ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αεροσκάφος Air India
Αεροσκάφος της Air India σε jet bridge σε διεθνές αεροδρόμιο

Συνεχίζεται η αναζήτηση της αιτίας για την αεροπορική καταστροφή της Air India

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αεροπορική καταστροφή της India. Σύμφωνα με την WSJ, διάλογος αποκαλύπτει πως ο κυβερνήτης ήταν αυτός που διέκοψε την τροφοδοσία καυσίμων.

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η ηχογραφημένη συνομιλία των πιλότων του Boeing 787 της Air India, που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στην Αχμενταμπάντ της Ινδίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο πιο έμπειρος κυβερνήτης φέρεται να ήταν εκείνος που διέκοψε την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα κατά τη μοιραία πτήση.

Πηγές στις ΗΠΑ που γνωρίζουν την πρώτη ανάλυση των στοιχείων από το δυστύχημα αναφέρουν πως το Boeing 787 συνετρίβη στις 12 Ιουνίου, παρασύροντας στον θάνατο 260 ανθρώπους – επιβάτες και άτομα στο έδαφος.

Όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ, ο συγκυβερνήτης Κλάιβ Κούντερ, 32 ετών με εμπειρία 3.403 ωρών πτήσης, ρώτησε τον κυβερνήτη Σουμίτ Σαμπαουάλ, 56 ετών και με πάνω από 15.600 ώρες πτήσης, γιατί γύρισε τους διακόπτες των κινητήρων στη θέση «διακοπή» (cutoff), δευτερόλεπτα μετά την απογείωση. Ο Σαμπαουάλ αρνήθηκε την ενέργεια αυτή.

Το προκαταρκτικό πόρισμα από την ινδική υπηρεσία ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB) αναφέρει πως το αεροσκάφος είχε αναπτύξει ταχύτητα 180 κόμβων (333 χλμ./ώρα) όταν οι διακόπτες τροφοδοσίας των κινητήρων μεταφέρθηκαν από «λειτουργία» (run) σε «διακοπή», με διαφορά μόλις ενός δευτερολέπτου. Δεν διευκρινίζεται από ποιον πιλότο πραγματοποιήθηκε αυτή η ενέργεια.

Αμέσως μετά, οι κινητήρες έχασαν ισχύ, με το αεροπλάνο να χάνει γρήγορα ύψος και να συντρίβεται σε κτίρια, μόλις μισό λεπτό μετά την απογείωση.

Το αποτύπωμα των συστημάτων ασφαλείας και η πορεία της έρευνας

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου κατέγραψαν την άμεση ενεργοποίηση της βοηθητικής τουρμπίνας (Ram Air Turbine, RAT), μέρος του εφεδρικού συστήματος ισχύος (Auxiliary Power Unit, APU), που υποστηρίζει κρίσιμα συστήματα του αεροσκάφους αν οι κύριοι κινητήρες τεθούν εκτός λειτουργίας. Από τα δεδομένα πτήσης διαπιστώθηκε ότι οι κινητήρες προσπάθησαν να επανεκκινήσουν λίγο πριν τη συντριβή, όμως ήταν ήδη αργά για να αποτραπεί η τραγωδία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Air India, Κάμπελ Ουίλσον, δεν διαπιστώθηκαν μηχανικά ή συντηρητικά προβλήματα στο Boeing 787, βάσει του προκαταρκτικού πορίσματος. Όλες οι απαιτούμενες εργασίες είχαν διενεργηθεί εγκαίρως και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Η AAIB δεν προχώρησε σε σύσταση ασφαλείας ούτε προς τη Boeing ούτε προς τη GE, κατασκευάστρια των κινητήρων. Η αμερικανική FAA διαβεβαίωσε ότι το σύστημα των διακοπτών θεωρείται απολύτως ασφαλές βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιθανό ενδεχόμενο εσκεμμένης ενέργειας

Από τα 242 άτομα που επέβαιναν στο Boeing 787-8 Dreamliner, μόλις ένας επέζησε της συντριβής. Οι ινδικές αρχές κατέγραψαν 19 ακόμη θύματα στο έδαφος. Πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal εκτιμούν ότι η διακοπή της τροφοδοσίας καυσίμων ενδέχεται να ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθεί εγκληματολογικός χαρακτήρας στην έρευνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air India προειδοποίησε την κοινή γνώμη να μην οδηγηθεί σε γρήγορα συμπεράσματα, τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και «απέχει πολύ» από την ολοκλήρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες για αεροπορικά δυστυχήματα διαρκούν συνήθως πάνω από ένα χρόνο, ενώ η αιτιολόγηση εσκεμμένων ενεργειών είναι συχνά πολύπλοκη – ειδικά όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ διεθνών ειδικών και εμπλεκόμενων κρατών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ