Πάνω από 100 ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν για έναν μαζικό λιμό που εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή που έχει υποστεί ανείπωτες καταστροφές από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας, Στιβ Γουίτκοφ, εντός της εβδομάδας θα διεξαγάγει συνομιλίες στην Ευρώπη με στόχο την οριστικοποίηση συμφωνίας για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» διανομής βοήθειας.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αυξανόμενη διεθνή κριτική, χαλάρωσε μερικώς τον απόλυτο αποκλεισμό της Γάζας που επιβλήθηκε από τις αρχές Μαρτίου, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά είδη. Ωστόσο, η ανθρωπιστική κρίση φαίνεται μη διαχειρίσιμη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τοπικό νοσοκομείο στη Γάζα ανέφερε τον θάνατο 21 παιδιών από υποσιτισμό ή πείνα τις τελευταίες 72 ώρες. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια μετά από πάνω από 21 μήνες συγκρούσεων, που ξεκίνησαν με την μεγάλη έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε κοινή ανακοίνωση, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Caritas, Διεθνής Αμνηστία και Oxfam International, υπογραμμίζουν πως «οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που βοηθάμε γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι».
Απευθύνουν, επίσης, επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί δημόσια τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν τροφή, κυρίως κοντά σε κέντρα διανομής του Humanitarian Foundation for Gaza (GHF). Το GHF, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς για την επιδείνωση της κατάστασης.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για πολιτική εκμετάλλευση της ανθρωπιστικής κρίσης και για κλοπή τροφίμων που στη συνέχεια διατίθενται στη μαύρη αγορά. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως επιτρέπουν την είσοδο βοήθειας, ωστόσο οι ΜΚΟ καταγγέλλουν δρακόντειους περιορισμούς και εμπόδια στη διανομή της.
Το κοινό ανακοινωθέν των οργανώσεων τονίζει πως «τόνοι τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων παραμένουν αδιάθετοι σε αποθήκες, καθώς η πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη».
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να επισκεφθεί ευρωπαϊκή χώρα για διαβουλεύσεις σχετικά με τη Γάζα, με απώτερο στόχο νέα «κατάπαυση του πυρός» και δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν καθημερινά τις επιχειρήσεις στη Γάζα, όπου η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και ΕΕ, διατηρεί τον έλεγχο από το 2007. Η διαπραγμάτευση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει στάσιμη.
Το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση των ομήρων, τον τερματισμό της παρουσίας της Χαμάς και την ανάληψη του πλήρους «ελέγχου» της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς απαιτεί αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, απρόσκοπτη διανομή βοήθειας και οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, η εφόρμηση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 είχε ως αποτέλεσμα 1.219 νεκρούς, κυρίως αμάχους, και δεκάδες ομήρους, από τους οποίους 49 βρίσκονται ακόμα στη Γάζα, 27 από αυτούς θεωρούνται νεκροί.
Τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59.106 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοιχεία που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.