ΓΔ: 1959.99 -0.53% Τζίρος: 146.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:33
Πινακίδα στην Τεχεράνη
Αφίσα πυραύλων σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης απεικονίζει την ισχύ του Ιράν.

Βομβάρδισε πυρηνική εγκατάσταση το Ισραήλ, «βροχή» πυραύλων από το Ιράν

Ιράν και Ισραήλ προχώρησαν σε νέες επιθέσεις τα ξημερώματα, ενώ η Τεχεράνη αρνείται διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν και το Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν ισχυρά πλήγματα, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Οι τελευταίες επιθέσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω αδιεξόδου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τη στιγμή που η Ευρώπη επιχειρεί να κρατήσει «ζωντανές» τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το Ισραήλ φέρεται να στοχοθέτησε τη σημαντική πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί διαρροή επικίνδυνων υλικών. Παράλληλα, ιρανικά μέσα ανέφεραν επίθεση στην πόλη Κομ, όπου σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχασε τη ζωή του ένας 16χρονος, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ευρύ κύμα επιθέσεων εναντίον υποδομών αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων στο Ιράν.

Κλιμάκωση ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων

Λίγο μετά τις 2:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε περιοχές του κεντρικού Ισραήλ -μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ- και στη Δυτική Όχθη, καθώς οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν για μαζική εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν. Οι αντιπυραυλικές άμυνες ενεργοποιήθηκαν αποτελεσματικά, με ορατές αναχαιτίσεις στον ουρανό του Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή οργάνωση άμεσης βοήθειας Magen David Adom επιβεβαίωσε ότι επίσης ήχησαν συναγερμοί στο νότιο Ισραήλ, ενώ, κατά ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις επιτυχών πλήγματων εντός ισραηλινού εδάφους. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα στο Ισραήλ μέχρι αυτή την ώρα.

Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας δημοσίευσε φωτογραφίες με πυρκαγιά σε στέγη πολυκατοικίας στο κεντρικό Ισραήλ — σύμφωνα με τοπικά μέσα, η φωτιά προκλήθηκε από θραύσματα αναχαιτισμένου πυραύλου.

Το πυρηνικό πρόγραμμα στο προσκήνιο

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε τις τελευταίες μέρες, με το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν από τις 13 Ιουνίου, επικαλούμενο ότι η Τεχεράνη βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν διατυμπανίζει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα, απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις με πυραύλους και drone.

Επιπλέον, το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ως πυρηνικά οπλισμένο κράτος, χωρίς όμως επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τη Human Rights Activists News Agency, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει απώλειες σε 639 ανθρώπους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών και επιστημόνων, ενώ 14 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ από ιρανικές επιθέσεις. Το Reuters σημειώνει πως δεν έχει καταφέρει να διασταυρώσει ανεξάρτητα τα στοιχεία αυτά.

Διπλωματικό αδιέξοδο και διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για επανάληψη του διαλόγου παραμένουν στον «αέρα». Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο «μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες», τονίζοντας εμφατικά ότι «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Ο Τραμπ αμφισβήτησε την εκτίμηση της επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη ιρανικών πυρηνικών όπλων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ όσο διαρκούν οι ισραηλινές επιθέσεις, ωστόσο προσήλθε στη Γενεύη για συνομιλίες με ευρωπαίους ομολόγους, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να διατηρήσει το κανάλι της διπλωματίας ανοιχτό.

Ταυτόχρονα, ο προεδρεύων των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να πιέσει το Ισραήλ να μετριάσει τις επιθέσεις του μέχρι να διαφανούν προοπτικές επίλυσης, σημειώνοντας πως «αν κάποιος κερδίζει είναι πιο δύσκολο να σταματήσει».

Η ρωσική και κινεζική ηγεσία απηύθυναν έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση, ενώ υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος διεμήνυσε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να εξετάσει περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, απορρίπτοντας ωστόσο κάθε απόπειρα πλήρους απαγόρευσης, ειδικά «υπό τις παρούσες συνθήκες των ισραηλινών επιθέσεων».

Σε δήλωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ισραήλ, Ντάνι Ντάνον, ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι «να εκλείψει η πυρηνική απειλή του Ιράν». Από την πλευρά του, ο Ιρανός αντιπρόσωπος Αμρί Σαεΐντ Ιραβανί κάλεσε για ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή αμερικανική εμπλοκή στη σύγκρουση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλεί Ισραήλ και Ευρώπη λέει η Γαλλία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απειλεί την ασφάλεια Ισραήλ και Ευρώπης και τόνισε πως μόνο η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης Ισραήλ-Ιράν.