Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον εντείνουν τις διπλωματικές τους επαφές στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να τονίζει την ανάγκη για «περιφερειακή σταθερότητα» μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους.
Οι δηλώσεις Λάμι έγιναν έπειτα από συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχε προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή θέση τους ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν η απόκτηση πυρηνικού όπλου.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για την προστασία των πολιτών μας, τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση μιας διπλωματικής λύσης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Λάμι, ενώ σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκε και η Βρετανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. Η ίδια κάλεσε το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέψουν στον διάλογο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Truth Social, ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν «τεράστιο» αντίκτυπο, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ακόμα αξιολογεί τις πραγματικές επιπτώσεις.
«Η μεγαλύτερη καταστροφή συντελέστηκε πολύ πιο κάτω από την επιφάνεια. Στο κέντρο του στόχου!», έγραψε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, οι Στάρμερ και Τραμπ «συμφώνησαν πως η διεθνής ασφάλεια απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» και πως πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς την Τεχεράνη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. «Θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες», τόνισε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, στήριξη στις ενέργειες των ΗΠΑ παρείχε και η Αυστραλία. Η Υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε: «Στηρίζουμε τις ενέργειες για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο – και περί αυτού πρόκειται».
Η συντονισμένη διπλωματική κινητοποίηση ΗΠΑ–ΗΒ και η στήριξη συμμάχων όπως η Αυστραλία, επιβεβαιώνουν ότι η ανησυχία για πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι κοινός παρονομαστής στις δυτικές πρωτεύουσες.
Παρ’ όλα αυτά, η πίεση για διατήρηση της διπλωματικής οδού και αποφυγή γενικευμένης σύρραξης παραμένει ορατή.