Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εισέρχονται οι Βρυξέλλες και η ιταλική κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία εξαγοράς της Banco BPM από την UniCredit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται έτοιμη να επιπλήξει επισήμως τη Ρώμη για την επιβολή αυστηρών όρων που φέρονται να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο περί συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει επίσημα πορίσματα που θα επισημαίνουν πως η ιταλική κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγορά, αφού η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Ε. Η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών είχε ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα.
Η παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης έγινε στο πλαίσιο των λεγόμενων «Golden Power» κανόνων, που δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να μπλοκάρει ή να θέτει όρους σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικούς τομείς.
Στην περίπτωση της UniCredit, οι ιταλικές αρχές απαίτησαν την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά εντός εννέα μηνών και τη διατήρηση των εγχώριων επενδύσεων στη θυγατρική Anima Holding.
Η UniCredit αντέδρασε έντονα, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, ενώ η απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Από πλευράς της, η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει την άμεση απόσυρση των ιταλικών όρων, απειλώντας με διαδικασία παραπομπής για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Παρά την ένταση, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις. Η μετοχή της Banco BPM ενισχύθηκε κατά 3,4% και της UniCredit κατά 1,6%.
Ωστόσο, η αποτίμηση της Banco BPM διαμορφώνεται σε premium σχεδόν 8% σε σχέση με την προσφορά της UniCredit, στοιχείο που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν βελτίωση των όρων της εξαγοράς.
Η υπόθεση έχει πολιτική διάσταση, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την ενίσχυση ενός τρίτου μεγάλου τραπεζικού πυλώνα στη βόρεια Ιταλία, που διαταράχθηκε από την κίνηση της UniCredit.
Η στάση των Βρυξελλών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για την εφαρμογή του μηχανισμού «Golden Power» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.