ΓΔ: 1950.16 -1.03% Τζίρος: 27.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:33
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
Το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot των ΗΠΑ αναπτυγμένο σε ευρωπαϊκό πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων.

Τραμπ: Αποστολή συστημάτων Patriot στην Ουκρανία με κόστος στην Ε.Ε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή Patriot στην Ουκρανία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σηματοδοτώντας αλλαγή στάσης μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια στροφή σε πιο επιθετική πολιτική έναντι της Ρωσίας. 

«Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη στον αριθμό, αλλά θα πάρουν κάποια. Θα τους δώσουμε Patriots, που τα χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της αποτυχίας των προσπαθειών του Τραμπ για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, με τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζουν σημάδια ρήξης. 

«Μιλάει ωραία και το βράδυ βομβαρδίζει τους πάντες», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Patriot δεν θα χρηματοδοτηθούν από τις ΗΠΑ, αλλά από το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν τίποτα», επανέλαβε, ενώ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως «το ΝΑΤΟ θα πληρώσει 100%». Ένα πλήρες σύστημα Patriot μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, με κάθε πύραυλο να κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια.

Η κίνηση έρχεται πριν από τη «μεγάλη δήλωση» που προανήγγειλε ο Τραμπ για τη Ρωσία τη Δευτέρα, τη στιγμή που η Μόσχα εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον ουκρανικών πόλεων. 

Στο Κίεβο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επανεκκίνηση της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, καθώς το Πεντάγωνο είχε πρόσφατα αναστείλει αποστολές λόγω ελλείψεων σε αποθέματα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει εκ νέου την αποστολή εξοπλισμού, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας. 

Ο ίδιος είχε «παραγωγική» συνάντηση με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο, με επίκεντρο την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή απειλή που αντιμετωπίζει η ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 3,8 δισ. δολάρια που απομένουν από το πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν, χωρίς να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από το Κογκρέσο. 

Παράλληλα, βρίσκεται υπό εξέταση νέος νόμος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα δίνει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να επιβάλλει δασμούς έως και 500% σε προϊόντα χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία, εφόσον αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δήλωσε ότι επίκειται «σημείο καμπής» στον πόλεμο, με ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία «σε επίπεδα ρεκόρ» και αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο για επιβολή κυρώσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, πρόκειται να συναντηθούν με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον. 

Το Βερολίνο φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για την αποστολή δύο επιπλέον συστημάτων Patriot, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το σχετικό κόστος.

Παρά την αλλαγή στάσης, ο Τραμπ δεν έχει διαψεύσει τις επικρίσεις του προς τον Ζελένσκι, τον οποίο στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «μέτριο κωμικό» και «δικτάτορα». 

Η προσωρινή διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας είχε εντείνει τους φόβους για απόσυρση των ΗΠΑ από την ουκρανική υπόθεση, ωστόσο η πρόσφατη στροφή δείχνει επαναπροσέγγιση με πιο ενεργή στρατιωτική εμπλοκή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νορβηγίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πώληση 9 στρατιωτικών ελικοπτέρων HH-60 στη Νορβηγία εγκρίνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 9 ελικοπτέρων HH-60 Sikorsky και σχετικού εξοπλισμού στη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, με αξία 2,6 δισ. δολάρια. Τα ελικόπτερα καλύπτουν πολλαπλές αποστολές, όπως αεροδιακομιδές.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβραδύνθηκε κι άλλο η μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων παγκοσμίως

Κατά τις εκτιμήσεις του SIPRI, η Κίνα είχε στην κατοχή της 350 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2021, μπροστά από τη Γαλλία, που διέθετε 290, το Ηνωμένο Βασίλειο, που διέθετε 225, το Πακιστάν, που διέθετε 165 (+5), την Ινδία, που διέθετε 156 και το Ισραήλ, που διέθετε 90.