ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αεροσκάφος Air India
Αεροσκάφος της Air India σε jet bridge σε διεθνές αεροδρόμιο

Tι αναφέρει το προκαταρκτικό πόρισμα για το δυστύχημα της Air India

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα, οι διακόπτες καυσίμων του Boeing 787 της Air India που συνετρίβη στις 12 Ιουνίου είχαν τεθεί στη θέση «διακοπή» λίγο πριν την πτώση.

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 787 της Air India, η οποία σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, οδηγώντας στον θάνατο 260 άτομα – σχεδόν όλους όσους επέβαιναν αλλά και ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφος.

Το προκαταρκτικό πόρισμα της επίσημης έρευνας αποκάλυψε πως οι διακόπτες τροφοδοσίας καυσίμου των δύο κινητήρων βρέθηκαν στη θέση «διακοπή» («cutoff») λίγο πριν από την πτώση του αεροσκάφους σε συγκροτήματα κατοικιών.

Η πρώτη αυτή αναφορά της ινδικής υπηρεσίας έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB) παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη μοιραία πτήση, χωρίς να αποδίδει μέχρι στιγμής ευθύνες ή να καταλήγει σε οριστικά συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο πιλοτήριο, ένας εκ των πιλότων ρώτησε τον συνάδελφό του, «γιατί σταμάτησε η τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα», με τον δεύτερο να απαντά πως δεν είχε προβεί σε καμία σχετική ενέργεια.

Κρίσιμα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση

Το Boeing 787-8 Dreamliner είχε αναπτύξει ταχύτητα 180 κόμβων (333 χλμ/ώρα) κατά τη φάση της απογείωσης από το αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ, στα δυτικά της Ινδίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, η μετακίνηση των διακοπτών τροφοδοσίας από τη θέση «λειτουργία» («run») στη θέση «διακοπή» («cutoff») συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά ενός δευτερολέπτου μεταξύ των δύο κινητήρων – γεγονός που οδήγησε στην άμεση απώλεια ισχύος και, τελικά, στη συντριβή του αεροσκάφους.

Από τους 241 επιβαίνοντες, μόλις ένας επιβίωσε του τραγικού δυστυχήματος, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν και 19 θύματα στο έδαφος. Οι δυο κινητήρες σταμάτησαν να λειτουργούν σχεδόν αμέσως μετά τη διακοπή τροφοδοσίας, χωρίς ενδείξεις παρουσίας πτηνών στην πορεία απογείωσης που να εξηγούν το πρόβλημα.

Τεχνική ανάλυση και ασφαλιστικές δικλίδες

Επιπρόσθετα, οι κάμερες του αεροδρομίου κατέγραψαν τη λειτουργία της βοηθητικής τουρμπίνας (Ram Air Turbine, RAT) αμέσως μετά την απογείωση. Το συγκεκριμένο εξάρτημα αποτελεί μέρος του εφεδρικού συστήματος ισχύος (Auxiliary Power Unit, APU), το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει ηλεκτροδότηση στα βασικά συστήματα του αεροσκάφους σε περίπτωση αστοχίας των κύριων κινητήρων ή όταν το αεροσκάφος βρίσκεται στο έδαφος.

Λιγότερο από ένα λεπτό μετά την απογείωση, καταγράφηκε αγωνιώδες σήμα κινδύνου «Mayday, Mayday, Mayday» από πιλότο, προτού το αεροσκάφος βγει από την περίμετρο του αεροδρομίου και αρχίσει να χάνει ύψος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι διακόπτες τροφοδοσίας καυσίμου μετακινήθηκαν εξακολουθούν να διερευνώνται, ενώ το τελικό πόρισμα αναμένεται να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του τραγικού συμβάντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ