφής με στόχο την αναζωογόνηση της διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών. Η εν λόγω σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ωστόσο μετατέθηκε λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 142 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.
Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Χουσέιν αλ Σέιχ χαιρέτισε την απόφαση Μακρόν ως «εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας», ενώ και η Χαμάς κάλεσε και άλλες κυβερνήσεις για αντίστοιχες κινήσεις.
Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία μίλησε για ιστορική απόφαση και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες.
Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει περαιτέρω διεθνείς εταίρους για την προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μακρόν σε ειδική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Πρόσφατες ανακοινώσεις των ηγετών της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας και, προσφάτως, της Σλοβενίας, έχουν ήδη δώσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα στη συζήτηση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επεσήμανε πως «η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση» στη βάση της ειρήνης στην περιοχή.
Παρά τις πρόσφατες αυτές τάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη όσον αφορά τη χορήγηση αναγνώρισης, με τη Γερμανία να εκφράζει ανοιχτά την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «εσφαλμένο μήνυμα» στη σημερινή συγκυρία.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο Μακρόν, ο Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύτηκε πως το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα ακολουθήσει πορεία αποστρατιωτικοποίησης, ενώ προέταξε τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2026 με στόχο την ενίσχυση της νομιμοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την αναζήτηση λύσης των δύο κρατών, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα πείσει και την ισραηλινή ηγεσία για τα οφέλη μιας τέτοιας προοπτικής.
Η ανακοίνωση της Γαλλίας ήρθε σε χρονικό σημείο όπου εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και της δυσανάλογης επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης για τα δύο και πλέον εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, που τελεί υπό αποκλεισμό.
Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε «επείγουσα» διμερή συζήτηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επιδιώκοντας «να σταματήσουν οι σφαγές και να διανεμηθούν τα απαραίτητα τρόφιμα στον πληθυσμό».
Η απόφαση Μακρόν επικρίθηκε έντονα από το εσωτερικό πολιτικό πεδίο της Γαλλίας. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «βιαστική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροχή «ανέλπιστης θεσμικής και διεθνούς νομιμοποίησης στη Χαμάς».
Αντίθετα, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, μίλησε για «ηθική νίκη», εκφράζοντας ωστόσο δυσαρέσκεια για τη μη άμεση υλοποίηση της απόφασης.