Tην ασφάλεια των συνόρων θα συζητήσει με τον Φρίντριχ Μερτς κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα. Αυτό ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sunday Express, σύμφωνα με τα PA Media/DPA.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως «παγκόσμιο πρόβλημα» που μπορεί να λυθεί μόνο «συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας και επηρεάζοντας τους γείτονές μας». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μερτς, οι δύο θα συζητήσουν επίσης την κοινή δράση κατά των εγκληματικών δικτύων και της εμπορίας ανθρώπων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα δίκτυα αυτών των εγκληματικών συμμοριών εκτείνονται σε αμέτρητες χώρες, χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό για τα σύνορά μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Θα αναλάβουμε πιο αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το κοινό πρόβλημα», τόνισε.
Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, 353 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με μια μικρή βάρκα την Παρασκευή , μόλις μία ημέρα αφότου ο Στάρμερ υπέγραψε συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με στόχο την αποτροπή των μεταναστών από το επικίνδυνο ταξίδι.
Περισσότεροι μετανάστες διέσχισαν τη χώρα το Σάββατο, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν οι Στάρμερ και Μακρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί πλέον να στέλνει μετανάστες πίσω στη Γαλλία σε αντάλλαγμα για αιτούντες άσυλο που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ονομάζεται «από άτομο σε άτομο», αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός εβδομάδων, αλλά χρειάζεται την τελική νομική έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.
Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι υπουργοί αναμένουν από την ΕΕ να υποστηρίξει τη συμφωνία εν μέσω ανησυχιών ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι μετανάστες που είχαν ταξιδέψει στη Βρετανία θα μπορούσαν να καταλήξουν πίσω στο έδαφός τους.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα άτομα θα καλύπτονται από το πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αρχικά ο αριθμός θα μπορούσε να περιοριστεί σε περίπου 50 άτομα την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο 782 άτομα την εβδομάδα έχουν διασχίσει τη Μάγχη από την αρχή του έτους.
«Έτσι μοιάζουν οι σοβαρές, πρακτικές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα», τόνισε ο Στάρμερ στη δημοσίευσή του.
«Θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας ως συμπονετική χώρα δεχόμενοι γνήσιους αιτούντες άσυλο που σέβονται τους κανόνες μας και τον τρόπο ζωής μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα «σύντομα θα βρεθούν πίσω από εκεί που ήρθαν. Αυτό αποτελεί πραγματικό αποτρεπτικό παράγοντα».
Από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχουν ήδη πραγματοποιήσει το ταξίδι, πράγμα που σημαίνει ότι το 2025 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τη διέλευση του στενού.
Η Βρετανία έχει απελάσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις όσων εργάζονται παράνομα στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 50%.