Νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας σηματοδοτούν οι τελευταίες κινήσεις της ισραηλινής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα ισραηλινού μέσου ενημέρωσης. Οι έμμεσες συνομιλίες περιλαμβάνουν πλέον ανανεωμένη πρόταση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, επικαλούμενη πηγή της αραβικής διπλωματίας, το νέο ισραηλινό σχέδιο προβλέπει ευρύτερη απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα, συγκριτικά με προηγούμενες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι. Επιδίωξη παραμένει η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη εκεχειρία στην περιοχή.
Διαφωνίες για τη ζώνη απόσυρσης και τον ρόλο της «ανθρωπιστικής πόλης»
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ από τις 6 Ιουλίου, βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για την καθυστέρηση της διαδικασίας. Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί το εύρος της απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων, ειδικά από τον νότο της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μέχρι σήμερα διατηρούσε τη θέση ότι πρέπει να διατηρηθεί στρατιωτική παρουσία σε κομβικά σημεία. Μεταξύ αυτών, η «ουδέτερη» ζώνη τριών χιλιομέτρων στα σύνορα με την Αίγυπτο και ο διάδρομος Μόραγκ, που χωρίζει τη Ράφα από τη Χαν Γιούνις. Από την πλευρά της, η Χαμάς αξιώνει πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις όπου βρίσκονταν μετά το τέλος της τελευταίας κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ισραηλινό πλάνο περιορίζει τη «ουδέτερη» στρατιωτική ζώνη σε εύρος δύο χιλιομέτρων, κυρίως κοντά στη Ράφα στα νότια σύνορα. Ωστόσο, αραβικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες για αποδοχή της πρότασης από τη Χαμάς, καθώς και για πιθανή πρόοδο επί του πρακτέου.
Παράλληλα, η νέα πρόταση συνδέεται με το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία «ανθρωπιστικής πόλης», που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα διευκολύνει την «οικειοθελή αποχώρηση» Παλαιστινίων προς τρίτες χώρες. Η πρωτοβουλία αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις και έντονες επικρίσεις. Ανάμεσα στους επικριτές ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, που δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης, με συγχωρείτε» επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε σχέδιο «εθνοκάθαρσης».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της Times of Israel, ο κ. Νετανιάχου φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ότι η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει τον πόλεμο μετά το πέρας των 60 ημερών της ενδεχόμενης κατάπαυσης, με στόχο τη διατήρηση της κυβερνητικής συμμαχίας του.
Την ίδια στιγμή, από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έντονη κριτική του για τη συνέχιση της ένοπλης σύρραξης. «Όλοι καταδικάσαμε τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς, αλλά αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.