ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
Φωτογραφία Shutterstock

Ευκαιρίες για Ελλάδα-Βουλγαρία από την είσοδο στο ευρώ το 2026

Η είσοδος της Βουλγαρίας στο ευρώ από το 2026 ανοίγει νέο κεφάλαιο για τις ελληνοβουλγαρικές εμπορικές σχέσεις, με αιχμή την πράσινη και επενδυτική συνεργασία.

Σε νέα τροχιά εισέρχονται οι ελληνοβουλγαρικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, καθώς η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2026. 

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βουλγαρο-Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (BHCCI), Σάββας Καραφυλλίδης, κατά την έναρξη του Green Transition Forum 5.0 στη Σόφια, η επικείμενη μετάβαση στο κοινό νόμισμα αποτελεί «ορόσημο σταθερότητας και επενδυτικής ελκυστικότητας» για την περιοχή.

Ο κ. Καραφυλλίδης στάθηκε στη σημασία της άρσης του συναλλαγματικού κινδύνου και στη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών, ενώ χαρακτήρισε τη μετάβαση στο ευρώ μοχλό για βαθύτερη ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική ολοκλήρωση. 

Αναφερόμενος στο επίκεντρο του φόρουμ, την πράσινη μετάβαση, τη χαρακτήρισε όχι μόνο περιβαλλοντική προτεραιότητα αλλά και σημαντική οικονομική ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις.

Το BHCCI, όπως ανέφερε, προετοιμάζεται ενεργά για το νέο τοπίο, προσφέροντας πρακτικά εργαλεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες στα μέλη του, ενώ έχει διοργανώσει πάνω από 15 επιχειρηματικές εκδηλώσεις σε διάστημα 18 μηνών και έχει ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών due diligence και διευκόλυνσης επενδύσεων.

Κόστα: «Το περιβάλλον δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ανταγωνιστικότητας»

Μιλώντας στο φόρουμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα κάλεσε σε ενότητα, καινοτομία και αποφασιστικότητα ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας. 

Τόνισε ότι οι τολμηρές πολιτικές για το κλίμα συνιστούν επένδυση στην ενεργειακή και πολιτική ανεξαρτησία της ηπείρου και υπογράμμισε την ανάγκη για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση που «δεν θα αφήσει κανέναν πίσω».

Ο κ. Κόστα, απορρίπτοντας το αφήγημα παρακμής για την Ευρώπη, μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης του ευρωπαϊκού οράματος, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

Ατζέμογλου: «Η τεχνολογία χρειάζεται θεσμικό έλεγχο»

Καίρια ήταν και η παρέμβαση του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας 2024, καθηγητή του MIT Ντάρον Ατζέμογλου, ο οποίος τόνισε πως η τεχνολογική πρόοδος, και ιδίως η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είναι ουδέτερη. Αντιθέτως, όπως είπε, η επίδρασή της εξαρτάται από τους θεσμούς και τις πολιτικές ρύθμισης.

Η ΑΙ, σημείωσε, μπορεί είτε να ενδυναμώσει τη δημοκρατία είτε να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, γι’ αυτό απαιτείται θεσμική εγρήγορση, μεταρρυθμίσεις, επένδυση στην εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

«Η πρόοδος δεν είναι δεδομένη αν δεν συνοδεύεται από δημοκρατικό έλεγχο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ