Με διεθνή συμμετοχή και παγκόσμια ακτινοβολία, η Λέσβος φιλοξενεί από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου τη 161η Σύνοδο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς και το Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης στελεχών γεωπάρκων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσία κορυφαίων επιστημόνων από 12 χώρες, με την ενεργή συμμετοχή του επικεφαλής της Γραμματείας UNESCO Kristof Vandenberghe και των συντονιστών των Ηπειρωτικών Δικτύων από Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκεται η αποτίμηση της πορείας του Δικτύου –το οποίο αριθμεί πλέον 229 Παγκόσμια Γεωπάρκα σε 50 χώρες– καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών με γεωλογικό πλούτο.
Παράλληλα, λαμβάνει χώρα το Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Διαχείριση και Βιωσιμότητα», με τη συμμετοχή 100 εκπροσώπων από 45 χώρες. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την UNESCO, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαλέξεις και πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο νησί, εστιάζοντας στη γεωλογική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της Λέσβου, που συγκαταλέγεται στις τέσσερις πρώτες ευρωπαϊκές περιοχές που εντάχθηκαν στο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2000.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, «το σεμινάριο αναδεικνύει τη Λέσβο ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, εκπαιδευτικής δράσης και φυσιολατρικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο».